Wat betekent keyword density?

keyword-density.jpg

Keyword density is een begrip uit de wereld van SEO (zoekmachineoptimalisatie) en verwijst naar het percentage van het aantal keren dat een zoekwoord voorkomt in een stuk content ten opzichte van het totale aantal woorden.

Het vermijden van overmatige keyword density (ook wel: zoekwoordfrequentie, zoekwoorddichtheid, trefwoorddichtheid, keywordverdeling) kan helpen om te voorkomen dat je tekst als spam wordt beschouwd door zoekmachines.

Hoe bereken je keyword density en waarom is het belangrijk?

Keyword density wordt bepaald door het totale aantal woorden in een stuk content te tellen en het aantal keren dat het gezochte zoekwoord voorkomt te identificeren.

Zoals bij alle zaken in zoekmachine optimalisatie (SEO), is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden. Als een zoekwoord slechts enkele keren voorkomt, kan de inhoud irrelevant lijken voor zoekmachines en als spam worden aangemerkt.

Als het zoekwoord echter te vaak voorkomt, kan het als keyword stuffing worden beschouwd, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de ranking van je website.

Wat is een voorbeeld van overmatige keyword density?

Stel, je publiceert artikelen over "gezond eten" en elke regel bevat de uitdrukking "gezond eten". Dit kan zoekmachines laten denken dat je de tekst opzettelijk hebt ontworpen om zoekmachines te manipuleren.

In plaats daarvan zou het beter zijn om synoniemen of gerelateerde termen te gebruiken, zoals "gezonde voeding" of "gebalanceerde eetgewoonten". Zo blijft je tekst duidelijk en interessant voor je lezers, terwijl zoekmachines snappen waar je content over gaat.

SEO copywriting: hoe houd je rekening met keyword density?

Bij het schrijven van SEO-teksten is het belangrijk dat je bewust omgaat met keyword density.

Gebruik je focuszoekwoord en eventuele synoniemen op een natuurlijke manier en houd rekening met de context van je tekst. Klinkt het geforceerd? Dan kan het nodig zijn om het zoekwoord iets minder te gebruiken of juist alternatieve termen toe te voegen.

Zorg er ook voor dat je waar mogelijk hyperlinks toevoegt naar relevante bronnen of andere pagina's binnen je eigen website. Gebruik daarbij een van de zoekwoorden als anchor. Denk bijvoorbeeld aan een link naar een blogartikel over hetzelfde onderwerp.

Geïnteresseerd in hoe SEO-teksten jouw bedrijf kunnen transformeren? Maak snel een afspraak met een adviseur van CopyRobin.

Maak een afspraak

Of stel je vraag via het formulier hier onder:

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.