Redactie CopyRobin
14 februari ‘23 4 min. leestijd

Vacaturetekst schrijven? Vermijd deze 7 fouten.

Artikelen

Een goede vacaturetekst schrijven: in de banenmarkt van vandaag is het een essentieel onderdeel van jouw employer branding en de zoektocht naar een nieuw teamlid.

En niet alleen vandaag. Het is belangrijk dat jouw vacaturetekst futureproof is. Dat kun je doen door een simpel template voor jezelf op te stellen en onderstaande 7 fouten voortaan te vermijden. Maar eerst…

Wat doet een goede vacaturetekst?

  • Het versterkt je employer brand. Dit is hoe jouw merk als werkgever bekend staat. Je wilt natuurlijk dat dit imago positief is, zodat je in de toekomst ook goede kandidaten aantrekt. 
  • Een vacaturetekst helpt onderscheid maken. Het vertelt wat de kandidaat kan verwachten, en dat sluit een minder goede match sneller uit.
  • Het maakt je vindbaar. Zowel kandidaten als zoekmachines vinden je sneller. Dat bevordert je algehele vindbaarheid in zoekmachines én natuurlijk krijg je reacties van kandidaten op je vacaturetekst.

 

Vacaturetekst schrijven: deze 7 fouten vermijd je voortaan

 

Fout #1: de focus ligt op het bedrijf

Natuurlijk: jij zoekt een kandidaat. Maar ook de kandidaat zoekt een sterke match. De kandidaat moet dus goed weten wat je verwacht. Focus daarom niet te veel op jouw bedrijf en hoe geweldig het is. Sure, het is wél belangrijk om iets over de bedrijfscultuur te vertellen. Vooral zodat de kandidaat een beter idee heeft van of dit de juiste match is of niet. Maar zet de kandidaat altijd centraal in je vacaturetekst.

Zet de kandidaat altijd centraal in je vacaturetekst.

Fout #2: te algemeen (her)schrijven

Je hebt vast eerder vacatures geplaatst. En tuurlijk is het makkelijker om een oude vacature wat om te bouwen naar de nieuwe functie. Maar is dat wel zo verstandig? Dat ligt aan de manier waarop. Gebruik je sterke aanvullingen die uitsluitend van toepassing zijn op de huidige vacature? Helemaal goed!

Zorg dat je vacaturetekst helemaal aansluit bij de functie.

Als je dit niet doet, is het resultaat al snel een algemene opsomming van een onduidelijke functie. Zorg dus dat je vacaturetekst helemaal aansluit bij de functie, zowel bij het herschrijven van een bestaande vacaturetekst als bij het schrijven van een nieuwe.

Fout #3: te hoge eisen stellen

Een vacaturetekst is een goed middel om het kaf van het koren te scheiden. Maar er moet wel genoeg koren overblijven… ;-) Zorg ervoor dat er geen lange lijst van eisen in je vacaturetekst staat. Dit kan afschrikken en leiden tot weinig sollicitaties. Heb je aanvullende eisen of pre's? Licht deze dan liever toe in het gesprek.

Fout #4: teveel in detail treden

Ook hier geldt: bewaar de details voor het gesprek. De sollicitant hoeft in deze fase van het proces echt nog niet te weten hoe iedereen in het team heet, waar je met het bedrijf in de toekomst naartoe wilt en hoe de onboarding eruit ziet. 

Fout #5: er is geen call-to-action

Deze mag je écht niet vergeten. Beloofd? Schrijf een duidelijke CTA aan het einde van je vacaturetekst. Hierin leg je uit hoe de sollicitant kan reageren en geef je een naam van de contactpersoon binnen jouw bedrijf.

Schrijf een duidelijke CTA aan het einde van je vacaturetekst.

Vermeld ook zeker een geschatte reactietijd, zodat kandidaten goed weten wat ze kunnen verwachten. Dat scheelt jou weer wat mailtjes beantwoorden met vragen over het verdere proces!

Fout #6: spelling- en grammaticafouten

Of het nou om een vacaturetekst gaat, een blog of whitepaper: dit kan echt niet. Als je een tekst schrijft of laat schrijven, wees er dan zeker van dat je spelling en grammatica klopt. Het staat onprofessioneel als je teksten fouten bevatten. Dat doet afbreuk aan je employer brand

Fout #7: geen eigen tone of voice

Waarschijnlijk heb je voor jouw bedrijf een sterke tone of voice geformuleerd. Pas deze ook in je vacatureteksten toe! Veel vacatureteksten lijken op elkaar en tonen niet de identiteit van het bedrijf. Dat is natuurlijk een gemiste kans. Vermijd saaie teksten en zorg dat jouw merk-DNA naar voren komt

Vind je het schrijven van een vacaturetekst lastig?

Samengevat: om effectieve vacatureteksten te schrijven, is het belangrijk om:

  • de focus te leggen op de potentiële werknemer;
  • een duidelijke en specifieke omschrijving te geven van de functie;
  • realistische eisen te stellen;
  • de tekst overzichtelijk te houden;
  • een duidelijke oproep tot actie op te nemen;
  • op spelling en grammatica te letten en 
  • ervoor te zorgen dat de tekst aantrekkelijk en interessant is.

 


Houd jij je aan alle bovengenoemde punten? Goed bezig! Dan is je vacaturetekst een waardevol middel om jouw nieuwe teamlid mee binnen te halen.


Vind je het lastig om zelf een goede vacaturetekst te schrijven of heb je er geen tijd voor? CopyRobin heeft 555 copywriters die zich kunnen verdiepen in jouw merk om een ijzersterke vacature op te stellen.

Laat je vacaturetekst schrijven >>

Redactie CopyRobin

CopyRobin

De redactie van CopyRobin.


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!