Eric van Hall
28 februari ‘23 8 min. leestijd

ChatGPT: optimaliseer je SEO en verbeter je teksten

Artikelen

ChatGPT als tool voor bloggen: je kunt er niet meer omheen. En ook andere AI-tools duiken overal op. 

Leestip: CopyRobin wint AI Award in categorie AI Supplier.

AI-tools als ChatGPT zijn software-applicaties. Door middel van kunstmatige intelligentie en machine learning automatiseren of verbeteren ze bepaalde taken. Het maakt die taken daardoor vaak goedkoper, beter en/of efficiënter, waardoor de populariteit van AI, en zeker ChatGPT momenteel hard groeit. Overigens gebruikt je AI waarschijnlijk al vele jaren. De gezichtsherkenning op je telefoon en de instant vertalingen van Google Translate: allebei voorbeelden van AI-toepassingen.

https://www.youtube.com/watch?v=jiqyR_hWXpw

Eind 2022 kwam hier een toepassing bij die snel aan terrein wint, zeker onder marketeers, bloggers en andere schrijvers: de AI-chatbots. En dan met name ChatGPT. Gebruik je ze al en wil je nooit meer zonder? Of ben je nog wat terughoudend over deze digitale robot die in de toekomst misschien wel je werk gaat overnemen? 

Wij zochten voor je uit hoe je maximaal profiteert van deze nieuwe ontwikkeling. En hoe ChatGPT en andere AI-tools ook jou gaan helpen bij je contentcreatie.

AI-teksten redigeren uitgelegd bij New Business Radio

Op dinsdag 21 maart 2023 was oprichter en CEO van CopyRobin Eric van Hall te gast bij het radioprogramma De Ondernemer Live. Eric vertelde in het programma hoe ondernemers optimaal kunnen profiteren van AI voor hun contentproductie. Maar hij belicht ook de risico's en legt uit hoe AI-teksten redigeren ondernemers kan helpen om die risico's te beheersen.

Welke AI-tools voor bloggen zijn er?

Er zijn inmiddels allerlei AI-tools voor bloggen beschikbaar, waarvan ChatGPT zonder twijfel de bekendste is. Maar er zijn er nog meer, met allemaal hun eigen toepassing. We zetten de interessantste AI-tools voor contentmarketeers op een rij.

ChatGPT

ChatGPT dus, het is waarschijnlijk de populairste AI-chatbot van dit moment. We vroegen de tool om zichzelf even voor te stellen: “Ik ben ChatGPT, een kunstmatige intelligentie die is opgeleid door OpenAI om gesprekken te voeren. Ik ben in staat om vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren, van simpele vraag-en-antwoord tot complexe discussies.”

ik-ben-chatgpt.png

ChatGPT is gevoed met enorme hoeveelheden tekst van internet, waaruit het zelf weer nieuwe antwoorden samenstelt. Je kunt er dus gesprekken mee voeren en het uiteenlopende vragen stellen. Van het schrijven van HTML-code of een Excelformule tot het schrijven van e-mails en het aanreiken van tien ideeën voor een kinderfeestje.

Als schrijver heb je die ideeën voor een kinderfeestje waarschijnlijk niet direct nodig, maar je kunt de tool wel gebruiken ter inspiratie. Bijvoorbeeld om vijf titelsuggesties op te vragen voor je nieuwe artikel over AI-tools voor bloggers. Het antwoord:

chatgpt-ai-tools-voor-bloggen.png

  1. "De Stappen voor het Gebruiken van AI Tools voor een Effeciëntere Blog"
  2. "Hoe je je Blog Inhoud Verbetert met AI Tools"
  3. "Van Beginner tot Pro: een Gids voor het Gebruiken van AI Tools voor Bloggers"
  4. "Maximaliseer je Blogproductiviteit met deze AI Tools Handleiding"
  5. "Leer Hoe AI Tools je Blog Workflow Kunnen Verbeteren in 5 Stappen"

En werk je aan een artikel over de nieuwste trends in carnavalskleding, maar kamp je met een writers block? Vraag de tool dan om wat inspiratie:

chatgpt-trends-carnaval.png

“De trend op het gebied van carnavalskleding is gericht op opvallende en opvallende ontwerpen, met veel gebruik van felle kleuren en opvallende accessoires. Er is ook een toenemende trend naar duurzame en milieuvriendelijke opties, zoals herbruikbare kostuums en het gebruik van duurzame materialen.

Een aantal nadelen van de tool vallen ook meteen op: tekstueel is er vaak enige verbetering mogelijk. En de antwoorden die het geeft, klinken ook niet altijd heel logisch.

Het grote voordeel van ChatGPT is dat het (nu nog) gratis is. Het programma is dus voor iedereen toegankelijk en erg makkelijk in gebruik.

Open AI Playground

AI is natuurlijk uit op werelddominatie, maar voorlopig staat de toepassing nog in het teken van het onschuldig vereenvoudigen van ons (schrijvers)leven. En dat is waar OpenAI Playground om de hoek komt kijken.

Bij het gebruik van ChatGPT moet je namelijk nog copy-pasten, maar OpenAI Playground haalt dit obstakel weg. Hiermee koppel je de AI namelijk direct aan de programma’s waarmee je werkt. Artikel schrijven in Google Docs? Met OpenAI Playground tover je de AI-antwoorden direct in je document.

Futurepedia

ChatGPT is niet de enige succesvolle AI-tekstgenerator. Er zijn inmiddels veel verschillende aanbieders op de markt, met allemaal ongeveer dezelfde toepassing. Ze schrijven een blogpost voor je, geven titelsuggesties, maken samenvattingen, et cetera.

Leestip: AI-writers: een bedreiging of een zegen voor copywriters?

Copy.ai, Rytr en Jasper.ai staan specifiek bekend als goede tools voor het schrijven van blogs en socialmediacontent. Maar voorlopig lijkt de kwaliteit van de output niet heel erg uiteen te lopen. ChatGPT heeft dan ook nog onze voorkeur, al is het maar omdat deze tool gratis is.

Heb je een hele specifieke wens waaraan ChatGPT niet (goed) kan voldoen, dan is het de moeite waard om je te verdiepen in andere AI-programma’s. Futurepedia helpt je bij het vinden van de beste tool voor jouw situatie.

Canva Magic Write

Zonder enige aanleg voor design tover je in Canva de mooiste ontwerpen tevoorschijn. En de magie gaat nu nog een stapje verder, want het programma heeft een AI-textgenerator geïntegreerd: Canva Magic Write.

Stel je vraag in de teksteditor in je Canva Doc, net zoals je gewend bent bij de andere AI-tools. Er rolt daarna een kant-en-klaar verhaal voor je uit.

Je kunt dan gelijk je tekst verrijken met AI-gegenereerde afbeeldingen via Canva Text to Image. Ik ben dol op roodborstjes en schrijven dus genereerde Canva dit plaatje voor me:

canva-text-to-image-roodborstje-typemachine.jpg

Otter.ai

Moet je als schrijver een interview uitwerken? Dan is Otter.ai je beste vriend. Deze tool neemt namelijk meetings op die je houdt in Zoom, Microsoft Teams of Google Meet. Het transcribeert je interview én maakt automatisch een samenvatting van het gesprek. Dat scheelt je dus een hoop werk. Let op: werkt vooralsnog alleen in het Engels.

Zo helpen AI-schrijftools je bij het verbeteren van je blog

Aan AI-tools voor schrijven dus geen gebrek, maar wat doen die tools nou eigenlijk precies voor je blog of website? 

Gemak

Ze maken het bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker om content te creëren. Anno 2023 is het op structurele basis publiceren van inhoudelijk sterke content natuurlijk onmisbaar in een sterk marketingbeleid. Goede content creëert autoriteit, maakt een connectie met je publiek en zorgt voor vindbaarheid. The pressure is on.

Je moet eerst aan de slag met grondig onderzoek over je onderwerp voordat het schrijven zelfs maar begint. En heb je dan eindelijk een sterk stuk staan, dan moet je alweer door naar het volgende artikel. Dan helpt het behoorlijk als je een deel van dit proces over kan laten aan je nieuwe collega ChatGPT.

SEO

En ja, ook nu moeten we het even hebben over SEO. Want we schrijven natuurlijk niet voor de lezer, maar voor Google (grapje). Maar Google is wél essentieel als je gevonden wilt worden, en dus moet je als schrijver je teksten zoveel mogelijk optimaliseren voor zoekmachines. Content maken met een sterke SEO is een bewerkelijke taak en het kan flink afleiden van het eigenlijke schrijfproces.

AI is in staat om je goede suggesties te geven over wat zal scoren bij je doelgroep. Je rankings en organisch websiteverkeer hebben de potentie om flink te verbeteren, als je maar de juiste zoekwoorden vindt. Iets waar AI je prima mee kan helpen.

Tip: SEO Review Tools. Nederlander Jasja ter Horst ontwikkelde deze uitgebreide suite van SEO-tools en maakt daarbij slim gebruik van de api van onder andere OpenAi. Een aanrader is zijn Content Brief Generator, waarmee je onze seo-schrijvers een perfecte briefing kunt geven.

Ideeën

Tot slot helpt AI je aan frisse ideeën. Als schrijver ervaar je ongetwijfeld wel eens een writer's block, bij gebrek aan inspiratie. Je kunt AI dan inzetten voor een eindeloze stroom aan populaire onderwerpen, sterke titels, originele alinea’s en alle andere content die je zelf even niet uit je toetsenbord krijgt.

Let ook op de valkuilen van AI-tools!

Voor je een digitaal sprintje trekt naar een AI-tool en je site volzet met geautomatiseerde teksten: wacht even! Er zitten namelijk ook nog wel wat haken en ogen aan deze vorm van contentcreatie.

Zo is het op dit moment absoluut niet gegarandeerd dat alle feiten kloppen die uit de bots rollen. Er komt regelmatig informatie samen die niet bij elkaar hoort. Waardoor het zomaar kan gebeuren dat in een tekst over Feyenoord de Amsterdam Arena als thuisbasis wordt gepresenteerd. En in het geval van ChatGPT dateert de meest recente input uit 2021, dus dat zorgt soms ook voor oud nieuws in je teksten.

Daarnaast zijn de teksten vaak grammaticaal onjuist. Komma’s ontbreken, er staan dubbele woorden in en zinsconstructies zijn nog slechter dan die uit het beruchte Koningslied. Kortom: gebruik de tools vooral ter inspiratie. Ga vervolgens met de input aan de slag en zet het zelf om naar een inhoudelijk sterke en goed leesbare tekst.

Tip: AI-teksten redigeren

Het beste resultaat? Laat je teksten schrijven.

Het is natuurlijk geweldig om te profiteren van alle voordelen van ChatGPT en andere AI-tools voor schrijvers. Maar heb je niet de skills of tijd om zelf iets moois te maken van de output? Huur dan een goede schrijver in via CopyRobin. Onze professionele copywriters schrijven een tekst voor je met diepgang en creativiteit, die (voorlopig) geen enkele AI-tool zal evenaren. En het zal je niet verbazen dat ook wij ChatGPT en andere AI-tools omarmen om jou zo efficiënt mogelijk te bedienen.

SEO-teksten laten schrijven? >>

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!