Eric van Hall
17 november ‘16 4 min. leestijd

Hoe schrijf ik de beste SEO-teksten?

De3: Tips & Tricks

Wil je weten hoe je SEO teksten schrijft die goed zijn voor je vindbaarheid in Google en toch lekker lezen? Kijk dan zeker naar deze aflevering van De3 met daarin 3 slimme tips om je teksten te optimalisen voor zoekmachines zonder de leesbaaarheid tekort te doen.

Voelt het schrijven van SEO-teksten voor jou als een spagaat? Vind je het moeilijk om een tekst te schrijven die enerzijds lekker leest en anderzijds goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines? Dan heb ik goed nieuws voor je: Leesbare teksten zijn juist prima voor SEO! Zoektermen zijn nog steeds belangrijk, maar je hoeft je teksten er niet meer mee vol te proppen. Sterker, als je goed kunt schrijven, kun je jouw SEO op andere manieren nog veel krachtiger beïnvloeden. Ben je benieuwd naar mijn drie tips om jouw SEO-teksten naar een hoger niveau te tillen? Blijf dan zeker kijken tot het einde, want alle drie de tips zijn goud waard voor je SEO.

Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.

1) Gebruik zoektermen strategisch

Een goede SEO-tekst gebruikt zoektermen strategisch. Daarmee bedoel ik dat je eerst goed onderzoek hebt gedaan naar de beste zoekterm om voor te optimaliseren. In een andere aflevering van De3 geef ik je drie tips om een goed zoekwoorden onderzoek te doen. Volg de link hierboven om die video te bekijken. Vervolgens is het zaak dat je deze zoekterm op de juiste manier in je tekst gebruikt. Wat dat betreft doe je er nog steed verstandig aan om je belangrijkste zoekterm in de titel en het webadres van je pagina te verwerken. Laat je zoekterm vervolgens in een paar varianten op een natuurlijke manier terugkomen in je tekst. Het is niet nodig om je tekst vol te proppen met je zoekterm. Stel, je zoekterm is: ‘fiets online kopen’. Schrijf dan niet: “‘Wil je een fiets online kopen? Bij ons kun je elke fiets online kopen. De voordelen van een fiets online kopen bij ons zijn…” Dat klinkt toch raar? Het is ook niet nodig. Google kijkt steeds minder naar losse zoektermen, en steeds meer naar de samenhangende inhoud. Google begrijpt echt wel dat jouw webwinkel fietsen verkoopt. De zoekmachine begrijpt zelfs synoniemen en kijkt door typfouten heen. Gebruik daarom gerust varianten op je zoekterm en schrijf in een natuurlijke stijl.

2) Verhoog CTR door pakkende titel en meta omschrijving

Dan komen we nu bij tip 2. En die heeft te maken met één van de belangrijkste factoren die Google weegt om te bepalen of jouw webpagina moet stijgen of dalen in de zoekresultaten en waarop je bovendien als copywriter grote invloed kunt uitoefenen, namelijk: De mate waarin zoekers op de zoekresultatenpagina van Google doorklikken op de link naar jouw pagina ten opzichte van de links erboven en eronder. De zogenaamde doorklikratio. Want Google redeneert dat als veel mensen op een bepaalde link klikken, deze waarschijnlijk relevant is voor de zoekopdracht. Een hoge doorklikratio is dus goed voor je ranking. En hoe krijg je de doorklikratio omhoog? Juist: door een onweerstaanbare titel en meta omschrijving te bedenken. Besteed daarom extra veel tijd en aandacht aan het formuleren van een onweerstaanbare titel en meta omschrijving. In eerdere afleveringen van De3 geef ik je tips hoe je dat het beste kunt doen. Volg de linkjes hierboven om die afleveringen te zien.

3) Schrijf content die de bezoekers vasthoudt

In het verlengde van het belang van de doorklikratio voor je ranking ligt het belang van de zogenaamde ‘dwell time’. Dat is de tijd die een bezoeker op je pagina doorbrengt. Want, zo redeneert Google, als de meeste bezoekers jouw pagina direct weer verlaten, is het blijkbaar geen relevante pagina voor die zoekterm. En dan zal je pagina dus zakken in de ranking. Maar als de bezoekers langer dan gemiddeld op jouw pagina blijven, is dat voor Google een duidelijk signaal dat ze hebben gevonden wat ze zochten. Daarom is tip drie dan ook: Schrijf content die je bezoekers vasthoudt. Dat doe je natuurlijk op de eerste plaats door je tekst super relevant en waardevol voor de lezer te maken. Maar er zijn ook nog een paar handige truukjes om je lezers langer vast te houden. Om te beginnen schrijf je een pakkende introtekst, om je lezers in je verhaal te trekken. Volg de link hierboven voor drie tips hoe je dat het beste kunt doen. Gebruik vervolgens veel afbeeldingen om je tekst aantrekkelijker te maken en een hele goede is ook om Youtube video’s in je tekst te ‘embedden’, oftewel in te sluiten. Als je lezers die video’s gaan bekijken, blijven ze vanzelf langer op je pagina. Ook kun je jouw artikel als geluidsbestand in de pagina opnemen. Bezoekers op smartphones kunnen dan naar je artikel luisteren terwijl ze onderweg zijn. Ook dat zorgt voor een lange ‘dwell time’.


Ik zet de drie manieren om je SEO-teksten te verbeteren nog even voor je op een rijtje: Tip 1: Gebruik je zoektermen strategisch. Zoek de juiste term en plaats die op de juiste plekken. Tip 2: Schrijf een onweerstaanbare titel en meta omschrijving voor een hoog doorklikratio in de zoekresultaten. En tip 3: Houd je lezers zo lang mogelijk vast met goede multimedia content voor een hoge ‘dwell time’.


Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Verbeter je SEO-teksten met deze drie tips en ...Just hit publish!

Betere webteksten? CopyRobin helpt. Probeer nu gratis.

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!