Eric van Hall
26 mei ‘20 3 min. leestijd

Hoe kan ik blijven groeien als schrijver?

De3: Tips & Tricks

https://www.youtube.com/watch?v=PykpnGJAJXw

Wil je jezelf blijven ontwikkelen als schrijver? Blijf dan zeker kijken, want in deze aflevering van De3 deel ik drie gewoonten met je waardoor je steeds beter gaat schrijven. Het aanleren van nieuwe gewoonten is namelijk bijna altijd de beste manier om een blijvend resultaat te halen, je te blijven verbeteren. Dat geldt voor je gezondheid, bijvoorbeeld door er een gewoonte van te maken om elke dag een half uur te bewegen. En het geldt dus ook voor je schrijfvaardigheid. Blijf daarom zeker kijken tot het eind, want deze drie tips liggen niet allemaal even voor de hand.

Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.

Gewoonte 1: Stel veel vragen

Ben je benieuwd welke drie gewoonten ik heb aangeleerd om me te blijven ontwikkelen als schrijver? En waarvan ik denk dat jij daar ook je voordeel mee kunt doen? OK. Daar gaan we. De eerste gewoonte die ik mezelf heb aangeleerd om steeds beter te gaan schrijven is om veel vragen te stellen. Bijna elk goed verhaal begint namelijk met een vraag. Een vraag aan een collega, een vraag aan een vriend, een vraag aan een klant en natuurlijk heel vaak … een vraag aan Google… Nieuwsgierigheid is een prima eigenschap voor een schrijver, vooral nieuwsgierigheid naar de belevingswereld van je lezers. Stel je vragen daarom vooral ook uit naam van je lezers.

Gewoonte 2: Schrijf elke dag

De tweede gewoonte waardoor je steeds beter gaat schrijven ligt eerlijk gezegd best voor de hand… Maar daarmee is deze gewoonte niet minder belangrijk. Die tweede gewoonte is namelijk: schrijf elke dag. Oefening baart nu eenmaal kunst. Maak er een gewoonte van om elke dag te schrijven, ook als je geen directe opdrachten hebt. Dergelijke momenten geven je juist gelegenheid om extra te groeien, want dan kun je experimenteren met typen teksten waarmee je minder ervaring hebt. Schrijf een song tekst of een gedicht. Of een speech, een podcast, een script voor een video. Stap uit je comfort zone en prikkel je creativiteit. Dat zijn pure groeimomenten.

Gewoonte 3: Houd een redactionele kalender bij

De derde gewoonte waardoor je steeds beter gaat schrijven zien veel schrijvers over het hoofd. Het druist een beetje in tegen het gevoel van ‘vrijheid’ dat we juist zo leuk vinden aan het schrijversbestaan. Die derde gewoonte is namelijk: plan je productie ruim van tevoren in. Maak een redactionele kalender voor je content voor de komende 3 tot 12 maanden en houd je aan de zelf opgelegde deadlines. Een redactionele kalender met harde deadlines schept rust en duidelijkheid. En het maakt je research veel makkelijker. Je kunt bronnen ruim van tevoren al verzamelen, zodat je op het moment van schrijven het leeuwendeel van je research al hebt gedaan. Goede schrijvers weten dat zonder een deadline een tekst nooit af is. Onthoud dit: de deadline is je vriend.

Samenvattend: om te blijven groeien als schrijver doe je er goed aan de volgende drie gewoonten aan te leren: 1) Stel veel vragen. Vooral ook uit naam van je lezers. Nieuwsgierigheid is een prima eigenschap voor een schrijver. 2) Schrijf elke dag en stap daarbij uit je comfortzone om je creativiteit te prikkelen. En 3) Plan je productie ruim van tevoren in. De deadline is je vriend.

Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Leer jezelf deze drie gewoonten aan en...Just hit publish!

Betere webteksten? CopyRobin helpt. Probeer nu gratis.

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!