Eric van Hall
04 april ‘23 8 min. leestijd

SEO KPI’s: verbeter de prestaties van je website

Artikelen

Inhoudsopgave

  1. Gebruik deze 7 SEO KPI’s voor een betere vindbaarheid
  2. Zo verbeter je jouw website met SEO KPI’s
  3. Dit zijn de beste tools om jouw SEO KPI’s mee te meten
  4. It’s a wrap! Zo ga jij aan de slag met je SEO-strategie

 

Als je al enige tijd bezig bent met SEO, dan heb je vast wel eens gehoord van KPI's. KPI's, oftewel: Key Performance Indicators, zijn meetbare doelen. SEO KPI’s helpen je om de prestaties van je SEO-strategie te meten en te analyseren. Door deze KPI's helder te definiëren en bij te houden, bepaal je of je goed op weg bent om je doelen te bereiken. Én zie je snel waar ruimte is voor verbetering.

Belangrijkste inzichten
KPI's (Key Performance Indicators) Meten de prestaties van je SEO-strategie
7 belangrijke SEO KPI's Organisch zoekverkeer, zoekwoord-rankings, bounce rate, gemiddelde sessieduur, conversieratio, terugkerende bezoekers en laadtijd
Gebruik de KPI's om Zwakke plekken te identificeren, doelen op te stellen, een actieplan te maken, de voortgang te monitoren en te testen/optimaliseren
Belangrijke SEO-tools Google Search Console, Google Analytics, SEMrush, Ahrefs, Moz Pro en je bankrekening (om winst te meten)
Goede content Cruciaal voor een sterke SEO-strategie; overweeg samen te werken met een copywriter

 

Gebruik deze 7 SEO KPI’s voor een betere vindbaarheid

Met de komst van big data is er héél veel te meten. Het is dus best moeilijk om te kiezen wát je precies gaat meten. Als het gaat om je SEO-strategie, kun je het beste kijken naar deze 7 KPI’s. 

1. Organisch zoekverkeer

Het organische zoekverkeer is het aantal bezoekers dat naar je website komt via zoekmachines zoals Google. Je betaalt dus niet direct voor deze vindbaarheid zoals bij advertenties. Het is een belangrijke KPI omdat het je laat zien hoeveel mensen je website bezoeken vanwege je zoekmachineoptimalisatie (SEO) inspanningen.

Als je wilt weten of je SEO-inspanningen vruchten afwerpen, is het belangrijk om het organische zoekverkeer in de gaten te houden. Als je het organische zoekverkeer ziet stijgen, betekent dit dat je website beter vindbaar wordt in zoekmachines en dat je dus succesvol bent in je SEO-strategie. Score! 

seo-kpi-blogger-graphs.jpeg

Afbeelding gegenereerd met Bing Create. Prompt: "Blogger checking seo-metrics on a big screen studying them attentively, smiling. Orange, grey, graphs. No text. Just graphs. Photorealistic."

2. Zoekwoord-rankings

Zoekwoord-rankings laten zien op welke positie jouw website of pagina staat in de zoekresultaten voor specifieke zoekwoorden. Het bijhouden van de zoekwoord-rankings is belangrijk, omdat het je laat zien welke zoekwoorden goed presteren. En waar je beter op kunt ranken.

Als je merkt dat je zoekwoord-rankings dalen, kan dat betekenen dat je website minder relevant is geworden voor dat zoekwoord en dat je je content of technische SEO moet optimaliseren. Zie je een stijging? Thumbs up! Goed bezig.

3. Bounce rate

De bounce rate is het percentage bezoekers dat je website verlaat na het bekijken van slechts één pagina. Een hoge bounce rate kan een teken zijn dat je content niet relevant of interessant genoeg is, of dat je website technische problemen heeft.

Als je de bounce rate wilt verlagen, moet je ervoor zorgen dat je content relevant en nuttig is voor je doelgroep. Daarnaast moet je website snel en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers de informatie kunnen vinden die ze zoeken. Optimaliseer je website voor zowel desktop als mobiel. En o, vergeet ook de tablets niet!

4. Gemiddelde sessieduur

De gemiddelde sessieduur laat zien hoe lang bezoekers op je website blijven. Dit is een belangrijke KPI, omdat het je laat zien hoe goed je content en gebruikerservaring is.

Als de gemiddelde sessieduur laag is, moet je op zoek naar de oorzaak. Misschien kun je wat verbeteren aan je content. Of is je website erg traag? Dan haken ook veel mensen na een korte sessie af. Maar denk ook aan bijvoorbeeld de menustructuur: snappen bezoekers hoe ze door je website kunnen navigeren? 

5. Conversieratio

De conversieratio is het percentage bezoekers dat een bepaalde actie op je website uitvoert, zoals het invullen van een formulier of het kopen van een product. Het bijhouden van de conversieratio is belangrijk. Dit laat jou namelijk zien hoe effectief je website is in het omzetten van bezoekers naar klanten. Dat is uiteindelijk je wens!

Als je conversieratio laag is, kan dat betekenen dat je website niet goed is geoptimaliseerd voor conversies. Om de conversieratio te verbeteren, moet je ervoor zorgen dat je website een duidelijke, opvallende call-to-action heeft en dat het proces om een aankoop of actie uit te voeren eenvoudig en intuïtief is.

6. Terugkerende bezoekers

Terugkerende bezoekers zijn (zoals de naam zegt) mensen die je website opnieuw bezoeken nadat ze er al eerder zijn geweest. Het bijhouden van het aantal terugkerende bezoekers toont je hoe goed je erin slaagt om klanten te binden.

Als het aantal terugkerende bezoekers laag is, kan dat betekenen dat je content niet interessant genoeg is. Of dat je niet genoeg doet om hen terug te laten komen. Om het aantal terugkerende bezoekers te verhogen, moet je ervoor zorgen dat je regelmatig interessante en relevante content publiceert en dat je actief bent op social media en andere kanalen om te converseren met je doelgroep.

7. Laadtijd

De laadtijd is de tijd die het kost om je website te laden. Het bijhouden van de laadtijd is belangrijk omdat het een directe invloed heeft op de gebruikerservaring en de zoekmachineoptimalisatie. Een trage laadtijd kan leiden tot een hogere bounce rate en een lagere ranking in zoekmachines.

Om de laadtijd te verbeteren, moet je ervoor zorgen dat je website technisch geoptimaliseerd is. Dit kan onder andere door het gebruik van caching, het optimaliseren van afbeeldingen en het minimaliseren van CSS- en JavaScript-bestanden.

Zo verbeter je jouw website met SEO KPI’s

Check! Je weet nu welke 7 SEO KPI’s veel worden gebruikt om websiteprestaties te meten. Maar met alleen meten ben je er nog niet. Hoe zet je deze data om in een betere vindbaarheid en meer converterende klanten?

1. Identificeer zwakke plekken

Analyseer je SEO KPI's om te zien welke gebieden van je website beter kunnen. Bijvoorbeeld: als je een hoge bounce rate hebt, kan dat betekenen dat je content niet relevant genoeg is of dat je website niet gebruiksvriendelijk is. Door deze zwakke plekken te identificeren, kun je gerichte acties ondernemen om ze te verbeteren.

2. Stel doelen op

Stel doelen voor jezelf op basis van je SEO KPI's. Bijvoorbeeld: als je een lage conversieratio hebt, kan je doel zijn om deze te verhogen met 5% in de komende maand. Door specifieke doelen te stellen, weet je waar je naartoe werkt en kun je je inspanningen richten op het verbeteren van de relevante SEO KPI's.

3. Maak een actieplan

Op basis van je geïdentificeerde zwakke plekken en gestelde doelen, maak je een actieplan om je SEO KPI's te verbeteren. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld je contentstrategie aanpast, je website herontwerpt of technische optimalisaties uitvoert. Een goed actieplan kan je helpen je doelen te bereiken en je vindbaarheid te verbeteren.

4. Blijf monitoren

Houd je SEO KPI's regelmatig in de gaten om te zien hoe je presteert en of je op schema ligt om je doelen te bereiken. Als je merkt dat je achterloopt, kun je je actieplan aanpassen of nieuwe maatregelen nemen om weer op schema te komen.

5. Test en optimaliseer

Gebruik A/B-testen om te zien welke veranderingen op je website het meest effectief zijn om je SEO KPI's te verbeteren. Test bijvoorbeeld verschillende call-to-actions op je landingspagina's om te zien welke het meest effectief is in het verhogen van de conversieratio. Door te testen en te optimaliseren kan je je website steeds verder verbeteren en de beste resultaten behalen.

Dit zijn de beste tools om jouw SEO KPI’s mee te meten

Alright. Je bent weer een stap verder. Het enige wat je nog mist: tools. Je weet namelijk welke SEO KPI’s je gaat meten en hoe je dat stap voor stap doet. Maar met welke platformen meet je elke KPI?

Google Search Console

Google Search Console is een gratis service van Google die webmasters helpt bij het bijhouden en onderhouden van hun website. Het biedt gedetailleerde rapporten over de prestaties van je website in zoekresultaten, inclusief zoekwoordposities, klikken, impressies en meer. Let vooral op de site vitaliteit voor zowel desktop als mobiel. Google hecht daar zeer veel waarde aan.

google-site-vitaliteit.jpg

Google Analytics

Google Analytics is een gratis webanalyse-service die wordt aangeboden door (je raadt het al) Google. Het biedt een schat aan informatie over het verkeer op je website, waaronder zoekwoorden, bezoekersgedrag, conversies en meer. Je kunt het gebruiken om te bepalen hoeveel organisch verkeer er naar je website komt, welke pagina's het meest worden bezocht en hoe lang mensen op je site blijven.

SEMrush

SEMrush is een betaalde tool voor SEO-analyse en concurrentieanalyse. Het biedt uitgebreide rapporten over zoekwoordposities, backlinks, concurrentieanalyses en meer. Je kunt het gebruiken om te bepalen welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken en welke content populair is in je branche.

Ahrefs 

Ahrefs is ook een betaalde SEO-tool die zich richt op backlinks en zoekwoordonderzoek. Het biedt uitgebreide rapporten over de backlinks die naar je site verwijzen en geeft je een goed beeld van je concurrenten en hun backlinkprofielen.

Moz Pro

Moz Pro is een andere betaalde SEO-tool die zich richt op zoekwoordonderzoek, rangschikkingscontrole en linkanalyse. Het biedt een dashboard voor het bijhouden van je SEO-prestaties en de voortgang van je campagnes.

Je bankrekening

Wacht, wat? Ja, die flappen komen ergens terecht. De ultieme SEO KPI is namelijk: jouw winst! Het is natuurlijk top als je bovenaan de SERP staat, maar bereik je daar ook echt iets mee? Dat ziet jouw bankrekening. Jouw leads betalen als het goed is uit in keiharde cash. Pak de rekenmachine er maar bij.

seo-kpi-resultaten.jpeg

Afbeelding gegenereerd met Bing Create. Prompt: "blogger excited with his bank account thanks to superb SEO efforts. Orange, grey, cash, graphs".

It’s a wrap! Zo ga jij aan de slag met je SEO-strategie.

SEO KPI's zijn een essentieel onderdeel van elke SEO-strategie. Ze helpen je om de prestaties van je website te meten en te analyseren, zodat je kunt bepalen waar verbeteringen nodig zijn. 

Houd je de belangrijkste SEO KPI's bij, zoals het organische zoekverkeer, de zoekwoord-rankings, de bounce rate, de gemiddelde sessieduur, de conversieratio, het aantal terugkerende bezoekers en de laadtijd? Dan kun je je SEO-strategie optimaliseren en ervoor zorgen dat je website beter presteert in zoekmachines (én bij je doelgroep!).

Creëer samen met een copywriter je SEO-strategie

Goede content is een essentieel onderdeel van sterke SEO. Weet je niet waar je moet beginnen? CopyRobin heeft 559 copywriters die graag aan de slag gaan met jouw SEO-strategie. Leer hier meer over wat copywriting as a service voor je SEO-teksten kan betekenen.

SEO-teksten laten schrijven? >>

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!