Wat betekent tone of voice?

tone-of-voice.jpg

Tone of voice (toon in de communicatie) speelt een cruciale rol in de manier waarop een merk of organisatie zich uitdrukt. Het is méér dan alleen de woorden die je gebruikt, het gaat ook om de manier waarop die woorden worden overgebracht. Denk aan woordkeuze, zinsbouw, toon en stijl – ontworpen om indruk te maken op jouw doelgroep en jouw merk te onderscheiden van de rest.

Een sterke en consistente tone of voice kan jouw merkbekendheid vergroten, de betrokkenheid van de doelgroep versterken en loyaliteit opbouwen onder consumenten. Hoe doe je dat? Laten we eens kijken naar de ingrediënten van een effectieve communicatiestijl, aan de hand van enkele bekende voorbeelden.

Voorbeelden van krachtige merkreferenties

Coca-Cola heeft bijvoorbeeld een duidelijke tone of voice gecreëerd die warm en optimistisch is, gericht op het delen van geluk en vreugde. Dit zie je terug in hun bekende reclames, waar mensen samen genieten van een verfrissend drankje.

Een ander voorbeeld is Apple. Hun herkenbare en consistente taalgebruik en communicatiestijl stralen innovatie, creativiteit en design uit. Apple gebruikt onder andere de slogan "Think Different" en presenteert zich als een merk dat meer dan alleen producten verkoopt – het biedt een levensstijl.

Het succes van Coolblue's herkenbare toon

Coolblue is ook een uitstekend voorbeeld van een merk met een onderscheidende en herkenbare tone of voice. Ze hebben een speelse, informele en vriendelijke communicatiestijl, die perfect past bij hun slogan "Alles voor een glimlach". Van productteksten tot nieuwsbrieven, elke uiting van Coolblue straalt een gevoel van behulpzaamheid en plezier uit. Hiermee heeft het merk een sterke band opgebouwd met haar klanten, die de herkenbare en toegankelijke tone of voice associëren met de topklasse service waar Coolblue om bekend staat.

Leestip: Tone of Voice: Zo Creëer Je een Herkenbare Merktaal in 3 Stappen

Tone of voice afstemmen op jouw doelgroep

De doelgroep is een belangrijke factor bij het bepalen van de tone of voice. Het merk moet zich richten op wie het wil aanspreken en zorgen dat de communicatie aansluit bij hun behoeften en interesses. Zo zal bijvoorbeeld een kindgericht merk een andere tone of voice gebruiken dan een zakelijk merk voor volwassenen.

Een reismerk kan een toon aannemen geïnspireerd door avontuur en ontdekking, terwijl een gezondheidsmerk zich meer richt op zorg en welzijn.

Het IS belangrijk om je tone of voice consequent toe te passen in alle communicatiekanalen, van SEO teksten en websiteteksten tot blogartikelen en klantenservice. Zo creëer je een herkenbare en vertrouwde merkbeleving – essentieel voor een sterke relatie met jouw consument en het behalen van bedrijfsdoelstellingen.

Kortom, een consistente en gepaste tone of voice is een onmisbaar element in jouw branding strategie. Begin met het analyseren van jouw merkwaarden, bepaal hoe je die het beste kunt vertalen naar taal en zorg voor een naadloze aansluiting op de interesses en behoeften van jouw doelgroep.

Geïnteresseerd in hoe de juiste tone of voice jouw bedrijf kan transformeren? Maak snel een afspraak met een adviseur van CopyRobin.

Maak een afspraak

Of stel je vraag via het formulier hier onder:

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.