Wat betekent customer journey?

customer-journey.jpg

De magische reis van je klant: de 'customer journey'. Wie wil er nu niet een glasheldere kristallen bol waarmee je in de toekomst kunt kijken en snappen hoe klanten gaan handelen? Wist je dat je eigenlijk al toegang hebt tot zoiets krachtigs? Het heet de "customer journey", oftewel de klantreis.

Wat is de customer journey?

De klantreis is de ontdekkingstocht die een potentiële klant maakt vanaf het eerste contactmoment met jouw bedrijf tot en met de aankoop en daarna. Om betoverende content te kunnen bieden die je doelgroep echt raakt, moet je de customer journey leren begrijpen.

De customer journey ontrafelt het unieke pad dat een potentiële klant doorgaat voordat hij of zij een aankoop doet.

De customer journey ontrafelt het unieke pad dat een potentiële klant doorgaat voordat hij of zij een aankoop doet. Dit pad bestaat uit verschillende fases, zoals het bewust worden van het product of de dienst, het overwegen en vergelijken van diverse aanbieders en uiteindelijk het maken van een weloverwogen keuze.

Het ontcijferen van deze klantreis is voor bedrijven essentieel om hun marketing- en communicatiestrategieën op de klantbehoeften en verwachtingen af te stemmen. Door inzicht te krijgen in de verschillende contactmomenten gedurende de reis, kunnen magische content en ondersteuning worden gecreëerd die de klant aanspreken en begeleiden bij het maken van keuzes.

Een voorbeeld van de klantreis

Stel je voor, een klant wil een nieuwe televisie kopen. Het begint allemaal met de bewustwording dat de oude televisie aan vervanging toe is. De klant start daarop met het zoeken naar informatie over merken en modellen en duikt in online reviews en vergelijkingen. Op dat moment vindbaar zijn, is dan ook van groot belang voor bedrijven die zich in deze fase willen onderscheiden. Uiteindelijk kiest de klant een specifiek merk en model en wendt zich tot de klantenservice voor wat laatste vragen. Na geruststellende antwoorden volgt de aankoop.

Hoe speel je in op de klantreis?

Het is belangrijk om als bedrijf de verschillende stadia van de reis te benutten. Zorg bijvoorbeeld voor een gebruiksvriendelijke website met duidelijke vergelijkingsinformatie, betrouwbare klantbeoordelingen en snelle klantenservice. Door je focus hierop te richten, voorzie je jouw klanten van een soepele, aangename ervaring - wat meer terugkerende klanten oplevert.

Bovendien kan je tijdens de verschillende stadia gericht inspelen op de emoties van klanten met bijpassende marketingcampagnes of gepersonaliseerde aanbiedingen, zoals een nieuwsbrief met promoties. Zet de klant centraal, luister naar hun feedback en breng continue verbeteringen aan in de customer journey. Zo blijf je concurrerend en onderscheid je je van andere spelers.

Geïnteresseerd in hoe je met customer journeys jouw bedrijf kunt transformeren? Maak snel een afspraak met een adviseur van CopyRobin.

Maak een afspraak

Of stel je vraag via het formulier hier onder:

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.