Eric van Hall
18 januari ‘24 2 min. leestijd

Factchecken: zo voorkom je blunders!

De3: Tips & Tricks

Factchecken is een essentiele vaardigheid in deze tijd van generatieve AI.

Maar hoe zorg je dat alles in je tekst klopt? Met al die deepfakes, social media en kunstmatige intelligentie die worden gebruikt om onzin te verspreiden, is het super belangrijk dat je teksten betrouwbaar zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=d2Qarw9Se4A

Welkom bij De3, waar ik je in elke aflevering drie tips geef om je webteksten beter te maken. Ik ben Eric van CopyRobin. Of je nou een ondernemer of marketeer bent, ik ben hier om je te helpen met betere teksten schrijven.

Tip 1: check je bronnen

Voordat je iets in je tekst zet, kijk eerst even of je bronnen betrouwbaar zijn. Met social media en hoe makkelijk het is om informatie online te delen, kan het soms lastig zijn om echt van nep te onderscheiden.

Door je bronnen grondig te checken, zorg je dat je geen onzin verspreidt.

Check of je bron betrouwbaar is, zoek naar andere betrouwbare bronnen die hetzelfde zeggen, en wees kritisch. Door je bronnen grondig te checken, zorg je dat je geen onzin verspreidt.

Tip 2: pas op voor deepfakes

Deepfakes zijn nep video's, audio of afbeeldingen die met kunstmatige intelligentie gemaakt zijn om echt te lijken. Deze technologie kan worden gebruikt om te doen alsof iemand iets zegt of doet dat niet klopt, en zo onzin te verspreiden.

Als tekstschrijver moet je weten dat deepfakes bestaan en hoe ze te herkennen.

Als tekstschrijver moet je weten dat deepfakes bestaan en hoe ze te herkennen. Zorg dat je bronnen betrouwbaar en checkbaar zijn, en check alles uit video of audio voordat je het in je tekst zet.

Tip 3: gebruik AI, maar wees voorzichtig

Kunstmatige intelligentie kan handig zijn bij het schrijven van teksten, maar pas op met wat AI-systemen uitspugen. AI kan teksten maken die echt lijken, maar toch onzin bevatten.

AI kan teksten maken die echt lijken, maar toch onzin bevatten.

Het is super belangrijk om goed te checken wat AI-systemen maken, en waar nodig aan te passen zodat de informatie klopt. Gebruik AI als hulp, maar zorg dat jij de baas blijft over wat er in je teksten staat.

Je wilt geen onzin als bron gebruiken. Hoe zorg je dat je dat niet doet? We lopen het nog even door. Tip 1: check je bronnen. Tip 2: wees op de hoogte van deepfakes. Tip 3: wees zorgvuldig met informatie uit AI.

Leestip: Straft Google AI-gegenereerde teksten af?

Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Factcheck je teksten en… Just hit publish!

Elke dag kun je een betere versie van jezelf worden. Daar hoort het verbeteren van je schrijfskills natuurlijk ook bij. Abonneer je daarom op De3 en mis nooit meer een aflevering vol webcopy tips & tricks.

Meer weten over verantwoord content maken met AI?

Maak een afspraak

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!