Eric van Hall
22 september ‘23 3 min. leestijd

Straft Google AI-gegenereerde teksten af?

Artikelen

Als tekstbureau dat AI-ondersteunde copywritingdiensten levert, krijgen we regelmatig de vraag of Google AI-gegenereerde teksten afstraft. Het antwoord is: "dat hangt ervan af". Hoe het precies zit, leg ik uit in dit artikel.

Belangrijkste punten om te onthouden:

  • Google heeft regels voor AI-gegenereerde teksten en ze zijn er heel serieus over dat content waardevol moet zijn.
  • Ze zijn dol op originele, mensgerichte content die barst van de expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid (E.E.A.T.).
  • Het gebruik van AI om content te manipuleren en te optimaliseren voor zoekresultaten is een no-go volgens Google's spambeleid.
  • Maar: niet alle AI-content is slecht; AI kan ook nuttige content genereren.
  • Google blijft kwalitatieve content belonen en benadrukt de waarde en betrouwbaarheid van informatie.

 

Zelf zegt Google alle hoogwaardige content te belonen, ongeacht hoe die is geschreven.

"Rewarding high-quality content, however it is produced" - Google

Dus, of je nu content maakt met AI of niet, zorg ervoor dat het origineel en waardevol is. Kwaliteit en waarde zijn koning in Google's wereld!

Hoe AI de wereld van SEO verandert

AI zorgt voor een aardverschuiving in de wereld van zoekmachineoptimalisatie. Google is strenger geworden en kijkt nu nog meer naar de kwaliteit van de content en de betrouwbaarheid van de website.

In de 'helpful content update' van september 2023 legt Google nog meer de nadruk op content die waardevol en behulpzaam is.

Leestip: Wat betekent de Google helpful content update voor je SEO-teksten?

Google's regels voor AI-gegenereerde teksten zijn duidelijk. Ze willen waardevolle content, ongeacht hoe het wordt geproduceerd. Ze zijn op zoek naar originele, hoogwaardige, mensgerichte content die voldoet aan hun E-E-A-T-criteria (expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid).

https://www.youtube.com/watch?v=jiqyR_hWXpw

Het gebruik van AI om content te manipuleren en te optimaliseren voor zoekresultaten is een no-go. Maar niet alle AI-content is slecht. AI kan nuttige content genereren, zoals sportuitslagen, weersvoorspellingen en transcripties maar ook geschreven content zoals blogs, webteksten, productbeschrijvingen, en nog veel meer. Google blijft goede content belonen en benadrukt betrouwbare en nuttige informatie.

Dus, of je nu AI gebruikt of niet, zorg ervoor dat je content origineel, waardevol en van hoge kwaliteit is. Google geeft geen speciale voor- of nadelen aan AI-content. Wat telt is de kwaliteit en waarde van de content ongeacht hoe je die hebt gemaakt.

Leestip: Google's Search Generative Experience (SGE): wat betekent dit voor jouw SEO?

FAQ

Heeft Google een hekel aan AI-gegenereerde teksten?
Nee, Google straft niet automatisch alle AI-gegenereerde teksten af. Wat telt, is dat de content waardevol is en voldoet aan hun E-E-A-T-criteria.

Wat zijn Google's regels voor AI-gegenereerde teksten?
Google wil dat je hoogwaardige, originele, mensgerichte content maakt, ongeacht hoe het wordt geproduceerd. Als je content manipuleert en alleen optimaliseert voor zoekresultaten, dan ben je in overtreding van Google's spambeleid.

Wat voor soort content kan AI genereren?
AI is heel sterk in het datagedreven content genereren, zoals sportuitslagen, weersvoorspellingen, transcripties. Maar ook blogs, webteksten, productbeschrijvingen, en nog veel meer soorten teksten kun je prima met behulp van AI schrijven. Maar vergeet niet, je moet altijd de E-E-A-T-criteria toepassen en de content beoordelen op expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid.

Leestip: SEO en AI: ben je klaar voor de ‘antwoordmachines’ van de toekomst?

Heeft AI-content speciale voor- of nadelen in de zoekresultaten?
Nee, AI-content heeft geen speciale voor- of nadelen in de zoekresultaten. Wat telt is de kwaliteit en waarde van de content.

Meer weten over SEO-teksten laten schrijven met behulp van AI?

Maak een afspraak

 

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!