Eric van Hall
07 september ‘23 3 min. leestijd

Zo optimaliseer je je blog voor mobiel

De3: Tips & Tricks

Ik hoef je vast niet te vertellen dat de meeste mensen tegenwoordig je teksten met name op hun mobiel lezen. En ja, dus ook jouw blog. Hoe zorg je ervoor dat je tekst geschikt is voor mobiel, tablet of ander klein apparaat? Nou, met deze tips!

https://www.youtube.com/watch?v=uEb7tbBn33o

Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en of jij nou een ondernemer of marketeer bent: het is mijn missie om jou te helpen bij het schrijven van betere teksten.

Dus, let’s go… schrijven voor mobiel is namelijk best een vak apart. Geen tijd te verliezen.

Tip 1: Kort, korter, kortst

Op mobiel of tablet wil je niet 7 keer met dat vingertje over het scherm om een alinea verder te komen. Maak dus korte zinnen. Gebruik daarnaast veel witruimtes om tussenkoppen, alinea’s en zinnen mee te breken. En oh ja, heb je me zojuist ‘tussenkoppen’ horen noemen? Zo breek je namelijk ook lekker de tekst. En nog een voordeel van tussenkoppen: ze maken je tekst scanbaar. Een scanbare tekst geeft bezoekers de mogelijkheid alleen te lezen wat zij belangrijk vinden, en dat vinden ze prettig. Grote kans dat ze later bij jou terugkomen voor meer informatie.

Tip 2: Breek de tekst

En waarmee? Afbeeldingen en video’s, natuurlijk! We zijn anno nu een image-first maatschappij. We zijn met z’n allen gek op afbeeldingen die het verhaal vertellen, en lezen niet altijd graag lange teksten. Zeker niet op een klein apparaatje. Breek daarom je teksten met afbeeldingen en video’s, die je verhaal kracht bij zetten.

Tip 3: Som op!

Van bulletpoints kan de mobiele gebruiker geen genoeg krijgen. Gebruik ze regelmatig om bepaalde delen in de tekst te verduidelijken. Doe het ook niet voor ieder wissewasje; je tekst moet immers nog wel geschikt blijven voor computergebruikers. En die vinden een tekst die alleen uit bulletpoints bestaat dan weer niet zo geweldig. Lukt dat niet? Maak dan twee versies. Eén mobiele opmaak, en één computeropmaak.

Bonustip: gebruik de juiste formatting voor telefoonnummers

Niets is irritanter dan wanneer je met je mobieltje een telefoonnummer wilt bellen dat je op een webpagina hebt gevonden, maar dat je dat nummer niet direct kunt bellen door erop te klikken. Zorg daarom dat telefoonnummers in je webpagina’s altijd direct openen in de telefoon app door er een speciale telefoon-link van te maken. Als je niet weet hoe je dat moet doen, vraag het aan Google of ChatGPT. Het is echt heel simpel:


Daar heb je ze: de vier tips voor het schrijven van mobiele teksten. Heb je niet meegeschreven? Dan is dat mijn tip voor de volgende keer. Maar geen zorgen.

Ik zet ze nog één keer voor je op een rij.

  • Tip 1 is: schrijf korte zinnen.
  • Tip 2 is het breken van de tekst met beelden.
  • Tip 3: som op!
  • En de bonustip: gebruik de juiste formatting voor telefoonnummers.

 

Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Schrijf een goede tekst voor mobiel en… Just hit publish!

Elke dag kun je een betere versie van jezelf worden. Daar hoort het verbeteren van je schrijfskills natuurlijk ook bij. Abonneer je daarom op De3 en mis nooit meer een aflevering vol webcopy tips & tricks.

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!