Eric van Hall
28 maart ‘23 7 min. leestijd

Hoe krijg ik een betere ranking in Google?

Artikelen

SEO, oftewel Search Engine Optimization, is voor de meeste bedrijven onmisbaar. Als marketeer of ondernemer weet je dat waarschijnlijk als geen ander.

De grote uitdaging? Blijvend hoog ranken in Google. Want Google verandert de regels nog weleens… Wil je weten hoe je jouw positie in Google verhoogt en hoog houdt? Top. Dan gaan we je nu leren hoe je het zoekmachinespel uitspeelt. 

Wat is SEO?

SEO is het optimaliseren van je website om meer organisch verkeer naar je site te krijgen. Het doel is om je website zo hoog mogelijk te laten ranken in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Voor nu focussen we even op je ranking in Google. Hoe hoger je ranking, hoe groter de kans dat mensen je website vinden en erop klikken. Geen zorgen: er zijn SEO-tools die je daarbij gaan helpen.

Deze 3 speelvelden omvatten het SEO-spel

We zeiden het net al even: het ultieme doel van SEO is hoog ranken in Google en andere zoekmachines. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de ranking van je website in Google, maar we delen ze voor het gemak even in, in 3 categorieën. Dan weet je meteen met welke speelvelden je te maken hebt.

Content

Organisch ranken in Google begint bij sterke content. Dat is immers waarop je gevonden gaat worden. De belangrijkste graadmeter voor Google? Hoe relevant je content is voor de zoekopdracht van de gebruiker. 

Gebruikerservaring

De gebruikerservaring mag je zeker niet vergeten. Zorg ervoor dat je website snel laadt en gemakkelijk te navigeren is. Daarnaast moet deze zowel op mobiel als desktop én tablet goed werken. Het meeste internetverkeer is tegenwoordig mobiel. 

Technische SEO

Het derde speelveld is technische SEO. Technische SEO gaat over de ‘achterkant’ van je website. De kant die je niet ziet als eindgebruiker, en waar je vaak als marketeer minder mee bezig bent. Maar, het is niet onbelangrijk! Technische SEO omvat bijvoorbeeld afbeeldingtags, groottes van afbeeldingen, meta tags, de sitemap, linkbuilding en meer.

Hoe kan ik mijn ranking in Google verhogen?

Nu je weet welke 3 domeinen een SEO-strategie omvatten, is het een goed idee om samen eens te kijken naar wat je binnen die domeinen kunt verbeteren om hoger te ranken in Google.

Als je nieuwe content maakt, ziet Google dat er iets geïndexeerd moet worden op jouw website

Plaats regelmatig nieuwe content

Als je nieuwe content maakt, ziet Google dat er iets geïndexeerd moet worden op jouw website. Google checkt namelijk alle teksten in de zoekmachine. Staat er iets nieuws in? Dan komen de bots je een bezoekje brengen om te checken wat je dan precies hebt geschreven. Dit helpt je om hoger te ranken. Google denkt hierdoor namelijk (mits je waarde biedt) dat je je doelgroep regelmatig van relevante informatie voorziet en je dus geschikt bent om te tonen aan de zoeker.

Doe uitgebreid zoekwoordenonderzoek met SEO-tools

Misschien is jouw content al heel relevant en plaats je regelmatig iets nieuws. Toch rankt je concurrent hoger in Google dan jij. Vervelend, maar gelukkig is dat op te lossen. Met keyword research! Hiermee bepaal je welke zoekwoorden aansluiten op de zoekopdracht van je potentiële klant. Die woorden plaats je op de belangrijkste plekken in jouw content: in de titel, het begin van alinea’s, tussenkopjes en de meta-omschrijving en -titel.

Zorg ervoor dat je goede content maakt die de moeite waard is om naar te linken.

Ga op zoek naar backlinks

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Deze links zijn belangrijk voor de ranking van je website in Google, omdat ze aangeven dat andere websites jouw content waardevol vinden. Hoe meer backlinks je hebt van relevante, autoritaire websites, hoe hoger je ranking zal zijn. Zorg er dus voor dat je goede content maakt die de moeite waard is om naar te linken.

Maak een sitemap

Google vindt het belangrijk dat gebruikers van je website direct snappen waar ze heen moeten om een antwoord te vinden op hun vraag. Om Google de navigatie van je website beter te laten begrijpen, maak je een sitemap. Dit is een soort ‘kaartje’ waarin je Google uitlegt hoe je websitestructuur in elkaar zit. 

Optimaliseer laadtijd

Laadtijd is essentieel. Niet alleen voor Google, maar ook voor de gebruiker. In de on-demand wereld van nu, willen consumenten op hun wenken worden bediend. Je kunt ze dus maar beter bedienen! Zorg ervoor dat ze je website niet wegklikken, omdat deze te langzaam laadt. Ook Google wordt blij van een snelle laadtijd. Hoe je dat realiseert? Bijvoorbeeld door de bestandsgrootte van afbeeldingen te verkleinen.

Gebruik social media

Social media kan een belangrijke rol spelen in SEO. Zorg ervoor dat je content deelbaar is op social media en promoot je content actief op je eigen kanalen. Hoe meer shares, likes en reacties je krijgt, hoe groter de kans dat je hoger rankt in Google. Ook werk je aan linkbuilding door via jouw social kanalen naar je website te linken.

Monitor je huidige ranking

Vergeet niet om je huidige ranking te monitoren, want dit is essentieel voor je online succes. Door je positie in zoekresultaten in de gaten te houden, kun je je zichtbaarheid en websiteverkeer vergroten. Het volgen van je ranking helpt je de effectiviteit van SEO-inspanningen te evalueren, concurrenten te analyseren en snel te reageren op veranderingen in Google's algoritme. Zo blijf je proactief en strategisch werken aan websiteoptimalisatie en concurrentievoordeel.

Je hoeft het niet allemaal zelf te doen: dit zijn de beste SEO-tools

Er zijn veel SEO-tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het optimaliseren van je website. De meest populaire tools (en dat zijn ze natuurlijk niet voor niets) zetten we voor je op een rij:

Google Analytics

Google Analytics is een gratis SEO-tool waarmee je inzicht krijgt in het verkeer naar je website, de herkomst van het verkeer en het gedrag van de bezoekers op je website. Met deze informatie kun je je website optimaliseren en je SEO-strategie verbeteren.

Google Keyword Planner

Google Keyword Planner is ook een gratis SEO-tool waarmee je de juiste zoekwoorden voor je website kunt vinden. Met deze tool kun je zien welke woorden relevant zijn voor je website en hoeveel zoekopdrachten er zijn voor deze keywords.

Google Trends

Google Trends is een waardevolle bron voor SEO, omdat het inzicht biedt in zoekgedrag en populairiteit van zoekwoorden. Door zoekwoorden te analyseren en vergelijken, kun je inspelen op trends en je content afstemmen op de interesse van je doelgroep. Zo verbeter je je zichtbaarheid en trek je meer bezoekers naar je website.

ChatGPT

ChatGPT is van veel markten thuis, maar je kunt het ook heel goed gebruiken als keyword research tool die je helpt bij het identificeren van relevante zoekwoorden voor je website.

Door gebruik te maken van geavanceerde AI-technologie, biedt ChatGPT waardevolle inzichten en suggesties voor zoekwoorden die aansluiten bij je content en doelgroep. Bovendien is het eenvoudig in gebruik en past het zich aan je behoeften aan.

ChatGPT is nog veel breder inzetbaar en werkt heel goed in combinatie met alle andere hier genoemde tools.

Bing Chat

Bing Chat is een nuttige bron voor contentcreatie en SEO-optimalisatie en een super handige tool voor zoekwoordenonderzoek. Bing Chat kan je helpen om populaire en relevante onderwerpen te vinden waar je over kunt schrijven.

Je kunt een zoekwoord invoeren in de zoekbalk en Bing Chat zal je ideeën geven voor gerelateerde en nieuwe zoekwoorden, samen met de frequentie waarmee ze worden gezocht en de bijbehorende trend.

Je kunt ook filters toepassen op basis van land, taal en apparaat om de resultaten aan te passen aan je doelgroep. Met Bing Chat kun je ook zien welke vragen de gebruikers stellen op basis van de zoekwoorden, zodat je je content kunt afstemmen op hun behoeften.

Let op: werkt alleen in de Edge browser.

Ahrefs

Ahrefs is een betaalde tool waarmee je inzicht krijgt in de backlinks van je website en die van je concurrenten. Met deze informatie kun je je linkbuilding strategie verbeteren en uiteindelijk je ranking in Google verhogen.

SEMrush

SEMrush is een betaalde tool die je kunt gebruiken om je website te analyseren op het gebied van keyword ranking, backlinks en technische SEO.

Yoast SEO

Yoast SEO is een gratis plugin voor WordPress die je kunt gebruiken om je content te optimaliseren voor SEO. Deze plugin geeft je suggesties voor het gebruik van keywords en zorgt ervoor dat je content goed geoptimaliseerd is voor de zoekmachines.

Google Search Console

Google Search Console is een gratis SEO-tool die essentieel is voor website-optimalisatie. Het biedt inzicht in de prestaties van je website in Google-zoekresultaten, zoals vertoningen, klikken en gemiddelde positie. Het helpt ook bij het identificeren en oplossen van technische problemen, zoals crawl- en indexatieproblemen. Zo blijft je website in optimale staat en voldoet het aan Google's richtlijnen.

Rank Tracker

Rank Tracker is een nuttige tool om je ranking te monitoren en verbeteren. Beschikbaar in SEO-suites zoals Ahrefs en SEMrush, stelt het je in staat om posities van zoekwoorden bij te houden en concurrenten te vergelijken. Het biedt inzichten in zoekwoorden voor verdere rankingverbetering. Zo zorg je voor betere zichtbaarheid, hogere ranking en bereik van je doelgroep.

CopyRobin

Tot slot noem ik uiteraard ook nog onze eigen dienst 'copywriting as a service' van CopyRobin. Met CopyRobin kun je professionele seo-teksten laten schrijven. Zo zorg je voor waardevolle content die je doelgroep aanspreekt en je online vindbaarheid vergroot. CopyRobin werkt snel, eenvoudig en betaalbaar. Je plaatst je opdracht via het formulier op de website en ontvangt binnen de afgesproken tijd een unieke tekst die voldoet aan jouw wensen.

Laat sterke SEO-teksten voor je schrijven en verbeter je Google ranking

Samengevat: om hoog in Google te scoren, is het belangrijk om…

  • regelmatig nieuwe content te plaatsen;
  • uitgebreid zoekwoordenonderzoek te doen;
  • backlinks te laten verkrijgen;
  • een sitemap te maken;
  • laadtijd te optimaliseren;
  • social media te gebruiken;
  • SEO-tools in te zetten.


Vink je alle bovenstaande punten af? Top! Dan ben je goed op weg. Binnenkort zie je vast verbetering in je ranking. Blijft dat toch uit?

CopyRobin heeft 545 copywriters die zich dagelijks bezighouden met de nieuwste ontwikkelingen in SEO. Leer hier meer over wat copywriting als service voor je kan betekenen.

SEO-teksten laten schrijven? Klik hier!

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!