Hoe vergroot ik de geloofwaardigheid van mijn teksten?
De3: Tips & Trickshttps://www.youtube.com/watch?v=4eUTu1dqEPI
Wil je de geloofwaardigheid van je teksten vergroten? Begin dan met onder ogen te zien dat je waarschijnlijk wel eens teksten zodanig formuleert, dat ze je geloofwaardigheid ondermijnen.
Meestal hebben we het niet door. We lezen onze tekst na, en knikken instemmend met wat we hebben geschreven. We staan er helemaal achter. Helaas denkt je lezer daar, vaak onbewust, heel anders over.
Want de meesten van ons maken wel eens een of meerdere van drie fouten waardoor je de geloofwaardigheid van je tekst - meestal onbedoeld - ondermijnt. Ben je benieuwd wat die drie fouten zijn? Blijf dan zeker kijken tot het einde, dan weet je voortaan hoe je deze geloofwaardigheids-killers kunt voorkomen.
Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.
Ben je het met me eens dat voor een schrijver, zeker een zakelijke schrijver, zijn of haar geloofwaardigheid van levensbelang is? Wil je dat jouw teksten geloofwaardig zijn voor je lezers? Vermijd dan de volgende drie fouten.
Fout 1: Je mening neerzetten als een feit
De eerste fout maken veel schrijvers vaak onbedoeld. Ze zijn zich zelfs van geen kwaad bewust. Vooral wanneer ze schrijven over een onderwerp waarvoor ze veel passie hebben. Fout 1 is namelijk: Je mening neerzetten als een feit. Denk goed na wanneer je iets neerzet als een feit, of het niet toevallig vooral jouw mening is. Want als je jouw mening als feit verkondigt, loop je een groot risico dat veel van je lezers je tekst - of nog erger: jou als persoon - niet meer serieus nemen. Kijk dus kritisch door de ogen van je lezer naar de feiten die je noemt en vraag je hardop af: is dit echt een feit, of is het ‘slechts’ mijn mening?
Fout 2: Noemen van statistieken of onderzoeken zonder bronvermelding
De tweede fout die veel schrijvers maken, komt meestal door gemakzucht of door gebrek aan tijd. Die fout is namelijk het noemen van statistieken of onderzoeken zonder de bron te vermelden. Lezers vinden het irritant wanneer je jouw beweringen stoelt op onderzoek, maar je hem of haar niet in staat stelt dit zelf te verifiëren. Link daarom altijd naar je bronnen, wanneer je gebruik maakt van onderzoeken of statistieken.
Fout 3: Vage voorspellingen presenteren als algemeen geaccepteerd
De derde fout die je geloofwaardigheid als schrijver ondermijnt is gelijk de meest opzettelijk gemaakte fout. Schrijvers die deze fout maken, proberen hun lezers meestal bewust te manipuleren, maar vallen er doorgaans mee door de mand. De derde fout is namelijk om vage voorspellingen te presenteren als algemeen geaccepteerd. Als consensus. Denk aan een zin als: “Zoals bekend zal het gebruik van online video binnen twee jaar vervijfvoudigen.”
Wat zijn ook alweer de drie grootste fouten waardoor je jouw geloofwaardigheid ondermijnt? Ten eerste: je mening verkondigen als feit. Fout twee: geen bronvermeldingen bij statistieken of onderzoeken die je noemt. En fout drie: vage voorspellingen presenteren als algemeen geaccepteerd.
Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Maak je teksten geloofwaardiger door deze drie fouten te vermijden en...Just hit publish!
Wil je graag meer webcopy tips & tricks
Betere webteksten? CopyRobin helpt. Probeer nu gratis.