Wat is een content audit?

content-audit.jpg

Heb je al eens gehoord van een content audit? Dit krachtige proces helpt je om de effectiviteit van alle bestaande content van een website of bedrijf te beoordelen.

Zo kun je identificeren wat werkt en wat niet, en kansen vinden om de prestaties te verbeteren. In dit artikel duik ik dieper in de wereld van content audits en geef ik je een inkijkje in hoe het jouw website tot een groot succes kan maken.

Wat houdt een content audit in?

Een content audit is een grondige analyse van alle aanwezige content op een website of binnen een bedrijf. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteit van de content en hoe deze presteert op het gebied van SEO en conversie.

Het doel van een content audit – ook wel content onderzoek of content check genoemd – is om inzicht te krijgen in wat werkt en wat niet, waardoor er verbeterpunten en nieuwe kansen kunnen worden gevonden.

Zo werkt een content audit

Tijdens een content audit worden alle pagina's op een website geanalyseerd op basis van verschillende criteria, zoals de kwaliteit van de content, de relevantie voor de doelgroep, de mate van actualiteit, de gebruiksvriendelijkheid en de SEO-waarde.

Op basis van deze analyse wordt bepaald welke content kan worden verbeterd of verwijderd en welke nieuwe content nodig is om bepaalde doelen te bereiken.

Voorbeelden van content audits

Een voorbeeld van een content audit is het analyseren van de pagina's van een webwinkel. Hierbij wordt gekeken naar welke producten goed presteren en welke juist niet. Ook wordt er gekeken naar de navigatiestructuur en of deze intuïtief is voor bezoekers.

Op basis van deze analyse kan er bijvoorbeeld besloten worden om een nieuwe categorie toe te voegen aan de webwinkel of om bepaalde producten beter te promoten.

Een ander voorbeeld is het analyseren van de blogposts op een website van een bedrijf. Hierbij wordt gekeken naar welke blogposts veel traffic genereren en welke juist niet. Vervolgens kan er bepaald worden welke onderwerpen vaker aan bod moeten komen en waarop ingezet moet worden om meer traffic te genereren.

Dit kan bijvoorbeeld door het schrijven van meer longtail zoekwoorden of het optimaliseren van de huidige SEO-waarde van de website.

Het contentauditproces in de praktijk

Wanneer je aan een contentaudit begint, is het van belang dat je systematisch te werk gaat. Start met het verzamelen van alle pagina's van je website en noteer de belangrijkste gegevens, zoals paginatitel, URL, en de belangrijkste metrieken. Vervolgens kun je beginnen met het beoordelen van de content op je pagina's, rekening houdend met de criteria die je hebt vastgesteld. Met deze informatie in handen, kun je beslissingen nemen over welke content je moet verbeteren, verwijderen of vervangen om de doelen van je website of bedrijf te bereiken.

De rol van contentaudit binnen je marketingstrategie

Een contentaudit is een cruciaal onderdeel van je marketingstrategie, omdat het je helpt om een beter begrip te krijgen van de huidige situatie van je website en de content die je aan je bezoekers aanbiedt. Door regelmatig een contentaudit uit te voeren, kun je inspelen op veranderingen in de markt, het gedrag van je doelgroep en de concurrentie. Met een goed uitgevoerde contentaudit kun je ervoor zorgen dat je content altijd relevant, up-to-date en waardevol is voor je bezoekers, en zo een betere online ervaring creëren.

Implementatie van de contentauditresultaten

Nadat je de resultaten van je contentaudit hebt geanalyseerd, is het tijd om actie te ondernemen op basis van je bevindingen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je bestaande content moet aanpassen of herschrijven om beter aan te sluiten bij de behoeften van je doelgroep. Het kan ook betekenen dat je nieuwe content moet creëren om gaten in je huidige contentaanbod te vullen. Door de resultaten van je contentaudit te implementeren, werk je actief aan het verbeteren van de prestaties van je website en het verhogen van je online zichtbaarheid.

De voordelen van een content audit

Kortom, een content audit – of content inventarisatie – is een onmisbaar onderdeel van de optimalisatie en verbetering van de content en website van een bedrijf om zo optimaal mogelijk te presteren.

Geïnteresseerd in hoe een content audit jouw bedrijf kan transformeren? Maak snel een afspraak met een adviseur van CopyRobin.

Maak een afspraak

Of stel je vraag via het formulier hier onder:

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.