Hybride vs remote werken. Wat past jou - of jouw organisatie - het best?
ArtikelenJezelf door het spitsuur heen werken naar een centraal gebouw, acht uur binnenzitten op een dag en doen alsof je al die tijd enorm productief bent... Het heeft mij nooit natuurlijk of echt aantrekkelijk geleken.
Sinds twee jaar werk ik daarom volledig plaats- en tijdonafhankelijk. Als freelancetekstschrijver voor remote company CopyRobin en als freelancevideoredacteur voor de hybride organisatie Emerce. Dankzij de coronapandemie. Want dat werken op afstand - lees hybride en remote werken - daarmee min of meer versneld is, staat vast.
Want ineens kon er veel meer! We zijn ons door het gedwongen thuiswerken eindelijk anders gaan verhouden tot werk, locatie en collega’s. Natuurlijk hoefden we allang niet meer naar kantoor omdat dat de centrale opslagplaats is voor documenten. De meesten van ons werken tenslotte al jaren in de cloud.
En toch waren de meeste werkgevers nog steeds verrast en huiverig toen we ineens met z’n allen vanuit huis moesten werken. Ze moesten hun ‘controledwang’ - al dan niet voortkomend uit de beste intenties - ineens loslaten.
Dit is de doorbraak, dacht ik. Nu gaan we volledig over naar remote of op z’n minst hybride werken!
Werknemers willen niet (volledig) terug naar kantoor
Dit is de doorbraak, dacht ik. Nu gaan we volledig over naar remote of op z’n minst hybride werken! Uit onderzoeken bleek dat medewerkers zelfs productiever waren nu ze vanuit huis werkten. Whitepapers van adviesorganisaties schoten als paddenstoelen uit de grond.
Onderzoeken zoals van onderzoeksbureau Gartner (Prepare for the future of work, 2020) tonen aan dat in 2020 maar liefst 50% van de werknemers geen behoefte had om terug te keren naar kantoor na de pandemie.
Volgens een onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, Moneypenny en de Open Universiteit willen bijna alle (97%) thuiswerkers gedeeltelijk vanuit huis blijven werken. Hiervan kiest 88% voor de helft thuiswerken en de helft op kantoor.
Sommige bedrijven zagen hierin een kans en gingen serieus aan de slag om hun organisatie om te vormen, inclusief nieuwe managementstijl.
Eneco begon in 2021 met een pilot hybride werken, volgens het 40% (op werk) 40% (thuis) en 20% (zelf te kiezen)-model. Ook de Rabobank stelde kort na de start van de pandemie een multidisciplinair team samen, mede om te bepalen hoe het werk tijdens en na corona beter ingericht kon worden.
Maar onlangs hoorde ik tot mijn grote schrik dat Apple zijn medewerkers verplicht om terug te keren naar kantoor. En vlak daarna las ik dat Tesla zijn werknemers voor de keus stelt: terugkeren naar kantoor of ander werk zoeken. Gaan we terug naar af? Wordt de geest terug in de fles geduwd? En dat terwijl er juist zoveel voordelen zitten aan de nieuwe werkvormen, voor werkgever, werknemer én voor het milieu!
Recruiter Bryan Creely bespreekt dit onderwerp boeiend: "playing poker in today's labor market" (video hieronder):
https://www.youtube.com/watch?v=hxsY2odriMU
Aan het eind van dit artikel vind je een samenvatting van mijn gesprek hierover met Michal Sliwinski, CEO & founder van Nozbe, een projectmanagementtool. Michal legt zijn visie op remote werken uit. Alvast een quote van deze inspirerende ondernemer:
“Werk is geen plek om naartoe te gaan. Het is iets wat je doet.” - Michal Sliwinski, CEO & founder Nozbe
5 varianten van werk
In het rapport Advies Hybride werken van de SER worden op dit moment 5 varianten van werk onderscheiden:
-
Plaats- en tijdsafhankelijk
Work as we knew it: vaste werktijden en de bedrijfslocatie als vaste werkplek. Slechts incidenteel op een andere plaats of tijd werken.
-
Plaatsonafhankelijk, tijdsafhankelijk
Werk dat onafhankelijk van de locatie wordt uitgevoerd. Zowel op de bedrijfslocatie, thuis of via werkhubs en deelkantoren faciliteert werkgever de werkprocessen. Vanwege organisatorische of arbotechnische redenen zijn er wel vaste werktijden.
-
Plaatsafhankelijk, tijdsonafhankelijk
Het werk wordt uitgevoerd op de bedrijfslocatie, maar de werknemer kan zelf aangeven wanneer hij of zij dat wil. Bijvoorbeeld bij werk op oproepbasis.
-
Deels plaats- en tijdsonafhankelijk (hybride werken)
Bij deze variant hebben werknemers de mogelijkheid om een paar dagen per week op een andere locatie dan de bedrijfslocatie te werken. Ze hebben nog steeds bepaalde kaders waarbinnen ze hun werkzaamheden uitvoeren, maar meestal zijn deze kaders ruimer.
-
Volledig plaats- en tijdsonafhankelijk (remote werken)
Werkenden kunnen hierbij volledig zelf kiezen waar en wanneer zij hun werk uitvoeren. Wereldwijd zijn er naar schatting al 35 miljoen digitale nomaden.
Tijdens de coronapandemie ontstonden er nieuwe gewoontes en voorzieningen die (waarschijnlijk) na de pandemie blijven. Bedrijven wijken steeds meer uit van variant 1 naar andere varianten, voornamelijk omdat werknemers hebben geproefd van het op afstand werken en er simpelweg om vragen.
Het verschil tussen hybride werken en remote werken
Behalve plaats- en tijds(on)afhankelijkheid, zijn er meer verschillen tussen hybride en remote werken.
Hybride werken
Een organisatie die hybride werken aanbiedt:
- heeft een centraal kantoor (of meerdere)
- de organisatie beslist welke werkvorm het best past bij het uitvoeren van een opdracht, met andere woorden: welke werknemers op afstand mogen werken en welke werknemers naar kantoor moeten komen
- werkt deels plaats- en tijdsonafhankelijk
Remote werken
Een organisatie die remote werken aanbiedt:
- heeft over het algemeen geen centraal kantoor
- werknemers mogen werken waar ze willen
- heeft soms werknemers verspreid over de hele wereld, in verschillende tijdzones
- werkt volledig plaats- en tijdsonafhankelijk
Overeenkomsten hybride en remote werken
Wat beide werkvormen gemeen hebben, is dat ze een andere managementstijl vragen. Want hoe houd je de boel bij elkaar als niet iedereen zich meer in een gebouw bevindt? Het is een kwestie van vertrouwen, verantwoordelijkheden en vrijheid durven geven aan de werknemers. De manager krijgt een faciliterende rol.
Wat zijn de voordelen voor jou als werknemer?
Wat is nu de beste keuze om te maken als werknemer? Ik zet de voor- en nadelen nog even voor je op een rij.
Voordelen hybride werken
- Je identificeert je waarschijnlijk gemakkelijker met je collega’s wanneer je allemaal vanuit een gebouw werkt.
- Het kantoor kan ingezet worden als middel om werkprocessen goed te faciliteren, denk aan brainstormrooms of plekken om te socializen. Je hebt meer ‘toevallige ontmoetingen’ in een kantoor, bijvoorbeeld bij de koffieautomaat.
- Je bent wellicht meer top of mind bij de leidinggevenden, vooropgesteld dat zij vanuit kantoor werken. Handig als je bijvoorbeeld lonkt naar een promotie.
Nadelen hybride werken
- Er kan een andere dynamiek of tweedeling ontstaan tussen collega’s die op kantoor werken en collega’s die vanuit huis werken.
- Er kan van je verwacht worden dat je, zelfs als je thuiswerkt, je strikt aan kantooruren houdt en beschikbaar bent voor telefoontjes en online meetings.
- Misschien voel je je af en toe wat ‘outside of the loop’, nu je minder snel op de hoogte bent van laatste nieuwtjes en geruchten.
Voordelen remote werken
- Als iedereen binnen de organisatie remote werkt, is de kans op een tweedeling kleiner en ben je meer gelijkwaardig.
- Je hebt de vrijheid je eigen tijd volledig zelf in te delen, of je nu een nachtuil of vroege vogel bent. Zolang je je deadlines maar haalt. Je kunt daardoor de perfecte flow opzoeken om optimaal productief te zijn.
- Er wordt niet verwacht dat je direct op elke mail of Slack-bericht reageert. Je beantwoordt berichten op een door jou gekozen moment.
Nadelen remote werken
- Doordat collega’s vanuit andere tijdzones werken, kunnen meetings ook buiten 9-5 plaatsvinden. Jij bent flexibeler, maar er wordt ook meer flexibiliteit van jou gevraagd. Ook als anderen al lekker aan de vrijmibo zitten.
- Je moet bewuster en gedetailleerder jouw collega’s briefen, zodat zij ook verder kunnen als ze jou even niet kunnen bereiken.
Misschien heb je wel helemaal geen voorkeur voor hybride of remote werken, maar het is goed je bewust te zijn van de verschillen.
En wat zijn de voordelen voor jou als werkgever?
Of je voor een hybride werkvorm kiest of remote werken wilt aanbieden, hangt af van je business. Maar voor beide werkvormen geldt het volgende:
- De productie van je werknemers gaat omhoog zodra je ze meer autonomie geeft.
- Meer autonomie genereert meer werkgeluk onder werknemers. Zo word je als organisatie aantrekkelijker om voor te werken. Kortom, een serieus concurrentievoordeel!
- Je kunt als werkgever uit een veel grotere pool van potentiële werknemers kiezen, die niet meer in een bepaalde straal van je bedrijfslocatie hoeven te wonen.
- Minder reizen betekent minder CO2-uitstoot. Zo draag je als organisatie bij aan een beter klimaat.
- Je kunt flink besparen! Denk maar aan kantoorruimte, leaseauto’s, energiekosten en reiskosten.
Eric van Hall, oprichter en algemeen directeur van CopyRobin - dat klanten die hun schrijfwerk uitbesteden matcht met professionele copywriters - zegt het volgende over remote werken:
“Een van mijn doelstellingen toen ik CopyRobin bedacht, was dat ik het bedrijf van overal wilde kunnen runnen; 100% remote zit dus in ons DNA! Zonder die keuze hadden onze redactietoppers Suzanne en Lizzy nooit voor CopyRobin gewerkt.”
100% remote zit in ons DNA! - Eric van Hall - founder CopyRobin
“De redactie werkt tijdsafhankelijk (zodat we goed bereikbaar zijn voor onze klanten), maar plaatsonafhankelijk. We zaten al niet vaak op kantoor, maar de coronacrisis gaf het laatste zetje om het kantoor definitief op te zeggen. Dat bevalt uitstekend en bespaart veel geld. Onze freelanceschrijvers werken volledig plaats- en tijdsonafhankelijk. We snappen dat het niet voor iedere organisatie is weggelegd, maar geloven bij CopyRobin heilig in remote werken!”
How can I help?
Voor dit artikel sprak ik ook met Michal Sliwinski, CEO en oprichter van Nozbe, een digitale projectmanagementtool. Ideaal voor hybride of remote werkende organisaties. Zijn proefschrift ‘Creating Virtual Companies’ in 2003 inspireerde hem om een dergelijke tool te creëren. Vier jaar later startte hij Nozbe, zijn eigen Poolse remote company. De eerste programmeur die hij wilde inhuren, woonde 300 km verderop.
“Hij was simpelweg de beste. Ik wil mensen inhuren op basis van hun kennis en vaardigheden, niet op basis van locatie”, zegt Michal, “We hebben nu 20 mensen. Onze Chief Customer Support zit in Duitsland, twee anderen van dezelfde afdeling in Taiwan en Spanje.”
“Mijn Poolse marketingassistent Magda was gewend aan een gewone kantoorbaan. Het leek haar in eerste instantie maar niets, dat remote werken; toch kwam ze aan boord. Een paar jaar erna heeft ze haar grote droom verwezenlijkt, namelijk een aantal jaren in Frankrijk wonen met haar familie, zonder haar werk te hoeven opzeggen dus.”
“Ik wil mensen inhuren op basis van hun kennis en vaardigheden, niet op basis van locatie" - Michal Sliwinski, CEO & founder Nozbe
“Mensen kunnen leven waar ze willen, met de door hen gekozen levensstijl. Als je normaal gesproken in een dorp ver weg woont, dan kom je misschien niet in aanmerking voor een high profile job. Met remote werken is dat geen issue. Jij hoeft je niet meer aan te passen aan je job; jouw job past zich aan aan jou.”
“Ik wilde graag een engineer naar Nozbe halen die bij Samsung werkte. Iedereen wilde hem hebben, maar stelde als voorwaarde dat hij dichter bij de stad zou komen wonen. Ik verdubbelde zijn salaris en hij hoefde van mij niet te verhuizen, dus koos hij voor Nozbe.”
Michal is er niet blind voor dat werken op afstand ook valkuilen kent. “Het is soms lastiger om de samenhang te behouden. Daarom is het essentieel dat je iedereen op een lijn houdt als het gaat om de missie van de organisatie en het behouden van the bigger picture. Wij organiseren daarom op regelmatige basisbijeenkomsten die voor iedereen verplicht zijn om bij te wonen én ik stuur mijn medewerkers regelmatig een vlog om ze bij te praten.”
Ook eenzaamheid ligt op de loer of het missen wanneer iemand van je mensen een probleem heeft. “Ik bel iedereen dan ook regelmatig persoonlijk. Gewoon, om even te peilen hoe het gaat. Als leider moet je je medewerkers bedienen, niet andersom. De vraag die dat het beste onderschrijft, is ‘How can I help?’”
“Het zou fijn zijn als volwassenen andere volwassenen ook als volwassenen zouden behandelen” - Michal Sliwinski, CEO & founder Nozbe
Teammeetings binnen Nozbe zijn kort en informeel. Juist het socializen is belangrijk. Michal dwingt zichzelf ook volledig transparant te zijn binnen Nozbe. “Dat voelt soms ongemakkelijk, maar uiteindelijk creëert het ownership bij mensen. Binnen de Nozbe-tool krijg je nu als werknemer standaard toegang tot alle projecten. Sommige daarvan heb je niets mee te maken, maar het is goed dat je bij de informatie kunt.”
Op dit moment schrijft Michal aan zijn boek No Office. Hij vindt het teleurstellend dat de door hem bewonderde organisatie Apple zijn medewerkers wil laten terugkeren naar kantoor. “Alsof het om schoolkinderen gaat! Het zou fijn zijn als volwassenen andere volwassenen ook als volwassenen zouden behandelen, maar ja.”
Inspirerende voorbeelden heeft hij ook. ‘“Automattic Inc.- moederorganisatie van onder andere WordPress - is een fantastisch voorbeeld. CEO Matt Mullenweg staat erom bekend dat hij werkt vanuit zijn RV. Het is inmiddels een succesvolle remote company met meer dan 1000 werknemers. En voordat de term ‘hybride werken’ werd uitgevonden, werkte MySQL - van de database - al succesvol op die manier. Mooie voorbeelden!”
Conclusie
Hybride of remote werken is een persoonlijke keuze. Die keuze wordt wel steeds groter en wordt ook stevig ingezet door organisaties in de krappe arbeidsmarkt. Hopelijk heeft dit artikel voor je opgehelderd wat de verschillen, voordelen en nadelen zijn en kun je op basis daarvan als werknemer of werkgever de juiste keuze maken.
Schrijfwerk uitbesteden? Laat je teksten schrijven door de professionele copywriters van CopyRobin!
Plaats een gratis proefopdracht.
Digitale ontwikkelingen in jouw vak of branche die interessant zijn? Kijk dan eens op Emerce, platform voor online marketing en business.