Hoe maak ik mijn teksten levendig?
De3: Tips & Trickshttps://www.youtube.com/watch?v=tDgze3aQlzY
Heb je het gevoel dat je teksten levendiger kunnen? Dat is goed mogelijk, want waarschijnlijk lijdt je schrijfstijl onder een paar suffe schrijfvormen die je van jongs af aan hebt geleerd. Als dat zo is, maak je niet druk. Je bent niet de enige. Op school, leren we vooral om suffe teksten te schrijven. Het goede nieuws is dat je jouw teksten lekker levendig kunt maken door voortaan drie suffe schrijfvormen niet meer te gebruiken. Wil je weten welke drie suffe schrijfvormen dat zijn? Blijf dan zeker kijken tot het einde, want ze zijn alle drie even suf.
Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.
1. Vermijd passieve zinnen
De eerste suffe schrijfvorm kan ik het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Let op. Daar komt ie: “Op Prinsjesdag zal een wetsvoorstel in gediend worden waarin het mogelijk gemaakt wordt om een pensioen in eigen beheer met korting af te kopen.” Wat is er mis met deze zin? … Juist! Het is een ‘passieve’ zinsconstructie. Dat wil zeggen dat de schrijver bewust of onbewust de hoofdrolspeler in deze zin verbergt. Want wie zal er een wetsvoorstel indienen? Een passief geschreven zin herken je vaak aan het gebruik van het werkwoord ‘worden’. Maar er zijn ook tal van andere passieve vormen. Hoe je dit probleem kunt verhelpen kan ik het beste uitleggen door mijn voorbeeld van daarnet te herschrijven in de actieve vorm: “De regering dient op Prinsjesdag een wetsvoorstel in waardoor ondernemers hun pensioen in eigen beheer met korting kunnen afkopen.” Vijf woorden minder een veel levendiger. En de hoofdrolspeler is direct duidelijk.
2. Gebruik geen 'zwakke werkwoorden'
Dan komen we nu bij de tweede suffe schrijfvorm om voortaan te vermijden. En dat is het zwakke werkwoord. Je kunt natuurlijk schrijven “Onze Heren 1 versloeg Heren 1 van Amsterdam met 7-1. Maar een stuk krachtiger is “Heren 1 vermorzelde de Amsterdammers met maar liefst 7-1.” Dus, telkens als je in een zin een werkwoord gebruikt, kijk dan of je het kunt vervangen door een krachtiger werkwoord om meer drama in je zin te stoppen. Pas wel op dat je niet doorslaat, want dat kan je geloofwaardigheid weer ondermijnen.
3. Hanteer nooit 'laffe bijwoorden'
De derde suffe schrijfvorm is het laffe bijwoord. De bedoeling van een bijwoord is om de woorden eromheen nader toe te lichten. Bijvoorbeeld: deze vrouw is ‘heel’ aardig. ‘Heel’ is hier het bijwoord. De schrijver wil blijkbaar zeggen dat deze vrouw niet gewoon aardig is, maar bijzonder aardig. Helaas gebruiken we bijwoorden vooral als nutteloze vulling. Andere bijwoorden die we te vaak gebruiken zijn ‘veel’ en ‘erg’. “Deze film vind ik erg leuk”. Of nog erger: de combinatie van alledrie: ‘heel erg veel’. “Vanmorgen lagen er ‘heel erg veel’ Pokemon vangers onder de tram…” Als je ergens in een zin een bijwoord ziet staan, vraag je dan gelijk af of het wel nodig is. Je zult zien dat je de meeste bijwoorden kunt weglaten. En als je dan toch ‘heel erg veel’ wilt zeggen, vervang het dan door iets krachtigers, zoals ‘absurd veel’ of ‘bizar veel’. Dat zijn ook bijwoorden, maar ze maken je tekst wel levendiger.
Ik zet de drie suffe schrijfvormen die je voortaan beter kunt vermijden nog even voor je op een rijtje: Ten eerste natuurlijk de passieve zin. Bouw deze waar mogelijk om naar een actieve zin. Ten tweede het zwakke werkwoord. Vervang fletse werkwoorden zoveel mogelijk door meer krachtige synoniemen. Maar sla daarbij niet door. En ten slotte het laffe bijwoord. Laat ze bij voorkeur weg, of vervang ze door een dappere variant.
Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Vermijd voortaan deze drie suffe schrijfvormen en...Just hit publish!
Betere webteksten? CopyRobin helpt. Probeer nu gratis.