Hoe schrijf ik een pakkende introtekst?
De3: Tips & Trickshttps://www.youtube.com/watch?v=Rg_Fg3lDN_s
Hallo daar! Mag ik je allereerst enorm bedanken! Je hebt op de titel geklikt. Dat betekent dat ik op dit moment je aandacht heb... Maar, de volgende zin die ik schrijf, bepaalt of je blijft lezen… Want, als wat ik nu vertel niet interessant voor je is, ben je weg. Toch? …
Ben je er nog? Mooi! Dan is deze introtekst geslaagd. De belangrijkste taak van een introtekst is namelijk om voldoende belangstelling te wekken, zodat je bezoeker door blijft lezen, kijken of luisteren.
Kortom: De titel van je artikel moet de aandacht trekken. De introtekst heeft de taak om verdere belangstelling op te wekken. Ben je benieuwd naar de drie eigenschappen van een pakkende introtekst? Blijf dan zeker lezen tot het einde, want ze zijn alle drie waarschijnlijk niet wat je verwacht, maar wel super effectief.
Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.
Eigenschap 1: toon empathie voor de lezer
OK, daar gaan we met eigenschap 1: Een pakkende introtekst toont empatie voor de lezer. Die moet direct het gevoel krijgen ‘dit gaat over mij’. De beste manier om iemand aan het lezen te houden is door over hem of haar te schrijven in plaats van over jezelf.
Want dit is wat jouw lezer stiekum denkt: “Vertel me niet wie je bent, vertel me wat ik aan je heb”. Maak daarom je intro persoonlijk, door de lezer niet als groep, maar als mens aan te spreken. En doe je lezer daarbij duidelijk de belofte dat de inhoud van je stuk hem of haar persoonlijk aangaat.
Eigenschap 2: Een pakkende introtekst maakt nieuwsgierig
Goede vertellers roepen met hun tekst een gevoel van spanning, van raadselachtigheid op. In het Engels: suspense. Je schetst een situatie, maar het is onzeker hoe het gaat aflopen.
Mensen willen namelijk van nature de uitkomst van een raadsel weten. Zo begon ik ooit een blogpost over het vragen om een aanbeveling met de zin: “Ik was er zeker van dat dit de beste aanbeveling ooit zou worden.”... Dat is een voorbeeld van suspense bij een relatief onschuldig onderwerp. Want de lezer voelt aan, dat het blijkbaar anders afliep met de aanbeveling, maar hoe?
Een pakkende introtekst toont dus empatie voor de lezer en maakt deze nieuwsgierig. Maar er is nog een derde, hele belangrijke eigenschap van een pakkende introtekst. Wat denk je dat die is? … Ik ben benieuwd of je het al weet… laat het me straks weten in de reacties...
Eigenschap 3: start een conversatie
De derde eigenschap van een pakkende introtekst is namelijk: Start een conversatie. Ga als het ware een gesprek aan met je lezer, zodat je hem of haar actief bij je boodschap betrekt.
Een goede manier om dat te doen is met een korte, prikkelende vraag. Denk aan iets als: “Maak jij ook deze fout bij het schrijven van introteksten?” Een vraag zet je lezer namelijk direct aan het denken. Door je lezer een vraag te stellen, betrek je hem of haar direct bij je onderwerp.
Maar het kan ook een stevige stelling zijn die om een reactie vraagt. Bijvoorbeeld: “Gebruik nooit het woord ‘U’ in je introtekst.” Dat roept gelijk de vraag op “waarom dan?” “wat is er mis met ‘U’?” Niets natuurlijk, maar hopelijk begrijp je wat ik bedoel.
Dus: wat zijn ook alweer de drie eigenschappen van een pakkende introtekst? …. Juist: empatie tonen, nieuwsgierig maken en een conversatie starten.