Lizzy van Houwelingen
22 juni ‘23 2 min. leestijd

Zo schrijf je helder

De3: Tips & Tricks

Duidelijk schrijven. Dat is niet voor iedereen een koud kunstje. Maar als jij je boodschap goed wilt overbrengen, is helder schrijven de basis. Geen zorgen; wij leren je hoe.

https://www.youtube.com/watch?v=WJg6hC51FrU

Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je teksten te verbeteren. Ik ben Lizzy van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nóg betere schrijver te maken.

Kies korte woorden

Tip 1 om heldere taal te schrijven is: Kies korte woorden. Kort, korter, kortst. Dat is de boodschap van deze aflevering van De3. Natuurlijk hoef je niet alléén maar korte woorden te gebruiken. Wissel ze af met wat langere, meer ingewikkelde woorden. Dat toont ook je expertise. Let erop dat korte woorden wel de overhand hebben.

Schrijf korte zinnen

Een tekst helder maken, betekent vaak het schrappen van veel woorden. Ook voor zinnen geldt: varieer met zinslengte. Houd daarbij wel een maximum van 25 woorden per zin aan. Het merendeel van je lezers zal op een smartphone lezen, en dan is een lange scrollsessie niet ideaal. 

Maak korte alinea’s

Voor alinea’s kun je 70 woorden gebruiken. En als je echt de grenzen opzoekt: maximaal 100 woorden. Hier geldt ook dat de meeste lezers hun smartphone erbij pakken. Maak je langere alinea’s? Dan is er een kans dat ze je artikel wegklikken, nog vóór ze de call-to-action bereiken! Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zo, die heb je in the pocket. Onze 3 tips voor helder schrijven. Nog even je geheugen opfrissen? Hier zijn de tips op een rijtje. Tip 1: kies zoveel mogelijk korte woorden. Tip 2: schrijf zinnen van maximaal 25 woorden. En tip 3: maak korte alinea’s.

Dat was ‘m voor deze aflevering van De3. Nu jij! Start met helder schrijven en… Just hit publish!

Elke dag kun je een betere versie van jezelf worden. Waarom niet ook een betere schrijver? Abonneer je op De3 en mis nooit meer een aflevering vol webcopy tips & tricks.

Spreek af met een redacteur

Lizzy van Houwelingen

CopyRobin

Voordat Lizzy van Houwelingen als redacteur bij CopyRobin begon, heeft ze vele wegen op het carrièrepad bewandeld. Ze is opgeleid als jurist, maar werkte na haar rechtenstudie ook als redacteur bij een maandblad, marketing- & communicatiemanager en tekstschrijver. Haar veelzijdige ervaring en aangeboren aversie tegen taal- en spelfouten, vormen een ideale combi voor het redigeren van teksten én het hier en daar toevoegen van een verrassende noot. Met dubbel ‘R’ dus, lieve lezers ;-)


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!