Eric van Hall
09 februari ‘23 2 min. leestijd

Outline schrijven: zo pak je het goed aan.

De3: Tips & Tricks

Meteen beginnen met schrijven als je een onderwerp hebt: sommigen doen het en slagen ook nog eens. Is dat voor jou lastiger? Dan kun je ook beginnen met een outline. Een outline is het geraamte van wat je nou precies gaat schrijven. En een goed begin… is het halve werk! Clichés mag je trouwens voortaan vermijden ;-).

https://www.youtube.com/watch?v=Y51k8Q1d_jo

Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je teksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.

Het schrijven van een outline helpt je om je tekst een betere invulling te geven. Je tekst wordt goed leesbaar en structureel. Maar hoe pak je dat dan aan, zo’n outline?

Tip 1: Bedenk een goede werktitel

Je eerste titel hoeft niet meteen ‘je van het’ te zijn. Begin gewoon met een werktitel. Vraag jezelf af wat je wilt bereiken met jouw stuk tekst. Wil je bijvoorbeeld kennis delen? Advies geven? Of activeren? Je past je titel aan naar je doel. Bijvoorbeeld: “We laten zien hoe we je hond trimmen” of “Zo kun jij het beste je hond trimmen” en “Trim je hond zelf!”. Vergeet niet je belangrijkste zoekterm vooraan in de titel te plaatsen voor je vindbaarheid.

Tip 2: Noteer tussenkoppen

Bepaal welke subonderwerpen je in grote lijnen gaat beschrijven. Doe deskresearch om dit te achterhalen. Wat zeggen anderen over dit onderwerp? Hier haal je veel inspiratie uit! Noteer wat voor jou belangrijk is om te vermelden. Wees ook niet te kritisch: schrappen kan altijd nog. Schrijf alles op waarvan je denkt dat het interessante subonderwerpen zijn. Heb je een definitieve versie van alle tussenkoppen? Verwerk dan ook hierin je zoekwoorden! 

Tip 3: Schrijf kernpunten uit

Je gaat nu nog een laag dieper. Schrijf per alinea uit wat hierin terug moet komen. Wat mag er echt niet ontbreken in je tekst? Noteer deze punten. Dat hoeven alleen bullet points te zijn; uitwerken doe je later.

Daar heb je ze: de drie tips voor het schrijven van een ideale outline. Heb je niet meegeschreven? Shame on you. Maar geen zorgen. Ik zet ze nog één keer voor je op een rij. Tip 1 is: start met een werktitel. Tip 2 is het noteren van tussenkoppen. En tip 3: schrijf kernpunten op.

Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Schrijf een top outline en… Just hit publish!

Elke dag kun je een betere versie van jezelf worden. Waarom niet ook een betere schrijver? Abonneer je op De3 en mis nooit meer een aflevering vol webcopy tips & tricks.

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!