Eric van Hall
02 juni ‘20 3 min. leestijd

Hoe overwin ik ‘writer's block’?

De3: Tips & Tricks

https://www.youtube.com/watch?v=gDkOD0lkM-4

Heb je wel eens last van ‘writer’s block’? Starend naar een leeg scherm komt er helemaal niets uit je handen. Je wordt er haast wanhopig van, want over twee uur moet dat artikel klaar zijn. Geen zorgen, alle schrijvers hebben last van ‘writer's block’. De oorzaak heeft meestal te maken met een combinatie van perfectionisme en faalangst. Het verschil tussen amateurs en professionals is dat die laatsten er altijd doorheen weten te breken, terwijl die eersten erdoor worden verlamd. Met de volgende drie verrassende tips ben jij voortaan writer’s block altijd de baas. Blijf daarom zeker tot het einde kijken, want elke tip is de moeite waard.

Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.

Tip 1: Vrij schrijven

De beste manier die ik zelf heb gevonden om writer’s block te doorbreken is om zo snel mogelijk woorden op het scherm te toveren. Het maakt niet uit wat er staat, als je maar begint te typen. Er bestaat zelfs een techniek hiervoor genaamd ‘vrij schrijven’. Als het goed is, heb je al een onderwerp bedacht. Als je daar moeite mee hebt, kijk dan zeker ook naar mijn aflevering over het bedenken van onderwerpen. Zet een timer een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 10 minuten, klik op start en begin te schrijven. Schrijf het eerste dat in je opkomt gewoon op en blijf schrijven zolang je timer loopt. Maak je niet druk om leesbaarheid, stijl, spelling, grammatica of interpunctie. Laat staan opmaak. Het mag lelijk, het mag rudimentair.. Want, als je eenmaal een paar alinea’s hebt geschreven, ben je door je writer’s block heen. Alle onvolkomenheden kun je later gemakkelijk verbeteren.

Tip 2: Ga op onderzoek uit

Als ik echt vastzit met een tekst, ga ik meestal m’n onderwerp verder onderzoeken. Lekker speuren naar afbeeldingen, Youtube video’s om te embedden, infographics, andere bronnen…  Dat vind ik stiekum eigenlijk het leukste van het schrijven, die zoektocht naar bronmateriaal. Eerst verzamel je als een dolle alles wat je maar enigszins interessant vindt. En vervolgens organiseer je jouw vondsten. Schep je wat orde in de chaos. En voor je het weet, ben je aantekeningen aan het schrijven... Precies… onbewust begin je te schrijven om je vondsten context te geven. En dan is het nog maar een kleine stap om zo’n aantekening uit te werken tot een alinea en zonder dat je er erg in hebt, ben je weer super geconcentreerd aan het schrijven.

Tip 3: Ga bewegen

Lichamelijke beweging stimuleert je creativiteit. Tal van beroemde creatievelingen waaronder Nietsche en Steve Jobs wisten van nature al dat een wandeling vleugels geeft aan je fantasie. Zelf merk ik dit ook. Zo lukte het me maar niet om een goede ‘tag line’ voor CopyRobin te verzinnen van achter m’n computer. Maar tijdens een wandeling schoot me ineens ‘Just hit publish’ te binnen. In 2014 vonden onderzoekers van Stanford University zelfs wetenschappelijk bewijs dat wandelen creativiteit bevordert. En Duitse wetenschappers ontdekten dat je een nieuwe taal beter leert als je die oefent terwijl je wandelt of fietst. Tenslotte ontdekten onderzoekers van de VU in Amsterdam dat schoolkinderen zich beter kunnen concentreren op hun lessen wanneer ze deze afwisselen met telkens 20 minuten lichamelijke beweging. Dus, als tips een en twee niet helpen, brengt een wandeling ongetwijfeld uitkomst.

Ik zet mijn drie tips tegen writer’s block nog even voor je op een rijtje: Tip 1) Ga vrij schrijven. Braak als het waren de woorden uit, het mag volkomen nonsense zijn. Zolang je maar schrijft. Tip 2) Ga lekker op onderzoek uit. Voor je het weet veranderen je aantekeningen in alinea’s. En tenslotte tip 3) Ga bewegen. Het staat wetenschappelijk vast: Lichamelijk beweging stimuleert je creativiteit.

Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Doorbreek voortaan writer’s block met deze drie tips en...Just hit publish!

Betere webteksten? CopyRobin helpt. Probeer nu gratis.

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!