Eric van Hall
10 maart ‘23 4 min. leestijd

Bloggen valt me best zwaar. Hoe blijf ik gemotiveerd?

De3: Tips & Tricks

https://www.youtube.com/watch?v=VnNqY7hxZ00

Valt het bloggen je zwaar? Vind je het moeilijk om gemotiveerd te blijven? Dan ben je niet alleen. Zelf schrijf ik al zo’n negen jaar elke week een blogpost en vroeger nam ik daarvan ook nog een podcast op. En dit is alweer aflevering 38 van De3. De afgelopen jaren heb ik al heel wat mooie stranddagen en gezellige avonden opgeofferd om op tijd een blogpost, podcast of De3 video af te hebben.

De verleiding is soms groot om een weekje over te slaan. Maar toch zet ik door. Ben je benieuwd naar de drie manieren waarop ik mezelf telkens weer motiveer om door te zetten? Wil je weten hoe ook jij het bloggen kunt volhouden? Lees dan zeker verder tot het einde want deze tips lees je nergens anders.

Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.

Bloggen is leren

De eerste tip om jezelf te motiveren is vooral in het begin heel effectief. Want wanneer je begint met bloggen heb je meestal nog niet een groot publiek opgebouwd. Mijn eerste blogposts bereikten maar een handjevol mensen, terwijl ik er soms wel 20 uur werk in had zitten. Maar toch hield ik vol, want wat ik ontdekte was motivatie nummer 1 om door te gaan. Namelijk: Bloggen is leren.

Ik bereikte weliswaar nog niet een groot publiek, maar met elke blogpost die ik schreef vergrootte ik mijn kennis.

Ik bereikte weliswaar nog niet een groot publiek, maar met elke blogpost die ik schreef vergrootte ik mijn kennis. Want een belangrijk deel van het schrijven van een blog is het onderzoek dat je ervoor doet. Doordat ik ben gaan bloggen, ben ik ook veel meer gaan lezen en gaan luisteren naar podcasts en audioboeken. Als je blogt, blijf je leren. Van bloggen word je een beter mens.

Leestip: bezoek het CopyRobin blog voor nog veel meer contentmarketing tips.

De deadline is je vriend

De tweede tip is een bijzonder krachtige motivator: Zie de deadline als je vriend… ja, je hoort het goed: De deadline is je vriend. Zonder deadline, komt geen project af. Ga maar na. Had je ooit je middelbare school afgemaakt zonder proefwerken, schoolonderzoeken en centraal schriftelijk examen? Denk je dat je een topvoetballer kunt worden zonder wekelijkse trainingen, weer of geen weer? Natuurlijk niet.

Zonder deadline, komt geen project af.

Als je iets alleen maar vrijblijvend doet, wanneer je er zin in hebt, blijft het een bijzaak, een hobby. Stel daarom een redactionele kalender op voor je blog en publiceer met vaste regelmaat. Het maakt me niet uit of dat elke dag, elke week of elke maand is. Zolang je maar een harde, periodieke deadline hebt voor je blogposts. En - heel belangrijk - zie die deadlines als een belofte aan je lezers. Het niet willen breken van een belofte is een bijzonder sterke motivator. 

Vier je successen

De derde tip om gemotiveerd te blijven bloggen is gelijk de makkelijkste en de leukste. Tip 3 is namelijk: Vier je successen. Heeft een blogpost voor het eerst meer dan vijf social shares gekregen? Geef jezelf een high five. Staat een blogpost op pagina 1 in Google voor een relevante zoekterm? Maak een vreugdedansje door je kantoor. En heb je een nieuwe klant binnengehaald dankzij je blog? Ga met je geliefde uit eten, of koop een mooie gadget voor jezelf.

Staat een blogpost op pagina 1 in Google voor een relevante zoekterm? Maak een vreugdedansje door je kantoor.

Hoe dan ook, meet de resultaten van je blog en vier je successen, groot of klein. Bewaar alle complimentjes in tweets, e-mails, reacties onder je blog enzovoorts in een Evernote notebook of Google document met de titel: complimenten. En ga telkens wanneer de moed je in de schoenen zakt naar dat document en lees een paar complimentjes terug. Dan weet je gelijk weer waarvoor je het doet en jeuken je handen weer om de volgende blogpost te schrijven.

Samenvatting

Ik zet de drie belangrijkste motivators om te blijven bloggen nog even voor je op een rijtje: 1 is natuurlijk Bloggen is leren. Van bloggen word je hoe dan ook een beter mens. 2: De deadline is je vriend. Het niet willen breken van een belofte is een bijzonder sterke motivator. En 3: Vier je successen. Bewaar alle complimentjes die je krijgt en lees ze terug zodra de moed je eens in de schoenen zakt.

Leestip: Bloggen 101: Wat is een blog en hoe maak je er een succes van?

Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Blijf gemotiveerd om te bloggen met deze drie tips en… Just hit publish!

Wil je graag meer webcopy tips & tricks? Abonneer je dan op De3 en mis nooit meer een aflevering. Of ga naar copyrobin.nl en schrijf je in op onze mailing list. Zo blijf je altijd op de hoogte van onze nieuwste schrijftips.

Blog laten schrijven? Klik hier >>

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!