Eric van Hall
13 juni ‘23 8 min. leestijd

Google's Search Generative Experience (SGE): wat betekent dit voor jouw SEO?

Artikelen

Door de snelle opkomst van ‘generatieve AI’ zoals ChatGPT en Google Bard gaan de ontwikkelingen in de digitale wereld momenteel sneller dan ooit. En onlangs onthulde Google zijn generatieve AI-zoektechnologie. Deze technologische sprong roept veel vragen en zorgen op binnen de SEO community: “Wat betekent generative search voor mijn SEO?”

In dit artikel leg ik uit wat SGE is, hoe het werkt en natuurlijk wat de mogelijke impact is op jouw SEO.

Leestip: SEO en AI: ben je klaar voor de ‘antwoordmachines’ van de toekomst?

Wat is Google's Search Generative Experience (SGE)?

SGE is een vorm van kunstmatige intelligentie die in staat is om directe antwoorden op zoekopdrachten te geven. In het geval van Google's nieuwe zoekalgoritme kan het jouw vragen rechtstreeks beantwoorden. Het is alsof je een chatbot binnen je zoekmachine hebt.

google-sge-ai-powered-snapshot.jpg

Hoe werkt SGE?

Google traint SGE met enorme databases van internetcontent. Het doel is om antwoorden op vragen van gebruikers te genereren op basis van de content op het web. Net als ChatGPT en Bing Chat, maar dan binnen de grootste zoekmachine ter wereld: Google.

Het is als het ware een natuurlijke doorontwikkeling op de directe antwoorden (knowledge graphs) die Google al langer geeft in de zoekresultaten. Simpele vragen als “Hoeveel is € 234 omgerekend naar dollars?” beantwoordt Google nu al direct bovenaan de zoekpagina. Er komt vaak geen blauwe link meer aan te pas.

https://www.youtube.com/watch?v=N6vL1bbadIQ

SGE brengt deze ontwikkeling naar ‘the next level’. Google zal waar mogelijk ook complexere vragen namelijk direct proberen te beantwoorden in een ‘AI-powered snapshot’.

Het lijkt er nu op dat Google binnen zo’n AI-powered snapshot drie links zal plaatsen naar de bronnen waarop het antwoord is gebaseerd. Deze links bestaan uit een thumbnail met een tekst-snippet. Ik noem ze verder in dit artikel voor het gemak ‘top links’.

Veel SEO’s vrezen nu dat gebruikers de antwoorden op de meeste vragen direct zullen krijgen en daarom geen webpagina’s meer zullen bezoeken, wat kan leiden tot minder verkeer. Sommigen spreken zelfs van een afname van 50%.

Vast staat in ieder geval dat de organische links die nu op positie 4 en lager staan, straks een stuk verder naar beneden worden gedrukt.

Overigens hebben sommige SEO’s voorbeelden gezien waarin de iconische blauwe links zwart waren. Dat belooft niet veel goeds voor de CTR. Maar het kan ook een experiment zijn geweest om de zoekresultatenpagina (SERP) cleaner te laten ogen.

Laten we ons richten op enkele gevolgen die SGE kan hebben.

  • Minder verkeer. SGE kan dus steeds meer vragen direct op de zoekresultatenpagina beantwoorden, waardoor de noodzaak om op hyperlinks te klikken voor de antwoorden kan afnemen. Dit kan leiden tot een daling van het verkeer voor websites en blogs, zeker voor die blogs die eenvoudige onderwerpen behandelen.
  • Overleving van diepgaande content. Toch is er nog hoop voor ons, website-eigenaren. Artikelen, handleidingen, recensies en persoonlijke ervaringen zijn uniek en niet eenvoudig repliceerbaar door AI. Complexe en subjectieve onderwerpen vereisen nu eenmaal een menselijke touch. De kunst wordt om bij die eerste drie links te staan waarop het AI-gegenereerde antwoord zich baseert.

 

De kunst wordt om bij die eerste drie top links te staan waarop het AI-gegenereerde antwoord zich baseert.

Hoe scoor je top links?

Zoals het er nu uitziet, lijken de top links zich te gedragen als de huidige ‘featured snippets’. Dat betekent dat jouw SEO-strategie zich nog meer dan voorheen zal moeten richten op het scoren van ‘featured snippets’. Goede kans dat je dat nu al doet, en een goede reden om je daar nog meer op te concentreren.

In de huidige zoekresultaten staat meestal maar één featured snippet. Straks zijn dat er als het ware drie. Dat betekent dat je drie keer zoveel kans hebt om een toplink te scoren dan een featured snippet. Maar het betekent ook dat de featured snippets die je nu hebt straks twee concurrenten krijgen.

Dezelfde principes waardoor je momenteel een featured snippet ‘scoort’ gaan er waarschijnlijk straks voor zorgen dat je als bron wordt vermeld in de AI-powered snapshot en dus een top link scoort. Blijf daarom goede ‘answer targets’ schrijven in artikelen van hoge kwaliteit. Een answer target is een stukje van je tekst dat specifiek tot doel heeft om een feature snippet te scoren.

In deze video wordt goed uitgelegd hoe je featured snippets (en dus zeer waarschijnlijk straks ook top links) kunt scoren door te optimaliseren voor answer targets:

https://www.youtube.com/watch?v=hZ6hTmB3VO0 

De truc is dus om nog meer aandacht te besteden aan je uitgelichte afbeelding en meta-titel dan nu al het geval is, om een zo hoog mogelijke ‘click-through-rate’ (CTR) the halen. 

Persoonlijke meningen en ervaringen

Een andere manier die waarschijnlijk zal helpen om hoger in de organische zoekresultaten te scoren, is het schrijven van unieke, persoonlijke content. Wanneer je jouw eigen mening over een onderwerp ventileert in een artikel kom je sneller in beeld dan wanneer je een standaard-antwoord geeft op een veelgestelde vraag.

 sge-schrijf-persoonlijke-content.jpg

Denk aan een blogpost over jouw persoonlijke ervaringen tijdens het reizen door Azië. Daarin beschrijf je de culturele nuances, je persoonlijke observaties, ontmoetingen en emoties. Dit soort content kan AI onmogelijk genereren.

En wat dacht je van interviews met vakgenoten of andere deskundigen? Dat levert al een mix op van de persoonlijke ervaringen en visies van tenmiste twee mensen van vlees en bloed.

Uiteraard kun je AI wel gebruiken om je teksten te helpen schrijven en zo tijd te besparen. Denk aan het uitwerken van je aantekeningen of transcriptie van je interview. Of het maken van een outline voor je artikel of het bedenken van interviewvragen. Zolang je maar vanuit je eigen beleving en expertise schrijft, zullen jouw pagina’s minder snel door SGE worden verdrongen uit de zoekresultaten.

SGE en de toekomst van SEO

Met de komst van SGE zullen wij onze contentstrategie dan ook moeten herzien. We moeten evolueren en ons aanpassen om relevant te blijven.

Hier zijn enkele manieren om voorop te blijven lopen:

  1. Concentreer je op top links. Schrijf target answers in het begin van elk artikel om de kans op een top link te vergroten.
  2. Kwaliteit boven kwantiteit. Schrijf uitgebreide artikelen die écht waarde toevoegen. Ga de diepte in en geef content weer die AI niet kan ‘bedenken’.
  3. Spreek de taal van je publiek. Maak je content meer conversatiegericht. Luister naar hoe je eigen publiek spreekt en gebruik dat voor je eigen tone of voice. Je lezers zullen je persoonljkheid gaan herkennen en waarderen.
  4. Gebruik persoonlijke ervaringen. Dit is waar AI tekortschiet: persoonlijke ervaringen en emotioneel inzicht. Gebruik deze onvervalste menselijke eigenschappen om je posts aantrekkelijker en menselijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld schrijven over je persoonlijke gedachten over een bepaald onderwerp. Je eigen mening delen, ook al levert die controverse op. Dat maakt het juist uniek ‘jou’.
  5. Gebruik data en onderzoek. AI kan moeite hebben met het interpreteren van complexe onderzoeksdata. Als je posts gedetailleerde analyses bevatten, maak je ze aantrekkelijker voor gebruikers die op zoek zijn naar gedetailleerde informatie.
  6. Ken je publiek. Dit blijft cruciaal: begrijp het veranderende zoekgedrag van je publiek en pas je content hierop aan.
  7. Word bekend. Ok, dit is een gek advies natuurlijk. Maar als de zogenoemde ‘large language models (LLM) jou herkennen als een bekende figuur (of jouw organisatie al kennen), zul je waarschijnlijk (ik houd wel de nodige slagen om de arm hier) makkelijker in de SGE-antwoorden worden genoemd. En dan sta je dus weer helemaal bovenaan.

 

Tip: zoek op je eigen naam of die van je bedrijf in ChatGPT (4 met browsing) of Bing en kijk wat er al bekend over je is. Zelf kreeg ik dit resultaat:

sge-word-bekend.jpg 

Ik weet eerlijk gezegd nog niet hoe je door middel van personal branding kunt profiteren van SGE, maar ik vermoed dat een sterk ‘personal brand’ nog belangrijker gaat worden voor je SEO door de komst van SGE.

Sparren over de toekomst van SEO en SGE?

Maak een afspraak met Eric

De kracht van specificiteit: meer diepgang en details

Met de introductie van SGE is het nu belangrijker dan ooit om de specifieke details en subonderwerpen te verkennen die gerelateerd zijn aan ons hoofdonderwerp. Een gedetailleerder en uitgebreider artikel zal zich onderscheiden van de rest en behoudt zijn relevantie en aantrekkingskracht in deze AI-gestuurde wereld. Laten we eens dieper ingaan op enkele aspecten van deze benadering.

Onderwerpen opsplitsen in subonderwerpen

Een manier om gedetailleerder en specifieker te zijn in je artikelen, is door je hoofdonderwerp op te splitsen in relevante subonderwerpen. Bijvoorbeeld, als je schrijft over gezond eten, kun je specifieke subonderwerpen behandelen zoals:

  • Gezonde ontbijt-ideeën
  • Vegetarische recepten voor lunch en diner
  • Glutenvrije opties
  • Duurzame voedingspraktijken

 

Door in detail te treden over deze subonderwerpen, bied je je lezers meer diepgang en meerwaarde, waardoor jouw blog relevanter en aantrekkelijker wordt.

Gedetailleerde voorbeelden en casestudy's

Een andere manier om de specificiteit van je website te vergroten, is door gedetailleerde voorbeelden en casestudy's op te nemen. Dit kan je website helpen om zich te onderscheiden van websites die alleen algemene informatie en tips bieden.

Bijvoorbeeld, als je schrijft over fotografie, kun je een reeks artikelen maken die zich richten op specifieke aspecten zoals:

  • Het verhaal achter een bepaalde foto;
  • Een diepgaande analyse van de technieken van een bepaalde fotograaf;
  • Het gedetailleerd bespreken van technische aspecten van een specifiek type camera of apparaat.

 

Geef context aan je inhoud

Een cruciaal aspect van specifieke artikelen is het bieden van context en achtergrondinformatie. Dit betekent dat je rekening houdt met de historische, culturele en sociale aspecten van je onderwerp. Als je bijvoorbeeld een artikel schrijft over een lokaal festival, is een diepgaande bespreking en analyse van de culturele betekenis en de oorsprong ervan extra interessant voor je lezers. Dit maakt jouw artikel uniek en toont aan dat je een waardevolle bron van informatie bent.

Verrijk je content met multimedia

Het gebruik van multimedia, zoals afbeeldingen, video's en infographics, kan ook helpen om specifieker en gedetailleerder te zijn met je publicaties. Visuele media maken het gemakkelijker om complexe informatie te begrijpen, en verrijken je artikel met extra details die anders moeilijk in tekst kunnen worden uitgelegd.

Denk aan het toevoegen van stapsgewijze foto's bij een doe-het-zelfproject of een video met persoonlijke inzichten over een bepaald onderwerp.

Door de komst van Google's SGE is het de hoogste tijd om je content te verrijken met specifieke details en subonderwerpen die je doelgroep echt boeien en activeren. Investeer tijd en moeite om van je website een waardevol informatiekanaal te maken, dat niet alleen overleeft, maar ook bloeit te midden van de razendsnelle technologische veranderingen.

Kortom: omarm de verandering!

Google's SGE is geen doodvonnis voor SEO, maar een uitnodiging om je aan te passen. Sterker nog: het te omarmen.

De sleutel ligt in het benutten van jouw unieke menselijke eigenschappen, zoals het delen van ervaringen en emoties, en het grondig onderzoeken van onderwerpen om waarde toe te voegen.

Dit is het moment om jouw contentstrategie te herzien en te zorgen voor een sterke positie ook na de introductie van SGE.

Het mooie is dat veel van de huidige ‘best practices’ voor SEO nog steeds relevant zijn, maar dan met meer nadruk op de technieken om een featured snippet te scoren en je persoonlijkheid en expertise te tonen.

Onthoud: geen AI kan dezelfde impact hebben als wij mensen, met onze unieke ervaringen en onvervangbare menselijke touch. Dus laten we evolueren, groeien en samen de verandering omarmen!

Samen SEO en SGE omarmen?

Maak een afspraak met Eric

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!