Hoe houd ik een inspirerend interview?
De3: Tips & Trickshttps://www.youtube.com/watch?v=pGi-X4t3U1o
Zie je er tegenop om mensen te interviewen voor je blog of andere publicatie? Dat is normaal. Wij schrijvers zijn vaak introverte types en het idee om een VIP of deskundige te interviewen vinden we dan ook doodeng. Wat zal die persoon van me vinden? Zal ik niet door de mand vallen? Zullen ze me wel serieus nemen? Herkenbaar? Geen nood. Want in deze video geef ik je drie super handige tips waardoor jouw interviews jezelf, je gesprekspartners en bovenal je lezers voortaan zullen inspireren. Blijf zeker kijken tot het einde, want met de volgende drie tips, en mijn bonus tip aan het einde, maak je voortaan jouw interviews extra inspirerend.
Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.
Ik ga ervan uit dat je de basale zaken voor je interview al hebt geregeld: Je hebt op z’n minst de persoon al gegoogled en opgezocht in de social media, je ingelezen in het onderwerp en wat de persoon die je gaat interviewen al eerder heeft gezegd en geschreven. Met andere woorden: je bent goed voorbereid.
Tip1: Omarm je onwetendheid
Die goede voorbereiding kan je wel een beetje in de weg staan bij mijn eerste tip: Omarm je onwetendheid. Want, zeker als je zelf ook deskundig bent in het onderwerp dat je bespreekt met de persoon die je interviewt, loop je het gevaar je publiek te vervreemden. Onthoud dat het interview niet tot doel heeft om de lezer te laten zien hoe deskundig jij bent, maar om jouw gesprekspartner in staat te stellen om zijn of haar kennis en visie over te dragen aan jouw publiek. Wees dus niet bang om ‘dom’ over te komen. Stel je vragen uit naam van je lezers. Een bekend gezegde uit de advocatuur luidt niet voor niets: “stel geen vragen waarvan je het antwoord niet weet”.
Tip twee: Maak er een echt gesprek van
Ken je die interviewers op TV die een vragenlijst afwerken zonder naar de antwoorden te luisteren? Terwijl de geinterviewde haar antwoord geeft, is de interviewer al bezig met zijn volgende vraag… Het antwoord roept echter een veel betere vraag op, maar helaas hoort de interviewer het niet. Zijn vraag, opgelezen van zijn notitieblok, slaat als een tang op een varken. Val niet in die kuil. Natuurlijk bereid je voldoende vragen voor, zodat je niet vergeet belangrijke punten te behandelen. Maar als het goed is, ontstaat er een boeiende conversatie tussen jouw en de persoon die je interviewt. Een 1-op-1 gesprek dat zich kan ontwikkelen en waaruit verassingen naar voren kunnen komen. Goede interviewers wijken makkelijk af van hun vragenlijstje.
Tip 3: Stel persoonlijke en uitdagende vragen
Jouw publiek wil de persoon achter jouw gesprekspartner leren kennen en de meest interessante en inspirerende antwoorden krijgen. Wees daarom niet bang om persoonlijke en uitdagende vragen te stellen. Denk aan vragen als “Wat is jouw meest interessante / beste / heftigste / controversiele / geweldige / ergste / angstigste - vul maar in - …
Andere vragen die waardevolle achtergrondinformatie opleveren zijn bijvoorbeeld: “Hoe ben je in dit vak / bij dit bedrijf / in deze functie / etc terecht gekomen? Biografische verhalen zijn bijna altijd interessant. Achterhaal daarom zoveel mogelijk het levensverhaal van je gesprekpartner, voor zover het relevant is voor je onderwerp.
En dan nu mijn o zo belangrijke bonus tip: … houd je mond… luister… luister echt en aandachtig! Onderbreek je gesprekspartner niet, tenzij je een live TV-interview doet of dagvoorzitter bent en een geïnterviewde duidelijk te graag naar zijn of haar eigen stem luistert. Maar in een interview dat je later gaat uitwerken, luister je minstens twee keer zolang als je praat. En wees ook niet bang om langere stiltes te laten vallen... Daaruit komen vaak de mooiste uitspraken voort.
Samenvattend: Tip 1: Omarm je onwetendheid. Stel je vragen uit naam van je lezers, niet om zelf slim over te komen. Tip 2: Maak er een echt gesprek van. Wijk gerust af van je vragenlijst. Tip 3: Stel persoonlijke en uitdagende vragen. Achterhaal het levensverhaal van je gesprekspartner. En ten slotte mijn bonus tip: Houd je mond en luister! Wees niet bang voor lange stiltes. Daaruit komen vaak de mooiste uitspraken voort.
Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Gebruik voortaan deze vier tips voor je toekomstige interviews en ...Just hit publish!
Betere webteksten? CopyRobin helpt. Probeer nu gratis.