Suzanne Robbe
29 juni ‘23 2 min. leestijd

Zo schrijf je genderneutraal

De3: Tips & Tricks

Laten we eerlijk zijn: in veel teksten lijkt het of de wereld om mannen draait.

Overal lees je teksten met ‘hij/hem/zijn’ en andere woorden die alleen naar mannen lijken te verwijzen.

Maar het is geen 1960 meer: het is tijd voor een veelzijdiger perspectief!

Dat doe je bijvoorbeeld met genderneutraal schrijven. Zo maak je je teksten inclusiever, en verwijs je op een bewuste en neutrale manier naar personen.

https://www.youtube.com/watch?v=KVnbHKH2E38

Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je teksten te verbeteren. Ik ben Suzanne van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.

Genderneutraal schrijven zorgt ervoor dat je je doelgroep direct en persoonlijk aanspreekt. Op een manier waarop iedereen zich aangesproken voelt. Dus: geen gedoe meer met ‘hij of zij’. Je moet het wel even onder de knie krijgen, maar het is makkelijker dan je denkt. Ik geef je 3 tips.

Tip 1: Spreek de lezer persoonlijk aan

Genderneutraal schrijven betekent niet dat je elke vorm van persoonlijk aanspreken moet vermijden. Sterker nog: spreek de lezer liever direct aan. Dat doe je door jij of je te gebruiken. Of natuurlijk u en uw. Een voorbeeld: “We verwachten van de schrijver dat hij zich aan deadlines houdt”. Dit pas je aan naar: “We verwachten dat jij je aan deadlines houdt.”

Tip 2: Gebruik algemene termen

Als het bijvoorbeeld gaat om beroepen, kies dan voor een algemene term. Van ‘verpleegster’ maak je bijvoorbeeld ‘verpleegkundige’. En van ‘leraar’ maak je ‘leerkracht’. Van ‘raadsman’ maak je ‘raadspersoon’, nouja, je snapt ‘m. Let ook op dat er geen gender-gebaseerde vooroordelen of aannames in je tekst staan. 

Tip 3: Vermijd bezittelijke voornaamwoorden

Bijvoorbeeld: “Als de werkgever zijn medewerkers deze maand niet uitbetaalt, krijgt hij een boete.” Dit verander je naar: “Als de werkgever medewerkers deze maand niet uitbetaalt, ontvangt de werkgever een boete.”

Samenvatting

Dat was de stoomcursus ‘genderneutraal schrijven’. Hier zijn de 3 tips nog één keer op een rij. Tip 1: spreek de lezer persoonlijk aan. Tip 2: gebruik algemene termen. En tip 3: vermijd bezittelijke voornaamwoorden.

Dat was ‘m voor deze aflevering van De3. Nu jij! Begin met het schrijven van inclusieve teksten.

Elke dag kun je een betere versie van jezelf worden. Waarom niet ook een betere schrijver? Abonneer je op De3 en mis nooit meer een aflevering vol webcopy tips & tricks.

Maak kennis met een copywriter

Suzanne Robbe

CopyRobin

Suzanne Robbe is hoofdredacteur en QA manager bij CopyRobin. Ze ziet snel hoe een tekst beter kan en helpt schrijvers graag met nóg beter worden in hun werk. Daarnaast is Suzanne een ervaren copywriter met een stevige marketingbasis. Ze werkte jaren aan de bureauzijde en heeft ruime ervaring met SEO, e-mailmarketing, social media marketing en online advertising - van strategisch advies tot uitvoer. Maar als je haar in één omschrijving moet samenvatten: een grammar nerd pur sang.


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!