3 Slappe smoesjes om slechte teksten goed te praten

De3: Tips & Tricks

 https://www.youtube.com/watch?v=gUfaTDVUW2A

Weet je aan welk zinnetje ik een enorme hekel heb?... “Ja maar”. Kinderen zijn er meester in. “Nee, je mag vanavond niet later naar bed.” “Ja maar, Natascha mag wel om 10 uur naar bed”... Herkenbaar? Nu gaat De3 natuurlijk niet over het opvoeden van kinderen. Maar wel over het ‘opvoeden’ van schrijvers. En als schrijvers kunnen we er ook wat van. Wat hebben we veel smoesjes om slechte teksten goed te praten. Wil je weten welke smoesjes je voortaan nooit meer mag gebruiken? Blijf dan zeker kijken tot het einde, want het is een bitter feest van herkenning.


Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je webteksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.

Smoesje 1: “Zo doen we dat nu eenmaal altijd.”

Met het eerste smoesje om slechte teksten goed te praten verschuilt de schrijver zich achter de status quo. Het klinkt ongeveer als volgt: “Zo schrijven we nou eenmaal in onze branche”. Dit smoesje gebruiken veel schrijvers bijvoorbeeld om een passieve schrijfstijl te verklaren, of het overmatig gebruik van jargon, of andere vormen van langdradig en wollig taalgebruik. Nou, neem van mij aan: dat is geen excuus om slecht te schrijven! Ook jouw lezers houden van klare taal en leesbare teksten. Dus, verschuil je voortaan nooit meer achter “zo doen we dat nu eenmaal”, of “zo hoort het nu eenmaal”. En: verander deze slechte gewoonte bij jouw bedrijf door zelf het goede voorbeeld te geven.

Smoesje 2: “Ik heb niet genoeg tijd om beter te schrijven.”

Het tweede smoesje om slechte teksten goed te praten klinkt ongeveer zo: “Ik heb niet genoeg tijd om beter te schrijven”. Ja, goed schrijven kost tijd. Soms zelfs veel tijd. Maar, zoals met alles, baart oefening kunst. Als je jezelf ertoe zet om een extra eindredactieronde te doen voor elke tekst die je schrijft, leer je stap voor stap steeds beter te schrijven. Begin met korte teksten, bijvoorbeeld een e-mail. Bewaar je eerstvolgende e-mail die geen haast heeft een dag als ‘kladje’ en zet je redacteurspet op. Je zult zien dat zelfs de meest simpele e-mail beter kan als je er een dag later kritisch naar kijkt. Maak er een gewoonte van om elke tekst die je voortaan schrijft even te laten liggen en er vervolgens met verse, kritische ogen naar te kijken. Wat ook goed werkt: Lees de tekst hardop voor aan jezelf. Je struikelt dan als het ware over de slechtere zinnen. OK, het kost een beetje extra tijd, maar je zult zien dat de kwaliteit van je teksten omhoog vliegt. Bovendien word je er steeds handiger in, waardoor het je steeds minder tijd kost.

Smoesje 3: “Mijn baas begrijpt het belang van heldere teksten niet.”

Het derde smoesje legt de verantwoordelijkheid voor de slechte teksten bij een ander. Bijvoorbeeld deze: “Mijn baas begrijpt niet waarom het belangrijk is om helder te schrijven”. Dit overkomt meestal de medewerker voor wie schrijven niet een primaire taak is en die wel de opdracht krijgt om bijvoorbeeld productteksten voor een webshop te schrijven, maar daarvoor niet echt vrij wordt gemaakt. Maar ook als freelancer kun je een opdrachtgever treffen die zo redeneert. Het derde smoesje is dus min of meer een combinatie van smoesjes 1 en 2: zo doen we dat nu eenmaal en gebrek aan tijd. Als jij jezelf hierin herkent is mijn advies: Neem het op voor de lezer! Ga voor je lezer op de barricade en overtuig je baas, je collega’s of je klant van het belang om de lezer centraal te stellen. Want alleen als je de lezer centraal stelt, kun je een goede tekst schrijven.


Samenvattend: Smoesje 1 was natuurlijk je verschuilen achter de status quo. “Zo doen we dat altijd.” Smoesje 2 was een gebrek aan tijd. Tsja, kwaliteit kost tijd. Maar je wordt steeds beter en sneller. En tenslotte smoesje 3: “Zo moet ik het van mijn baas doen”. Mijn advies: neem het op voor de lezer!


Dat waren De3 van deze keer. Nu jij! Verschuil je nooit meer achter een van deze drie smoesjes en ...Just hit publish!

Betere webteksten? CopyRobin helpt. Probeer nu gratis.


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!