Eric van Hall
10 mei ‘24 9 min. leestijd

Midjourney voor beginners: Nederlandse uitleg in simpele stappen

Artikelen

Heb je ooit veel tijd besteed aan het vinden van de perfecte uitgelichte afbeelding voor je blog of geprobeerd de juiste graphics te krijgen voor je website? Dan weet je hoe kostbaar, tijdrovend en zelfs frustrerend dat kan zijn.

Zelf was ik vroeger veel tijd kwijt aan het zoeken naar passende visuals op websites met gratis afbeeldingen. En als ik dan eindelijk een redelijk passende afbeelding had gevonden, zag ik die ineens ook op tal van andere websites. Logisch natuurlijk, want gratis.

Vroeger was ik veel tijd kwijt aan het zoeken naar passende visuals.

Later liet ik de uitgelichte afbeeldingen voor mijn blog maken door een grafisch ontwerper. En dat leverde natuurlijk hele mooie plaatjes op, die ook nog goed bij de blogposts pasten. Maar dat vergde wel veel vooruitplannen én het kostte natuurlijk ook behoorlijk wat geld.

Bovendien was ik voor illustraties in de tekst zelf toch weer aangewezen op stockfoto’s.

En toen ontdekte ik Midjourney.

Midjourney voor beginners voorbeeld afbeelding
In deze afbeelding is het juweel gegenereerd op basis van een foto als voorbeeld.

AI-afbeeldingen laten maken?

Midjourney & Discord

In het begin ben ik wel een paar keer afgehaakt, want je moet eerst een Discord account aanmaken en daarin ga je dan aan de slag met Midjourney.

Ik vond Discord en Midjourney erg verwarrend werken en gaf het dus een paar keer al snel weer op.

Midjourney webversie (alpha)

Inmiddels is er een veel gebruiksvriendelijkere webversie van Midjourney (alpha). Toch kun je als Midjourney beginner nog niet om Discord heen. Je zult er de eerste 100 afbeeldingen mee moeten genereren.

Tip: Wil je checken hoeveel afbeeldingen je tot nu toe hebt gegenereerd in Midjourney binnen Discord? Typ dan dit commando in Discord: /info

Midjourney info commando /info

Als Midjourney beginner kun je nog niet om Discord heen. Je zult er de eerste 100 afbeeldingen mee moeten genereren.

Maar zodra je dat hebt gedaan krijg je toegang tot de webversie en kan het feest beginnen. Verderop in dit artikel vind je een video tutorial met uitleg over de werking van deze webversie.

Omdat ik Midjourney in eerste instantie best moeilijk vond heb ik ook geëxperimenteerd met Bing Create en Canva Text to Image. Die tools werkten wel makkelijker, maar ik vond de resultaten niet echt super.

https://www.youtube.com/watch?v=FT2VDkaUJ6g

Leestip: AI-afbeeldingen maken: 3 tips voor verbluffende visuals

En…

Midjourney bleef aan me knagen. Ik zag zoveel mooie afbeeldingen voorbij komen die mensen met Midjourney hadden gemaakt.

Midjourney bleef aan me knagen.

Op een goede dag ging ik er eens rustig voor zitten en toen viel eindelijk het kwartje.

Midjourney is een fantastische AI-beeldgenerator waarmee je naadloos gepersonaliseerde afbeeldingen kunt maken voor al je online behoeften. Of je nu unieke uitgelichte afbeeldingen voor je blogs nodig hebt of een persoonlijk tintje wilt toevoegen aan je website, Midjourney maakt het allemaal super-eenvoudig.

Zeg dag tegen eindeloos zoeken naar stockfoto’s die al door talloze anderen zijn gebruikt. En laat het betalen voor dure fotografen en grafisch ontwerpers iets uit het verleden zijn.

Als jij het kunt bedenken, kun je met Midjourney precies maken wat je nodig hebt.

Het mooie van Midjourney is dat je helemaal geen fotograaf of ontwerper hoeft te zijn om geweldige afbeeldingen te produceren! Als jij het kunt bedenken, kun je met Midjourney precies maken wat je nodig hebt.

midjourney-fashion-shoot.jpg

En weet je wat het beste is? Na een korte leercurve is het heel makkelijk om al snel prachtige resultaten te behalen.

Maar pas op, je kunt er echt verslaafd aan raken om ineens zo'n 'super power' te hebben! Midjourney maakt het creëren van visuele inhoud niet alleen eenvoudig, maar ook leuk en verslavend. Dus waar wacht je nog op? Ga ermee aan de slag en laat je creativiteit de vrije loop!

Ben je klaar om je creatieve reis met Midjourney te beginnen en die 'super power' te ontdekken? In deze tutorial voor beginners zullen we je stap voor stap door het proces leiden, zodat je in een mum van tijd zelf geweldige afbeeldingen kunt genereren.

Deze handleiding helpt je om snel aan de slag te gaan met Midjourney.

Deze handleiding helpt je om snel aan de slag te gaan met Midjourney, zodat jij je kunt concentreren op het realiseren van je creatieve visie. Dus laten we in deze tutorial vol tips en trucs duiken om je op weg te helpen met Midjourney!

Zo maak je een Midjourney account aan

Volg de stappen in de tutorial hieronder om je Midjourney en Discord account aan te maken als je dat nog niet hebt gedaan.

Midjourney account aanmaken tutorial

Tutorial aanmaken Midjourney account

Kosten Midjourney

In het begin was Midjourney gratis, maar dat is niet langer het geval.

Maar voor slechts € 10, € 30 of € 60 per maand, kun je je eigen 'Midjourney server' opzetten. Dit betekent dat je je eigen persoonlijke ruimte krijgt om je afbeeldingen te creëren, zonder dat je rekening hoeft te houden met andere gebruikers.

Het is echt een waardevolle investering als je volop gebruik wilt maken van Midjourney.

Tijd om beelden te genereren!

Nu begint het leuke gedeelte! Je gaat je eigen afbeeldingen genereren.

Daarvoor gebruik je in het chatveld bij 'newbies' deze prompt: "/imagine" gevolgd door de beschrijving van het beeld dat je wilt maken.

Probeer bijvoorbeeld: "/imagine funny cat with sunglasses on the beach". En sluit af met een enter.

midjourney-prompt-imagine-1.jpg

Na even wachten krijg je vier gegenereerde afbeeldingen te zien. 

midjourney-prompt-imagine-2.jpg

Onder de vier afbeeldingen zie je twee rijtjes met knoppen: U1 t/m U4 en V1 t/m V5. De 'U' staat voor 'upscale'. Dat betekent dat als je op U1 klikt je een grotere versie van afbeelding één krijgt.

De 'V' staat voor 'vary', daarmee kun je met een druk op de knop weer vier nieuwe varianten maken. Als je op V1 klikt krijg je vier varianten van afbeelding één. (Je telt van linksboven naar rechtsonder.)

Tenslotte is er nog een knop om de prompt opnieuw te sturen zodat je weer vier varianten krijgt.

Kies de afbeelding die je het leukst vindt, vergroot deze of maak nieuwe variaties door op de bijbehorende knoppen te klikken.

Als je op de vier afbeeldingen klikt, krijg je een grotere weergave van alle vier.

midjourney-prompt-imagine-3.jpg

Wanneer je in dit voorbeeld klikt op U1, krijg je een grotere versie van afbeelding één:

midjourney-prompt-imagine-4.jpg

In de huidige versie 6 van Midjourney kun je nu vier varianten laten maken door te klikken op 'Vary', waarbij je kunt kiezen tussen 'Strong' (sterk) en 'Subtle' (subtiel). Ik kies meestal 'Strong' omdat ik graag wat meer te kiezen heb.

Hier zie je het effect van Vary (Strong) op de afbeeldingen hierboven:

midjourney-prompt-imagine-5.jpg 

Ook kun je uitzoomen (2 x of 1,5 x of op maat). Met de pijltjes kun je de afbeeldingen naar links, naar rechts, naar boven, of naar onder laten uitbreiden.

Hieronder zie je afbeelding U2 twee keer uitgezoomd:

midjourney-prompt-imagine-6.jpg

Hieronder zie je het effect wanneer je afbeelding U1 vervolgens met het pijltje naar links uitbreidt.

midjourney-prompt-imagine-7.jpg

Ik zou zeker wat experimenteren met deze functies. Zelf heb ik hele gave resulaten bereikt met eerst uitzoomen en vervolgens naar links of rechts uitbreiden.

Aspect ratio

Een heel belangrijk commando om te onthouden is '--ar'. Daarmee geef je namelijk de gewenste aspect ratio aan. Voor liggende afbeeldingen is dit bijvoorbeeld --ar 16:9 of --ar 4:3. Voor een verticaal portret juist -ar 3:4 of -ar 9:16. Sluit je prompt daarom altijd af met je gewenste aspect ratio, tenzij je vierkante afbeeldingen wilt. Dat is namelijk de standaard instelling.

Opslaan en delen!

Als je tevreden bent met de afbeelding, kun je deze opslaan op je computer en delen met vrienden of gebruiken voor je creatieve projecten.

Met deze simpele stappen kun je flink experimenteren en plezier hebben met Midjourney. Duik eens wat dieper in de documentatie om alle coole dingen te ontdekken die je met de verschillende commando's en versies van Midjourney kunt doen. Geniet van je creatieve reis!

Midjourney afbeeldingen maken voor je website, blog of YouTube kanaal

Bij CopyRobin gebruiken we ChatGPT, Midjourney en Canva voor het maken van alle uitgelichte afbeeldingen op onze website en thumbnails voor YouTube. De truc is om daarbij een consequente beeldtaal te hanteren.

Dat heb ik opgelost door een bestaande uitgelichte afbeelding te uploaden naar Midjourney en die met de prompt ‘/describe’ te laten analyseren door Midjourney.

 midjourney-prompt-describe-1.jpg

Gebruik de prompt /describe en uploadt de afbeelding van je keuze.

midjourney-prompt-describe-2.jpg

Midjouney analyseert dan de afbeelding en geeft je 4 prompts terug die zijn gebaseerd op de inhoud van de afbeelding.

Zo'n prompt ziet er als volgt uit:

midjourney-prompt-describe-3.jpg

Kies de prompt die het beste resultaat geeft, en kopieer deze naar een plek waar je die kunt hergebruiken. Zelf gebruik ik daarvoor Textexpander.

midjourney-prompt-textexpander-1.jpg

Deel de prompt op in een paar onderdelen:

  • Wat het moet worden (bijvoorbeeld ‘hyperrealistic photo of’)
  • Omschrijving: hier omschrijf je per afbeelding wat je wilt laten afbeelden (bijvoorbeeld ‘young, attractive afro woman looking at her smartphone and smiling).
  • De stijl: deze kopieer je letterlijk uit de describe prompt die je net hebt gekozen (in the style of light brown and orange)
  • Influence: welke sfeer wil je weergeven, Amerikaans, Europees, Afrikaans?
  • Verdere stijlelementen (back button focus, modern portraiture, smilecore, neue sachlichkeit, modern urban) kopieer je ook weer letterlijk uit de describe prompt.
  • De aspect ratio (16:9, 4:3 etc).

 

Als je voortaan je prompts voor nieuwe uitgelichte afbeeldingen zo opbouwt, krijg je een consequente beeldtaal voor je complete blog, website of YouTube kanaal.

Op de overzichtspagina van ons blog zie je hoe dat werkt.

ChatGPT gebruik ik hierbij met name om stukjes tekst in te korten, zodat ze als titel passen en toch pakkend zijn.

Pro tip: als Midjourney niet met de afbeelding komt die je wilt maken, zoek dan via Google images naar een afbeelding die ongeveer uitbeeldt wat je zoekt.

Kopieer de url van die afbeelding en plak die in je prompt tussen /imagine en je oorspronkelijke prompt.

/imagine url prompt

Zo heb ik de afbeelding in het begin van dit artikel van een fotograaf en een model gemaakt. Ik zocht een afbeelding van een fotograaf met een model en gebruikte die in mijn prompt.

Heel veel succes met het maken van je eerste Midjourney afbeeldingen en laat ons zeker weten hoe het gaat.

AI-foto's laten maken door CopyRobin? Klik hier.

Midjourney webversie (alpha)

Zoals ik bij de inleiding al aangaf, krijg je zodra je 100 afbeeldingen hebt gegenereerd met Discord toegang tot de webversie van Midjourney. Mijn tip: genereer zo snel mogelijk die 100 afbeeldingen, al maak je variaties op dezelfde prompt, want zodra je toegang hebt tot de webversie wordt het allemaal nog veel leuker.

Ik heb een handige tutorial gemaakt voor de werking van de webversie. Hieronder kun je die video bekijken, en via deze link kun je de tutorial ook stap voor stap met screenshots bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=mxBzhjQqitI

Midjourney webversie tutorial

Liever uitbesteden?

Als je liever je AI-gegenereerde afbeeldingen wilt uitbesteden, dan kun je ze ook laten maken door CopyRobin.

Maak een afspraak

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!