Eric van Hall
06 juli ‘23 3 min. leestijd

Je tekst laten schrijven door een robot: werkt dat?

De3: Tips & Tricks

De toekomst is hier: voor het schrijven van teksten heb je geen menselijke schrijvers meer nodig. Of toch wel? Wat denk jij? Een AI-writer is een tool dat door middel van kunstmatige intelligentie teksten kan schrijven. Hoe dat werkt en wat jij ermee kan, dat bespreek ik in deze video.

https://www.youtube.com/watch?v=jiqyR_hWXpw

Welkom bij De3, met elke aflevering drie tips & tricks om je teksten te verbeteren. Ik ben Eric van CopyRobin, en het is mijn missie om van jou een nog betere schrijver te maken.

Leestip: CopyRobin wint AI Award in categorie AI Supplier.

Teksten geschreven door een robot. Het klinkt futuristisch, maar het wordt steeds meer de werkelijkheid. Er zijn inmiddels tientallen AI-writers op de markt. In principe doen ze allemaal min of meer hetzelfde. De verschillen zitten vooral in het gebruiksgemak. Maar let op: de meeste robotteksten hebben nog wel menselijke supervisie nodig. Daarom deze drie tips om een AI-writer goed in te zetten:

Bedenk wat je wilt bereiken

Tip 1: Bedenk wat je met de tekst wilt bereiken en controleer de tekst op je doelstelling. Als de robot jouw tekst heeft aangeleverd, check dan of de tekst wel matcht met je doel. Wil je bijvoorbeeld meer conversie? Een sterke schrijver past psychologische trucjes toe om de lezer te overtuigen. Controleer of de robot dit ook correct heeft gedaan.

Factcheck de teksten

Tip 2: Factcheck de teksten. Je wilt geen flater slaan, en een verkeerd feitje de wereld insturen. Robots werken met informatie die ze vinden op het internet en daar zit helaas ook veel desinformatie tussen. Jammer genoeg zijn AI-writers nog niet goed in het controleren of een gebruikte bron wel klopt. Jouw eigen beoordelingsvermogen is daar echt veel beter in. Dus: staan er beweringen in de tekst die je niet helemaal vertrouwt? Controleer dan sowieso of ze waar zijn.

Humaniseer de teksten

Tip 3: Humaniseer de teksten. Laten we eerlijk zijn: AI-schrijvers zijn en blijven robots. Echte emotie is dus lastig neer te pennen voor ze, al worden ze daar wel steeds beter in. Toch is het verstandig om de teksten te controleren en er je eigen sausje ‘menselijkheid’ overheen te gieten. Voeg emotie toe, maak het smeuïger en pas eventueel aan naar jouw tone of voice.

Samenvatting

Wat een uitkomst, als je even geen tijd hebt om zelf een volledig artikel te schrijven. Nog even op een rijtje wat je in gedachten moet houden. Tip 1: check of de tekst aansluit op je doel. Tip 2: controleer de feiten. En tip 3: voeg emotie toe.

Dat was ‘m voor deze aflevering van De3. Nu jij! Schakel een robot in en… Just hit publish!

Elke dag kun je een betere versie van jezelf worden. Waarom niet ook een betere schrijver? Abonneer je op De3 en mis nooit meer een aflevering vol webcopy tips & tricks.

CopyRobin is het eerste AI-ondersteunde tekstbureau van Nederland. Lees hier hoe dat werkt.

Maak een afspraak

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!