Eric van Hall
02 juli ‘24 12 min. leestijd

SEO en AI: ben je klaar voor de ‘antwoordmachines’ van de toekomst?

Artikelen

SEO en AI maken een hoop los bij contentmarketeers. De afgelopen jaren heeft AI al een enorme impact gehad op digitale marketing. De invloed hiervan op SEO is niet te onderschatten. De ontwikkelingen in deze technologiesector zetten hoogstwaarschijnlijk alleen maar verder door. Als copywriter en ondernemer bij CopyRobin zie ik hoe AI de toekomst van SEO vormgeeft. En welke strategieën je kunt toepassen om succesvol te blijven.

De evolutie van zoekmachines

Sinds de lancering van ChatGPT in november 2022 zien we een snelle integratie van AI in zoekmachines. Microsoft’s Bing was de eerste met GPT-technologie. Google volgde met Bard (nu bekend als Gemini) en AI Overviews. AI Overviews is een zoekchatbot die de zoekervaring stroomlijnt en personaliseert. Deze veranderingen zorgen ervoor dat zoekmachines zich als het ware ontwikkelen tot ‘antwoordmachines’.

De impact van AI op SEO

AI verandert de manier waarop zoekmachines werken en hoe wij content moeten optimaliseren. Laten we enkele belangrijke aspecten bekijken:

Veranderende zoekervaring

Traditionele zoekmachines geven een lijst met links als antwoord op zoekopdrachten. AI en generatieve modellen veranderen dit naar antwoordmachines. Gebruikers krijgen direct antwoord zonder door te klikken naar een website. Dit vraagt om een herziening van onze contentstrategie.

Gebruikers krijgen direct antwoord zonder door te klikken naar een website. Dit vraagt om een herziening van onze contentstrategie.

Google AI Overviews

Google AI Overviews, of Google Search Generative Experience (SGE), gebruikt generatieve AI om uitgebreide antwoorden te geven. Meerdere bronnen ondersteunen de antwoorden. Dit systeem helpt gebruikers sneller antwoorden te vinden. Het maakt ook complexere vragen mogelijk zonder meerdere zoekopdrachten.

Perplexity AI

Perplexity AI is een AI-gestuurde zoekmachine die directe en nauwkeurige antwoorden biedt op vragen. Het wordt ondersteund door grote taalmodellen zoals GPT-4, Claude 3 en Mistral Large. Perplexity biedt een interactieve interface. Gebruikers kunnen vragen stellen en gestructureerde antwoorden met bronverwijzingen ontvangen.

Bing Copilot

Bing Copilot, ook bekend als Microsoft Copilot, gebruikt AI-technologieën zoals ChatGPT-4, Prometheus en DALL-E 3. Hiermee genereert het zowel tekst als visuele content. Het biedt uitgebreide antwoorden en interactieve chatmogelijkheden om gebruikers te helpen meer uit hun zoekopdrachten te halen.

Vergelijkingstabel:

Kenmerk

Google AI Overviews

Perplexity AI

Bing Copilot

Functie

AI- zoekmachine

AI- zoekmachine

AI-zoekmachine

Bronvermelding

Ja

Ja

Ja

Conversatiestijl

Basis zoekfunctie

Natuurlijke taal

Verschillende stijlen

Integratie

Ingebouwd in Google

Webgebaseerd en mobiele app

Ingebouwd in Bing en Edge

Unieke kenmerken

Samenvattingen

Interactieve threads

Contentgeneratie, visuele zoekopdrachten

Ondersteunde LLM's

Gemini-gebaseerd

GPT-4, Claude 3, Mistral

GPT-4, Prometheus, DALL-E 3


Vijf strategieën voor SEO in het AI-tijdperk

Uros Pajcin beschreef vijf strategieën om je voor te bereiden op AI-gedreven search:

 1. Ken je publiek: AI-zoekmachines begrijpen de context en persona van gebruikers beter. Richt je content op de specifieke behoeften en intenties van je doelgroep.
 2. Creëer persoonlijke, waardevolle content: generatieve AI kan bestaande informatie hergebruiken. Echter, het ontbreken van persoonlijke perspectieven en ervaringen maakt het cruciaal om content te creëren gebaseerd op je eigen expertise.
 3. Bewijs van menselijke auteurs: om je te onderscheiden van AI-gegenereerde content, moet je laten zien dat er echte mensen achter je content zitten. Dit kan door middel van auteursprofielen en bio's.
 4. Investeer in gestructureerde data: gestructureerde data helpen zoekmachines de inhoud van je website beter te begrijpen en weergeven.
 5. Focus op visuele en voice search: optimaliseer je content voor spraakgestuurde en visuele zoekopdrachten. Gebruik hierbij natuurlijke taal, long-tail zoekwoorden en metadata.

 

SEO-teksten laten schrijven met AI?

Dieper duiken in AI en SEO

AI in zoekmachines biedt voordelen die verder gaan dan het eenvoudigweg beantwoorden van zoekopdrachten. AI-tools zoals Bing Chat, ChatGPT en Google’s Bard helpen bij geavanceerd trefwoordonderzoek, contentplanning en -bewerking. Laten we deze aspecten verder uitdiepen:

Trefwoordonderzoek

AI-tools kunnen ingewikkelde patronen in zoekgedrag herkennen. Ze maken het mogelijk om gerichte en specifieke trefwoorden te identificeren. Deze tools kunnen zoekvolume, concurrentie en zoekintentie analyseren om je te helpen de meest waardevolle trefwoorden te kiezen.

Contentplanning

AI kan je helpen contentstrategieën te ontwikkelen die zijn afgestemd op de behoeften en voorkeuren van je doelgroep. AI-tools kunnen historische data en gebruikersgedrag analyseren. Hierdoor kunnen ze voorspellen welke onderwerpen en contentvormen waarschijnlijk het meest succesvol zijn.

Tip: gratis contentstrategie & contentplanning met AI

Contentbewerking

Het gebruik van AI voor contentbewerking versnelt niet alleen het proces, maar verbetert ook de nauwkeurigheid. AI-gebaseerde tools kunnen grammatica controleren, de leesbaarheid verbeteren en zorgen voor consistent gebruik van tone-of-voice.

https://www.youtube.com/watch?v=d2Qarw9Se4A

Het E.E.A.T. principe

Een belangrijk aspect van SEO in het AI-tijdperk is het E.E.A.T. principe: Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness. Dit principe helpt zoekmachines te bepalen welke content betrouwbaar en waardevol is.

 1. Experience: content moet worden geschreven door iemand met ervaring in het betreffende onderwerp. Dit toon je aan door auteurspagina’s met gedetailleerde bio’s. En door naamsvermeldingen in de media.
 2. Expertise: betrouwbare bronnen en nauwkeurige, diepgaande informatie dragen bij aan de expertise van je content.
 3. Authoritativeness: autoritatieve content komt van bronnen die erkend worden als leiders in hun vakgebied, vaak ondersteund door kwalitatieve backlinks.
 4. Trustworthiness: vertrouwen wordt opgebouwd door transparantie, bijvoorbeeld door het vermelden van bronnen en het bieden van uitgebreide contactinformatie.

 

Geavanceerde SEO-strategieën voor AI-zoekmachines

Je kunt de concurrentie voorblijven door contextuele relevantie, intent-gebaseerde personalisatie en optimalisatie voor voice en visuele zoekopdrachten. Hieronder bespreken we enkele concrete toepassingen.

Contextuele relevantieContextuele relevantie

Lever content die nauw aansluit bij de zoekintenties van je doelgroep. Gebruik long-tail zoekwoorden en persona-gebaseerde content, lokale SEO, gedetailleerde gidsen en FAQs om specifieke vragen en problemen te behandelen.

Concrete voorbeelden

 1. Long-tail zoekwoorden: in plaats van je te richten op generieke zoekwoorden zoals 'marketing', creëer je content die aansluit op specifieke vragen zoals 'Hoe ontwikkel je een effectieve marketingstrategie voor kleine bedrijven?'. Dit helpt je om in te spelen op gedetailleerde zoekopdrachten en biedt waardevolle, gerichte informatie.
 2. Persona-gebaseerde content: stel dat je doelgroep bestaat uit beginnende ondernemers. Creëer content die hun specifieke uitdagingen en vragen behandelt, zoals 'stappenplan voor het opzetten van een online winkel'. Dit zorgt ervoor dat je content relevant is voor hun specifieke situatie en behoeften.
 3. Lokale SEO: als je een lokaal bedrijf hebt, zorg dan dat je content specifiek gericht is op de lokale markt. Bijvoorbeeld, een tandartspraktijk kan blogposts maken over 'beste tandarts in Amsterdam' of 'tips voor tandzorg in Utrecht'. Dit helpt om de lokale zoekintentie aan te spreken en trekt potentiële klanten uit de omgeving aan.
 4. Gedetailleerde gidsen en how-to’s: creëer diepgaande gidsen die stap voor stap specifieke problemen oplossen of vragen beantwoorden. Een IT-bedrijf kan bijvoorbeeld een uitgebreide handleiding maken over 'hoe beveilig je je bedrijfsnetwerk tegen cyberaanvallen?'. Dit biedt niet alleen waardevolle informatie, maar positioneert je ook als een autoriteit in je vakgebied.
 5. Gebruik van FAQ's: identificeer veelgestelde vragen binnen je niche en beantwoord deze in je content. Bijvoorbeeld, als je een financieel adviseur bent, kun je een sectie op je website hebben die vragen behandelt zoals 'Wat zijn de belastingvoordelen van een eigen huis?'. Dit zorgt ervoor dat je content direct relevant is voor de vragen die je doelgroep heeft.

 

Door deze strategieën toe te passen, zorg je ervoor dat je content nauw aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep, wat leidt tot betere zoekresultaten en een hogere betrokkenheid van je publiek.

SEO-professionals moeten begrijpen hoe ze personalisatie kunnen inzetten om hun websites te optimaliseren voor zoekopdrachten.

Intent-gebaseerde personalisatie

Intent-gebaseerde personalisatie

Personalisatie is een cruciaal aspect van generatieve zoekopdrachten. SEO-professionals moeten begrijpen hoe ze personalisatie kunnen inzetten om hun websites te optimaliseren voor zoekopdrachten. Door gebruik te maken van grote hoeveelheden data, kunnen AI-zoekmachines gepersonaliseerde zoekresultaten leveren die beter aansluiten bij de behoeften van de gebruiker.

Concrete voorbeelden

 1. Gebruik van gebruikersdata: maak gebruik van analytics tools om gedrag en voorkeuren van je bezoekers te analyseren. Merk je bijvoorbeeld dat een gebruiker vaak artikelen leest over een specifiek onderwerp? Dan kun je deze meer content over dat onderwerp aanbevelen.
 2. Dynamic content: creëer dynamische content die verandert op basis van de gebruiker. Als gebruikers bijvoorbeeld eerder zochten naar 'vakanties in Spanje', kun je hen bij een volgend bezoek reisaanbiedingen naar Spanje tonen.
 3. Personalisatie in e-mailmarketing: segmenteer je e-mailabonnees op basis van hun interesses en gedrag. Stuur bijvoorbeeld gepersonaliseerde nieuwsbrieven die aansluiten bij hun eerdere interacties met je website of eerdere aankopen.
 4. Aanbevelingssystemen: gebruik AI-gestuurde aanbevelingssystemen zoals die van Amazon of Netflix. Als gebruikers eerder een bepaald product of een bepaalde dienst bekeken, bied ze dan vergelijkbare producten of diensten aan die hen mogelijk ook interesseren.
 5. Lokale personalisatie: als je bedrijf meerdere locaties heeft, personaliseer dan de content op basis van de locatie van de gebruiker. Voor een restaurantketen kan dit betekenen dat je menu's en promoties toont die specifiek zijn voor het filiaal in de buurt van de gebruiker.
 6. Gedragsgestuurde pop-ups en meldingen: gebruik pop-ups of meldingen die zijn afgestemd op het gedrag van de gebruiker op je website. Bijvoorbeeld, als een gebruiker een product in diens winkelwagen heeft, maar de site verlaat zonder te kopen, kun je een pop-up tonen met een speciale aanbieding om de aankoop te voltooien.

 

Door deze personalisatiestrategieën toe te passen, kun je de gebruikerservaring verbeteren en zorgen voor relevantere en boeiendere content, wat uiteindelijk leidt tot hogere conversies en klanttevredenheid.

Optimalisatie voor voice search

Voice Search

Met de toenemende populariteit van voice search is het belangrijk om content te optimaliseren voor spraakgestuurde zoekopdrachten. Dit omvat het gebruik van natuurlijke taal en het richten op long-tail, conversatieve zoekwoorden. Het toevoegen van meer Q&A's aan je content kan AI-tools helpen om je content gemakkelijker te verbinden met de juiste zoekopdrachten.

Concrete voorbeelden

 1. Gebruik van natuurlijke taal: schrijf je content zoals mensen praten. Bijvoorbeeld, in plaats van 'beste restaurants Amsterdam', gebruik je 'Wat zijn de beste restaurants in Amsterdam?' Dit weerspiegelt hoe mensen vragen stellen in voice search.
 2. Focus op long-tail zoekwoorden: richt je op langere, meer gedetailleerde zoekzinnen. Bijvoorbeeld, in plaats van 'vakantie Spanje', gebruik je 'Wat zijn de beste plekken voor een familievakantie in Spanje?'
 3. FAQ-secties toevoegen: voeg een FAQ-sectie toe aan je website waar je veelgestelde vragen beantwoordt. Bijvoorbeeld, als je een makelaar bent, kun je vragen toevoegen zoals 'Hoe kan ik mijn huis snel verkopen?' of 'Wat zijn de stappen om een huis te kopen?'
 4. Gebruik van gestructureerde data: markeer je content met schema.org om zoekmachines te helpen de inhoud beter te begrijpen en weer te geven in spraakgestuurde zoekresultaten. Dit kan helpen bij het verschijnen in featured snippets die vaak worden gebruikt voor voice search.
 5. Conversational content: creëer content die direct en conversatief is. Bijvoorbeeld, een blogpost over tuinieren kan beginnen met 'Hoe plant je een rozenstruik?' en vervolgens stapsgewijs antwoorden geven.
 6. Optimaliseer voor lokale zoekopdrachten: zorg ervoor dat je bedrijfslocatie en contactinformatie up-to-date zijn op Google Mijn Bedrijf. Voice searches zijn vaak lokaal gericht, zoals 'Waar is de dichtstbijzijnde apotheek?'

 

Door deze optimalisatiestrategieën toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je content beter presteert in spraakgestuurde zoekopdrachten en beter aansluit bij de manier waarop mensen vragen stellen via voice assistants.

Optimalisatie voor visuele zoekopdrachten

Visual Search

AI-technologieën zoals Google Lens en Pinterest Lens maken het mogelijk om producten en informatie te zoeken met afbeeldingen in plaats van tekst. Zorg ervoor dat je afbeeldingen optimaliseert met relevante metadata en zorg dat je website visueel rijke inhoud bevat. Gebruik niet alleen AI-gegenereerde, maar ook originele beelden om op te vallen.

Concrete voorbeelden

 1. Relevante metadata toevoegen: optimaliseer je afbeeldingen met beschrijvende alt-teksten, titels en omschrijvingen. Bijvoorbeeld, in plaats van "IMG1234.jpg", gebruik je "moderne-witte-bank-woonkamer.jpg". Dit helpt zoekmachines de inhoud van de afbeelding beter te begrijpen en te indexeren.
 2. Hoge kwaliteit en originele afbeeldingen: gebruik originele afbeeldingen van hoge kwaliteit in plaats van stockfoto's. Bijvoorbeeld, een e-commerce website kan originele productfoto's laten zien vanuit verschillende hoeken en met details. Dit verhoogt de kans dat je afbeeldingen worden herkend en gebruikt in visuele zoekresultaten.
 3. Gebruik van schema markup voor afbeeldingen: voeg schema markup toe aan je afbeeldingen om zoekmachines meer context te geven. Bijvoorbeeld, als je een afbeelding van een product hebt, gebruik dan Product schema markup om gedetailleerde informatie zoals prijs, beschikbaarheid en recensies toe te voegen.
 4. Visueel aantrekkelijke content creëren: zorg ervoor dat je website visueel rijke inhoud bevat zoals infographics, diagrammen en originele foto's. Bijvoorbeeld, als je een blogpost hebt over tuinieren, voeg dan gedetailleerde foto's van verschillende planten en stappen van het tuinierproces toe.
 5. Optimaliseer afbeeldingen voor snelheid: zorg ervoor dat je afbeeldingen zijn geoptimaliseerd voor snelle laadtijden zonder kwaliteitsverlies. Dit kan door gebruik te maken van moderne beeldformaten zoals WebP en technieken zoals lazy loading.
 6. Gebruik van descriptieve bestandsnamen: geef je afbeeldingsbestanden beschrijvende namen. In plaats van 'foto1.jpg', gebruik je 'blauwe-suède-schoenen.jpg'. Dit helpt zoekmachines en gebruikers beter te begrijpen wat er op de afbeelding staat.

 

Door deze optimalisatiestrategieën toe te passen, kun je de zichtbaarheid van je afbeeldingen in visuele zoekopdrachten vergroten en beter aansluiten bij de manier waarop mensen zoeken met behulp van AI-gestuurde visuele zoektools.

Structuur en data

Structuur & Data

Gestructureerde data helpt AI om de inhoud van je website beter te begrijpen en te indexeren. Door schema.org en andere gestructureerde datamodellen te gebruiken, kun je de vindbaarheid en de presentatie van je content in zoekmachines verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor het weergeven van featured snippets en andere rijke zoekresultaten, zoals in de nieuwe 'antwoordmachines'.

Concrete voorbeelden

 1. Gebruik van schema.org: voeg schema markup toe aan je pagina’s voor betere context en indexering. Bijvoorbeeld, als je een receptensite hebt, gebruik dan Recipe schema markup om ingrediënten, kooktijd en caloriewaarden te markeren.
 2. Local Business schema: voor lokale bedrijven is het belangrijk om Local Business schema te gebruiken. Dit kan informatie bevatten zoals bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en openingstijden, wat helpt om in lokale zoekopdrachten en Google Maps te verschijnen.
 3. Product schema: voor e-commerce websites, gebruik je Product schema markup om productinformatie zoals prijs, beschikbaarheid, en klantbeoordelingen te markeren. Dit kan helpen om in rich snippets en AI-antwoorden te verschijnen en de zichtbaarheid van je producten te vergroten.
 4. FAQ schema: voeg FAQ schema toe aan je veelgestelde vragen-secties. Dit helpt om in de FAQ rich snippets te verschijnen, waardoor je content prominenter wordt weergegeven in zoekresultaten. Bijvoorbeeld, als je een website hebt die juridische diensten aanbiedt, kun je vragen zoals 'Wat kost een eerste consult?' markeren met FAQ schema.
 5. Event schema: voor websites die evenementen promoten, gebruik je Event schema om details zoals datum, tijd, locatie en ticketprijzen te markeren. Dit helpt om in rich snippets, Google’s evenementenkalender en AI-antwoorden te verschijnen.
 6. Article schema: voor blogposts en nieuwsartikelen, gebruik je Article schema om de titel, auteur, publicatiedatum en afbeeldingen te markeren. Dit vergroot de kans dat je artikelen in de Top Stories carrousel en andere prominente zoekresultaten verschijnen.

 

Door deze gestructureerde data toe te voegen aan je website, maak je het gemakkelijker voor zoekmachines om je content te begrijpen en te presenteren in rijke zoekresultaten, wat uiteindelijk leidt tot een betere zichtbaarheid en meer verkeer naar je website.

De toekomst van SEO-rapportage

Met de opkomst van AI-gestuurde zoekmachines zal traditionele SEO-rapportage, zoals keyword ranking, veranderen. AI-systemen bieden directe antwoorden en genereren real-time content. Hierdoor moeten we ons richten op holistische, intentiegedreven metrics en signalen van betrokkenheid op de pagina. Dit vereist een strategische verschuiving naar het begrijpen van de context en intentie van de gebruiker.

Tot slot: omarm de verandering

De opkomst van AI betekent niet het einde van SEO, maar juist een evolutie ervan. Richt je op unieke, waardevolle content. Gebruik gestructureerde data en optimaliseer voor visuele en spraakgestuurde zoekopdrachten. Zo blijf je succesvol in een door AI-gedreven wereld. Het is een spannende tijd voor digitale marketeers en SEO-professionals. Ik kijk ernaar uit om deze nieuwe uitdagingen samen aan te gaan. Heb je vragen of wil je sparren over de toekomst van SEO? Neem gerust contact met me op!

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!