Wat is A/B testen?

a-b-testen.jpg

A/B-testen: wat is het en waarom zou jij het ook moeten doen? A/B-testen (of split-testen) is een beproefde techniek waarbij je twee versies van een website, e-mail of advertentie tegen elkaar laat strijden om het beste resultaat te behalen.

Het gaat hierbij om specifieke doelstellingen, zoals conversieratio's of het aantal klikken. Met deze methode optimaliseer je de prestaties en verbeter je de effectiviteit van je marketingcampagnes.

Het basisprincipe van A/B-testen

Eigenlijk is A/B-testen niets meer dan een experiment. Je maakt twee varianten van een website, e-mail of advertentie en toont deze aan hetzelfde publiek. Het doel? Ontdekken welke versie beter presteert qua conversie, klikken of andere doelstellingen. Hiermee bepaal je welke marketinguiting het meest effectief is voor het genereren van meer leads, klanten en uiteindelijk: verkopen.

Voorbeelden van A/B-testing in de praktijk

Een bekend voorbeeld van A/B-testen in de praktijk is bij webshops. Stel, de ene helft van de bezoekers ziet de originele versie van een productpagina, terwijl de andere helft een alternatieve versie krijgt met bijvoorbeeld een andere kleur knop. Op basis van het aantal klikken en conversies bepaal je welke versie beter presteert en dus gehanteerd wordt op de site.

Ook e-mailcampagnes kunnen baat hebben bij A/B-testen. Je maakt bijvoorbeeld twee varianten: één met een persoonlijke aanhef en één zonder. Door te meten welke versie meer geopend en gelezen wordt, kom je erachter welke strategie het beste werkt.

Continu optimaliseren met A/B-testen

Consequent A/B-testen uitvoeren zorgt ervoor dat je marketinguitingen geoptimaliseerd worden om maximale resultaten te behalen. Hoewel het extra tijd en moeite kost, is het zeker de moeite waard voor het genereren van meer conversies en de groei van je klantenbestand.

Terug naar Contentmarketing A-Z home

Hulp nodig bij jouw contentmarketing? Maak snel een afspraak met een adviseur van CopyRobin. Of stel je vraag via het formulier hier onder: