Eric van Hall
26 juli ‘16 3 min. leestijd

Hoe maak ik m’n blogs ‘scannable’?

De3: Tips & Tricks

https://www.youtube.com/watch?v=QZ1ht-BDxkI

Wil je dat jouw blogs aantrekkelijk zijn voor zowel mensen met een korte aandachtsspanne als mensen die graag veel lezen? En wil je bovendien dat je posts hoog scoren in Google? Blijf dan zeker kijken naar de volgende drie super handige tips om je teksten ‘scannable’ te maken.

Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.

Google houdt van lange teksten

Wist je dat Google dol is op lange teksten? Onderzoek van verschillende zoekmachineoptimalisatie experts toont dat aan. In de top-10 resultaten van Google staan opvallend veel teksten van meer dan 2.000 woorden.

Maar de meeste mensen houden niet van lange lappen tekst. Gelukkig is er een manier om de voordelen van een lange tekst te combineren met die van een korte tekst. En dat is door je tekst ‘scannable’ te maken.

Mensen met haast krijgen dan in een paar seconden de belangrijkste boodschap mee, mensen die echt geïnteresseerd zijn, kunnen prima de diepte in. En Google heeft lekker veel tekst om te indexeren.

En aangezien de tijd die bezoekers op een pagina gemiddeld doorbrengen ook een belangrijke ranking factor van Google is, helpt het extra voor je vindbaarheid als je bezoekers weet te verleiden om langer te blijven.

Tip 1: Wees gul met witruimte.

Met name de kleine schermpjes van smartphones zijn snel gevuld. Onderbreek daarom je tekst regelmatig met een witregel. Houd je alineas tussen 30 en 100 woorden, zodat er altijd tenminste een regeltje wit op een smartphone schermpje staat. Als het hele schermpje zich met woorden vult, haken veel lezers af, omdat ze ertegenop zien dat allemaal te moeten lezen.

Tip 2: Onderbreek de tekst vaak met tussenkopjes en bullet points.

Schrijf je tussenkopjes zodanig dat een lezer die alleen de ‘koppen snelt’ de belangrijkste boodschap van je artikel meekrijgt. Schrijf ze zodanig, dat je de lezer nieuwsgierig maakt naar de alinea eronder. Zet opsommingen in bullet points. Dat is overzichtelijk en leest lekker. Bovendien zijn het triggers die een snel scrollende bezoeker vaak doen stoppen om te kijken waar het over gaat.

Tip 3: Verrijk je tekst met afbeeldingen, ingebedde video’s en citaten.

Afbeeldingen maken een tekst leesbaarder en aantrekkelijker. Gebruik in een langere blogpost daarom meerdere afbeeldingen. Zeker een stuk of vier. Ze moeten natuurlijk wel relevant zijn bij de tekst. Als je een passende Youtube video kunt embedden, doe dat dan zeker.

Embedded video’s verhogen niet alleen de scanbaarheid van je blogpost, ze zorgen ook voor een langer verblijf. En dat is goed voor je SEO, je zoekmachineoptimalisatie.

Tenslotte kun je in een groter font, eventueel met een achtergrondkleur ook belangrijke citaten uit je tekst lichten en op de voorgrond zetten. Daarmee breng je jouw belangrijkste boodschap over op de scrollende bezoeker en het onderbreekt ook weer de lange lap tekst. Kijk voor voorbeelden van hoe ik dat doe naar de blog van Mediaweb: https://mediaweb.nl/blog.

Ik zet de drie tips nog even snel voor je op een rijtje: 1. Wees gul met witruimte. 2. Onderbreek de tekst vaak met tussenkopjes en bullet points en 3. Gebruik veel afbeeldingen, ingebedde video’s en citaten.

Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Maak je teksten voortaan super scannable en...Just hit publish!

Betere webteksten? CopyRobin helpt. Probeer nu gratis.

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!