Eric van Hall
23 maart ‘24 8 min. leestijd

Google maart 2024 core update: 7 strategieën die echt werken

Artikelen

Inhoudsopgave

 1. Maart 2024 update
 2. Houd je content vers
 3. Bouw 'topical authority' op
 4. Schrijf vanuit de eerste persoon
 5. Grijp de aandacht en houd die vast
 6. Publiceer vooral behulpzame content
 7. Vergaar hoogwaardige backlinks
 8. Zorg voor een goede merkbeleving
 9. Belangrijkste Takeaways

 

De grote shake-up: Google updates van maart 2024

Maart 2024 zal de boeken ingaan als de maand waarin Google besloot de SEO-wereld op zijn kop te zetten. Met de afsluiting van de spamupdate en de nog voortdurende core update, zagen we duidelijke winnaars en verliezers.

Tip: super handig overzicht van alle Google updates.

Wie kreeg een digitale mep?

Websites die dachten slim te zijn door honderden, zo niet duizenden, AI-gegenereerde artikelen per week te publiceren, kregen een reality check.

Google’s net werd uitgegooid en deze sites werden sneller uit de index gegooid dan je "ik dacht dat ik slim was" kunt zeggen. Het is een herinnering dat in de wereld van SEO, shortcuts vaak leiden naar diepe ellende.

Het is een herinnering dat in de wereld van SEO, shortcuts vaak leiden naar diepe ellende.

Bizar veel 'handmatige acties' 

Wat direct bij het begin van de spamupdate opviel was het grote aantal handmatige acties. Dat zijn situaties waarbij Google handmatig hele websites uit de index verwijdert.

Deze sites zijn dan volledig onvindbaar via Google. Uiteraard ontvangen ze nog wel verkeer van andere zoekmachines, social media en referrers. Maar het is voor veel van die webmasters echt rampzalig.

Google lijkt vooral bekende SEO-influencers te treffen met handmatige acties.

Daarbij valt op dat Google het met de handmatige acties vooral een krachtig signaal heeft willen afgeven door met name bekendere SEO-influencers keihard aan te pakken.

Een van deze influencers is Julian Goldie. Hij praat via zijn Youtube kanaal openhartig over wat hem en veel van zijn collega's is overkomen. In de video hieronder legt hij het uit:

https://www.youtube.com/watch?v=247dtS4V1hg

En wie danst nu van vreugde?

Sites die de principes van kwaliteit, betrouwbaarheid en relevantie omarmden, zagen hun verkeer en rankings stijgen. Het is alsof Google zei: "Je hebt het begrepen, hier heb je wat SEO-liefde." Deze sites bewezen dat de oude wijsheid "kwaliteit boven kwantiteit" nog steeds geldt in het digitale tijdperk.

Wat kunnen we hieruit leren?

Het is een les in nederigheid en doorzettingsvermogen. Google's updates zijn niet persoonlijk; ze zijn een oproep aan allen om het internet een betere plek te maken.

Principe Waarom het belangrijk is
Kwaliteit voorop Google houdt van waardevolle inhoud die lezers echt helpt.
Geen black-hat SEO Korte-termijn winst kan leiden tot lange-termijn verlies.
Expertise tonen Toon aan dat je een autoriteit bent in je niche.
Diversifieer je verkeer Niet alle eieren in de Google-mand. Probeer ook andere platforms.
Technische SEO Zorg ervoor dat je site snel en gebruiksvriendelijk is.


Deze recente spamupdate en core update werden eerder al vooraf gegaan door de zeer ingrijpende 'September 2023 helpful content core update'.

Deze update zorgde destijds al voor veel commotie bij  webmasters.

Dit artikel van Business Insider citeert meerdere site-eigenaren die hun zorgvuldig opgebouwde posities in de zoekresultaten in een paar dagen zagen kelderen.

Sommigen klaagden erover dat ze werden verdrongen door een vloedgolf aan met AI gegenereerde content. Daar lijkt Google nu dus keihard korte metten mee te maken.

Leestip: Straft Google AI-gegenereerde teksten af?

Ik moet je bekennen dat ik de laatste maanden onze bezoekerstatistieken door al deze ingrijpende Google updates nog meer in de gaten houd dan voorheen.

Wij gebruiken namelijk sinds een vorig jaar ook AI in ons schrijfproces. Daarbij volgen we echter wel zo goed mogelijk de richtlijnen van Google voor het maken van behulpzame content.

https://www.youtube.com/watch?v=jiqyR_hWXpw

Inmiddels hebben we een goed beeld van deze ontwikkelingen.

Terwijl veel sites zijn geraakt met een terugval van 50% tot wel 80% is het verkeer van CopyRobin juist gestaag doorgegroeid tijdens alle recente Google updates.

Ik denk dat ik weet waar dat aan ligt en die kennis deel ik graag met je. Dus, laten we beginnen!

Supertip: test jouw website

zijn-jouw-rankings-in-gevaar-cta.jpeg

Wij analyseren jouw webpagina met behulp van AI aan de hand van de Google behulpzame content richtlijnen. Je ontvangt van ons binnen 24 uur gratis een rapportage met aanbevelingen om je pagina te optimaliseren voor de Google Helpful Content Core Update.

Bekijk een voorbeeld van zo'n rapport (gemaakt voor deze pagina nadat ik de aanbevelingen had uitgevoerd). [DOWNLOAD PDF]

Test mijn pagina

1) Houd je content vers

Elke maand voegen we 4-8 nieuwe long-form blogposts en artikelen toe en updaten we 2-4 bestaande artikelen. Google indexeert nieuwe content nu in minder dan acht uur, wat super snel is.

Dingen die je elke week kunt doen:

 • optimaliseer titels;
 • voeg nieuwe secties toe (tabellen, opsommingen e.d.);
 • voeg interne links toe;
 • ververs verouderde content;
 • optimaliseer of voeg nieuwe afbeeldingen toe;
 • en embed nieuwe video's.

 

Les: werk altijd aan je site om deze fris en relevant te houden. Bij CopyRobin gebruiken we bovendien veel videocontent om onze artikelen te verrijken en de gebruikerservaring te verbeteren.

2) Bouw 'topical authority' op

Alle blogcontent en landingspagina's gaan over nauw verwante onderwerpen, namelijk contentmarketing en copywriting. Dit biedt veel mogelijkheden voor contextuele interne links.

Les: blijf dicht bij je hoofdonderwerp en bouw een contentbibliotheek op die strak gericht is op een duidelijke doelgroep. Streef steeds naar 'thought leadership'.

Bij CopyRobin hebben we een reeks behulpzame artikelen die zich richten op specifieke problemen in de copywriting en contentmarketing wereld.

3) Schrijf vanuit de eerste persoon

Sinds de nieuwe E (Experience) is toegevoegd aan E-A-T, zijn we zoveel mogelijk overgeschakeld op content in de eerste persoon. Dit maakt de content veel beter en persoonlijker.

Les: het is veel beter om een artikel te lezen dat geschreven is door iemand met ervaring. Bij CopyRobin zorgen we ervoor dat onze artikelen altijd een persoonlijke touch hebben.

Leestip: SEO en AI: ben je klaar voor de ‘antwoordmachines’ van de toekomst?

4) Grijp de aandacht en houd die vast

Je moet de aandacht van de lezer vanaf het begin tot het einde vasthouden. Dit begint met een pakkende meta-titel en H1 en gaat door met een sterke introductie, pakkende tussenkopjes, behulpzame inhoud en een onweerstaanbare 'call to action' (CTA).

https://www.youtube.com/watch?v=ZSIKHko9bO8

Les: optimaliseer stap voor stap:

 1. schrijf een titel waar je wel op moet klikken;
 2. schrijf een intro om de lezer het verhaal in te trekken;
 3. schrijf boeiend om de lezer te paaien;
 4. en vergeet niet om met een CTA de lezer tot een door jou gewenste actie aan te zetten.

 

5) Publiceer vooral behulpzame content

Je content MOET de lezer daadwerkelijk helpen. Als je artikel het probleem achter een zoekwoord niet oplost, is het zinloos.

Leestip: Wat betekent de Google helpful content update voor je SEO-teksten?

Les: maak je content nuttig, uniek en betrouwbaar. Bij CopyRobin streven we ernaar om artikelen te publiceren die echt waarde toevoegen en problemen oplossen.

Hopelijk helpt dit artikel jou ook om core updates van Google het hoofd te bieden, of sterker nog: ervan te profiteren.

Al doen wij niet actief aan link building, erkennen we wel het belang van hoogwaardige backlinks. Daarom sturen we regelmatig een persbericht uit. Dat levert telkens weer een aantal zeer waardevolle backlinks van websites met veel autoriteit op.

Les: focus op digitale PR en het verkrijgen van hoogwaardige backlinks. Bij CopyRobin hebben we een sterke focus op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks door middel van waardevolle content, samenwerkingen en het helpen van journalisten.

7) Zorg voor een goede merkbeleving

Als je homepage er alleen maar uitziet als een lijst met content, is dit een rode vlag. Je doel moet zijn om over te komen als een serieus bedrijf met een goede merkbeleving.

Dat wil zeggen:

 • je hebt een eigen domeinnaam;
 • je hebt een professionele uitstraling en huisstijl;
 • je hebt een technisch goed functionerende website;
 • je contactgegevens zijn eenvoudig te vinden op je website;
 • je Google Mijn Bedrijf is volledig geoptimaliseerd;
 • je hebt veel goede reviews bij Google en elders;
 • je hebt goed onderhouden en actieve social media accounts.

 

Les: Bouw een merk met een doel. CopyRobin is een merk dat staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid in de wereld van copywriting en contentmarketing.

https://www.youtube.com/watch?v=-5VMuJr0YmI

Belangrijkste Takeaways

Punt Samenvatting
Contentproductie Wees consistent en blijf verbeteren
Topical authority Focus op een duidelijke doelgroep
Schrijf eerste persoon Maak het persoonlijk en betrouwbaar
Aandacht Optimaliseer elke stap van de gebruikersreis
Behulpzame content Los echte problemen op
Backlinks Kwaliteit boven kwantiteit
Merk is king Bouw een merk, geen niche site


Dat zijn de 7 ingrediënten waarmee je geen Google core update meer hoeft te vrezen. Pas ze vanaf nu consequent toe en zie je Google verkeer stijgen.

Praten met een SEO-content expert van CopyRobin?

Maak een afspraak

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!