Eric van Hall
04 februari ‘20 2 min. leestijd

Zo voorkom je pijnlijke taalfouten

De3: Tips & Tricks

We maken ze allemaal weleens: pijnlijke taalfouten in een belangrijke tekst. Met deze drie handige tips & tricks voorkom je ze voortaan.

Stel je voor: je hebt een nieuwe blogpost gepubliceerd en een paar uur later wijst iemand je in de reacties op een KOE van een typfout… “Hoe kon ik daar nou overheen lezen?” vraag je je hardop af. Je kunt je wel voor je kop slaan. Heel pijnlijk. Nou, neem van mij aan, je bent zeker niet de enige die dat wel eens overkomt. Ook ik ken dat gevoel. De oorzaak van dit probleem is het feit dat je blind wordt voor fouten in je eigen tekst. Toch is dit pijnlijke moment eenvoudig te voorkomen met de drie tips die ik je nu ga geven.

“Hoe kon ik daar nou overheen lezen?” vraag je je hardop af.

Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.

OK, hier komen de drie tips. Blijf zeker kijken tot het eind, want de laatste tip is echt heel handig als tips 1 & 2 niet goed mogelijk zijn.

Tip 1: Laat nalezen door een ander

Tip 1: Dit is eigenlijk de beste oplossing, maar voor veel van ons bloggers met beperkte middelen en harde deadlines niet altijd haalbaar: Laat je tekst altijd nalezen door iemand anders. In de tekst van een ander vallen taal- en typfouten veel meer op.

Tip 2: Slaap er een nachtje over

Tip 2: Slaap er een nachtje over. Hoe meer tijd er zit tussen het moment van schrijven en het moment van nalezen, hoe meer afstand je hebt tot de tekst en hoe meer fouten je zult spotten. Je zet als het ware je redigeer-pet op.

Tip 3: Bekijk de tekst heel anders

Tip 3: Bekijk de tekst heel anders. Print de tekst uit op papier. Of, als dat geen optie is, verander het type font, de grootte van het font of de kleur van het font op je beeldscherm. Je zult zien dat je ook dan veel beter in staat bent om fouten uit je tekst te halen.

Ik zet de drie tips nog even voor je op een rijtje: Tip 1: Laat je tekst door iemand anders nalezen. Tip 2: Slaap er een nachtje over en zet je redigeer-pet op. Tip 3: Lees je tekst na op papier of op een beeldscherm in een ander lettertype, een andere lettergrootte, of in een andere kleur.

Just hit publish

Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Pas vandaag nog tenminste één van deze tips toe en...Just hit publish!

Betere webteksten? CopyRobin helpt. Probeer nu gratis

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!