Eric van Hall
11 juli ‘24 8 min. leestijd

Zoekintentie: hét geheim achter SEO-succes

Artikelen

Zoekintentie. Klinkt complex? Is het niet. Het is wat gebruikers bedoelen als ze iets intypen in de zoekbalk van Google. Denk aan het geven van een presentatie zonder je publiek te kennen. Je kunt de beste PowerPoint en de mooiste verhalen hebben, maar als je niet weet wat je publiek echt interesseert, haken ze snel af.

Zo werkt het ook met zoekintentie. Als je die niet begrijpt, kun je wel content maken, maar die sluit misschien helemaal niet aan bij wat je doelgroep zoekt. En Google? Die geeft dan je concurrent voorrang.

Zoekintentie hoofdpunten:

 • Wat is zoekintentie? Zoekintentie is het werkelijke doel dat een gebruiker heeft wanneer hij of zij een zoekopdracht invoert in een zoekmachine zoals Google. Het helpt je om content te maken die haarfijn aansluit bij de behoeften van je doelgroep.
 • Google’s focus op zoekintentie Google let steeds meer op de intentie achter zoekwoorden. Door de nuances van zoekopdrachten te begrijpen, kun je beter inspelen op de behoeften van je gebruikers.
 • Zoekintentie als funnel. Door in te spelen op verschillende zoekintenties (informatief, commercieel en transactioneel), kun je een effectieve contentstrategie opbouwen. Zo bied je altijd de juiste informatie op het juiste moment.
 • Zoekintentie is dynamisch Zoekintentie verandert voortdurend door trends en gebeurtenissen. Blijf je content updaten en inspelen op wat nu relevant is om je doelgroep te blijven bedienen.
 • Diepgaande analyse van zoekintentie. Een meer gedetailleerde analyse van zoekintentie kan helpen om de nuances van gebruikersintentie beter te begrijpen. Door bijvoorbeeld SERP-features te onderzoeken, kun je effectievere content creëren.

 

Leestip: Hoe krijg ik een betere ranking in Google?

Wat is zoekintentie?

Zoekintentie (ook wel user intent)  is het werkelijke doel dat een gebruiker heeft wanneer hij of zij een zoekopdracht invoert in een zoekmachine zoals Google. Het gaat erom te begrijpen wat de gebruiker écht wil vinden: zoekt hij informatie, wil hij iets kopen, of is hij op zoek naar een specifieke website? Door de zoekintentie te begrijpen, kun je content maken die aansluit bij wat je doelgroep nodig heeft. Hierdoor word je relevanter en scoor je hoger in de zoekresultaten.

Zoekintentie is het werkelijke doel dat een gebruiker heeft wanneer hij of zij een zoekopdracht invoert in een zoekmachine zoals Google.

Google’s focus op zoekintentie

Google heeft het al jaren door: zoekintentie is cruciaal. Als iemand zoekt op "beste recepten voor toetjes," wil diegene misschien een snelle lijst van simpele recepten. Maar zoekt iemand op "beste recepten voor toetjes met video tutorials," dan wil die tutorials zien. Zie je het verschil? Google begrijpt deze nuances steeds beter. In plaats van simpelweg te kijken welke webpagina’s de zoekwoorden bevatten, let Google nu veel meer op de intentie achter die woorden.

Enkele voorbeelden van zoektermen die inspelen op zoekintentie:

Soort zoekintentie

Gewone zoekterm

Zoekterm die inspeelt op zoekintentie

Toelichting

Informatief

SEO

Wat is SEO en hoe werkt het?

Een gebruiker die 'SEO' intypt, zoekt mogelijk algemene informatie. Maar iemand die 'Wat is SEO en hoe werkt het?' zoekt, wil duidelijk begrijpen wat SEO inhoudt en hoe het toegepast kan worden.

Commercieel

laptop

beste laptop voor studenten 2024

De zoekterm 'laptop' is heel breed en kan van alles betekenen. Maar 'beste laptop voor studenten 2024' geeft aan dat de gebruiker specifiek op zoek is naar aanbevelingen en productvergelijkingen voor een aankoop.

Navigerend

Coolblue

Coolblue klantenservice telefoonnummer

Met de zoekterm 'Coolblue' wil de gebruiker misschien gewoon de website vinden. Maar 'Coolblue klantenservice telefoonnummer' laat zien dat de gebruiker direct contact wil opnemen met de klantenservice.

Transactioneel

sportschoenen

Nike sportschoenen heren maat 42 kopen

De zoekterm 'sportschoenen' is vaag en algemeen. 'Nike sportschoenen heren maat 42 kopen' toont aan dat de gebruiker klaar is om een specifieke aankoop te doen.

Zoekintentie als funnel

Binnen je contentstrategie kun je inspelen op de verschillen tussen informatieve, commerciële en transactionele zoekintenties. Zo bouw je als het ware een verkoopfunnel. Bij CopyRobin doen we dit op deze manier:

  Informatief Commercieel Transactioneel
SEO-teksten Zo schrijf je SEO-teksten: 3 tips voor zoekmachineoptimalisatie Zo kies je een écht goede SEO-tekstschrijver SEO-teksten laten schrijven.
Productteksten Een goede producttekst schrijven doe je zo Wat doet een tekstschrijver (online) retail? Productteksten laten schrijven
Whitepapers Zo maak je een whitepaper die je prospects willen downloaden 3 redenen om een whitepaper in te zetten Whitepaper laten schrijven
Persberichten Persbericht schrijven: de ultieme checklist 3 redenen waarom journalisten je persbericht negeren Persbericht laten schrijven
Bloggen Bloggen 101: Wat is een blog en hoe maak je er een succes van? Blog maken: zelf doen of uitbesteden? Blog laten schrijven


Door zowel informatieve ‘top of the funnel’ content te produceren als meer commerciële ‘middle of the funnel’ content te publiceren, bieden we altijd de juiste informatie. Daarnaast plaatsen we transactionele ‘bottom of the funnel’ content over dezelfde onderwerpen. Zo krijgen potentiële klanten altijd de juiste informatie op het juiste moment.

Zo krijgen potentiële klanten altijd de juiste informatie op het juiste moment.

Zoekintentie is dynamisch

Ah, de mooie wereld van veranderende trends en gebeurtenissen! Zoekintentie blijft in beweging. Waar mensen vorig jaar massaal op "gezonde recepten" zochten, zoeken ze dit jaar misschien meer op "snelle gezonde maaltijden". Dit betekent dat je voortdurend je content moet aanpassen om relevant te blijven.

Hoe je hierop inspeelt

Je kunt je content voortdurend updaten. Kijk naar wat nu trending is, en speel daarop in. Gebruik tools zoals Google Trends en blijf op de hoogte van het laatste nieuws in jouw sector. Bijvoorbeeld, als je een webshop voor sportartikelen hebt, zorg dan dat je inspeelt op de nieuwste sporthypes en populaire trainingen. Schrijf over de laatste fitnessrages of de nieuwste hardlooptechnieken en laat zien hoe jouw producten daarbij kunnen helpen.

Diepgaande analyse van zoekintentie

Veel mensen denken dat zoekintentie eenvoudig is, en dat kan het in eerste instantie ook zijn. Maar je kunt ook meer de diepte in gaan met het bepalen van zoekintentie. Het kan verder gaan dan elementaire categorieën zoals informatief, navigerend of transactioneel. Dat vereist dan wel een meer gedetailleerde analyse van wat zoekers echt willen op basis van hun zoekgedrag.

Het analyseren van variatie in intentie

Laten we het voorbeeld van "beste smartphone 2024" eens nemen. Verschillende gebruikers die dit intypen, hebben waarschijnlijk verschillende intenties. Sommige willen reviews lezen, anderen willen prijzen vergelijken, en weer anderen willen video-unboxings zien.Hoe kom je hierachter? Door SERP-features te analyseren. Kijk naar de soorten resultaten die Google laat zien: zijn het reviews, video's, of productpagina's? Hieruit kun je waardevolle inzichten halen.

SERP-features analyseren

Door de SERP-features (Search Engine Results Pages-features) nauwkeurig te analyseren, krijg je inzicht in de nuances van gebruikersintentie. Deze kennis helpt je bij het creëren van effectievere contentstrategieën.

Door de SERP-features nauwkeurig te analyseren, krijg je inzicht in de nuances van gebruikersintentie.

Voorbeeld: gebruik van verschillende features

Een zoekopdracht als "gezond weekmenu samenstellen" levert waarschijnlijk verschillende SERP-features op zoals recepten, videoresultaten, en blogposts. Dit geeft aan dat mensen mogelijk geïnteresseerd zijn in gedetailleerde maaltijdplannen, kookvideo's of persoonlijke ervaringen en tips van anderen.

Welke zoekintentie hoort volgens Google bij de zoekterm ‘beste smartphone 2024’? En wat voor content moet je dan publiceren om op deze term hoog te scoren in de SERP?

Zoekintentie beste smartphone 2024

Tools voor het bepalen van zoekintentie

 • Google Trends: Laat je zien wat trending is in verschillende regio's en categorieën. Zo kun je inspelen op actuele interesses.
 • Google Search Console: Geeft inzicht in welke zoektermen verkeer naar je site leiden en hoe je pagina’s presteren in de zoekresultaten.
 • Ahrefs: Biedt uitgebreide data over zoekwoorden, inclusief zoekvolume en gerelateerde zoekopdrachten. Helpt ook bij het analyseren van concurrenten.
 • SEMrush: Geeft informatie over zoekwoorden, trends, en concurrentieanalyse. Het helpt bij het identificeren van de zoekintentie achter zoekopdrachten.
 • AnswerThePublic: Visualiseert de vragen die mensen stellen rondom een bepaald onderwerp. Dit kan helpen bij het begrijpen van de specifieke behoeften van je doelgroep.
 • Moz Keyword Explorer: Biedt inzicht in zoekvolume, moeilijkheidsgraad, en potentiële klikfrequentie van zoekwoorden. Het helpt je om zoekintenties beter te begrijpen en te targeten.

 

Leestip: SEO KPI’s: verbeter de prestaties van je website.

Tot slot

Zoekintentie vormt de ruggengraat van SEO. Het is als het bereiden van een maaltijd voor gasten, precies wetend wat ze lekker vinden. Blijf je content voortdurend aanpassen aan de zoekintenties van je gebruikers. Dit helpt je niet alleen om in de gratie van Google te komen, maar ook om je publiek echt te bedienen. Wil je hulp hierbij? Bij CopyRobin staan we klaar met een team van professionals. Ontdek wat we voor jou kunnen doen en neem gerust contact op!

Maak nu een afspraak

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!