Wat is predictive content en hoe werkt het?

Predictive content

Als je een marketeer bent die constant op zoek is naar nieuwe manieren om je doelgroep te bereiken, dan heb je hier misschien al eens van gehoord. Maar wat is predictive content nu precies? En hoe kan het je helpen om betere resultaten te behalen? In dit artikel duiken we dieper in predictive content, leggen we uit hoe het werkt en geven we praktische voorbeelden en toepassingen.

Wat is predictive content en hoe werkt het?

Predictive content maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en data-analyse om het gedrag van gebruikers te voorspellen. Door het analyseren van eerdere interacties, voorkeuren en gedragingen, kunnen marketeers nauwkeurig inschatten welke soort content het meest effectief zal zijn voor een specifieke groep of individu. Dit proces helpt bij het creëren en aanbieden van op maat gemaakte content die beter aansluit bij de belangen en behoeften van je publiek.

Content die als het ware 'voorspelt' wat je publiek wil lezen, zien of horen.

De kracht van data-analyse

Bij predictive content komt veel data-analyse kijken. Denk hierbij aan gegevens zoals clicks, tijd doorgebracht op bepaalde pagina's, interacties op sociale media, en nog veel meer. Deze gegevens worden geanalyseerd door A.I.-algoritmen om patronen te vinden en toekomstige acties te voorspellen. Het resultaat? Content die als het ware 'voorspelt' wat je publiek wil lezen, zien of horen.

Voorbeelden van predictive content in marketing

Je hebt nu een idee van wat predictive content is en hoe het werkt, maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? Hier zijn enkele voorbeelden van hoe predictive content in marketing wordt toegepast:

 • E-commerce: Webshops gebruiken predictive content om producten aan te bevelen gebaseerd op de eerdere aankopen en het browse-gedrag van klanten.
 • E-mailmarketing: Gepersonaliseerde e-mails die bepaalde producten of diensten suggereren, afhankelijk van de interesses van de ontvanger.
 • Contentaanbevelingen: Websites zoals blogs en nieuwsportalen die artikelen aanbevelen gebaseerd op jouw leesgeschiedenis.

 

E-commerce en predictive content

Bijvoorbeeld, als je een online boekwinkel beheert en merkt dat een klant vaak psychologische thrillers koopt, kan predictive content aanbevelingen doen voor nieuwe thrillers die net zijn uitgebracht of klassiekers die de klant nog niet heeft gelezen.

Voordelen en toepassingen

Predictive content biedt tal van voordelen voor marketeers en ondernemers:

 1. Verbeterde klantbetrokkenheid: Door content aan te bieden die nauw aansluit bij de interesses van je publiek, verhoog je de kans dat ze betrokken blijven.
 2. Hogere conversiepercentages: Gepersonaliseerde aanbevelingen leiden vaak tot hogere verkoopcijfers.
 3. Efficiënter gebruik van middelen: Verspil geen tijd en middelen aan strategieën waarvan het succes onzeker is; focus op data-gedreven beslissingen.

 

Toepassingen van predictive content

Predictive content kan in verschillende sectoren worden toegepast zoals gezondheidszorg, onderwijs, en finance. In de gezondheidszorg kan predictive content helpen om patiënten nuttige informatie te leveren over hun conditie en behandelopties, gebaseerd op hun medisch dossier.

Tools en technologieën

Er zijn verschillende tools en technologieën beschikbaar die predictive content mogelijk maken. Deze tools variëren van eenvoudige plug-ins tot complexe platforms die uitgebreide data-analyse en AI-functionaliteiten aanbieden.

 • Google Analytics: Helpt bij het verzamelen en analyseren van gebruikersgegevens.
 • HubSpot: Biedt marketingautomatiseringsmogelijkheden gecombineerd met predictive analytics.
 • IBM Watson: Een AI-platform dat geavanceerde data-analyse en machine learning aanbiedt.

 

AI en machine learning

AI en machine learning zijn de drijvende krachten achter predictive content. Deze technologieën stellen ons in staat om grote hoeveelheden data te analyseren en daaruit waardevolle inzichten te halen. Bijvoorbeeld, door machine learning-algoritmen te gebruiken, kan een content management systeem voorspellen welke artikelen het meest waarschijnlijk gelezen zullen worden door een specifieke gebruiker.

AI en machine learning zijn de drijvende krachten achter predictive content.

Case studies

Om de effectiviteit van predictive content echt te begrijpen, laten we eens kijken naar een paar case studies van bedrijven die deze technologie succesvol hebben toegepast.

 • Netflix: Maakt gebruik van predictive content om kijkers aan te raden welke series en films te bekijken, gebaseerd op hun kijkgeschiedenis.
 • Spotify: Gebruikt predictive content om muziek- en podcastaanbevelingen te doen die aansluiten bij de luistervoorkeuren van gebruikers.

 

Voorbeeldcase: Netflix

Netflix slaagt erin om met predictive content in te schatten welke series of films jij volgend weekend wilt bingen. Achter de schermen verzamelt het platform gegevens over jouw kijkgewoonten, zoals welke genres je leuk vindt en welke series je hebt uitgebinged. Met behulp van AI en machine learning worden deze gegevens geanalyseerd om aanbevelingen te doen die perfect bij jouw smaak passen.

Om het nog krachtiger te maken, gaat Netflix zelfs zo ver dat ze thumbnails personaliseren voor individuele gebruikers, zodat je eerder geneigd bent om op een specifieke serie of film te klikken.

Hopelijk heb je nu een beter inzicht in wat predictive content is en hoe het werkt. Deze technologie biedt fantastische mogelijkheden om content te personaliseren en je marketinginspanningen te verbeteren.

Geïnteresseerd in hoe predictive content jouw bedrijf kan transformeren? Maak snel een afspraak met een adviseur van CopyRobin.

Maak een afspraak

Of stel je vraag via het formulier hier onder:

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Vragen

 • Was CopyRobin te gast bij BNR Baanbrekende businessmodellen?

  Jazeker!

  Beluister het interview met Eric van Hall, oprichter CopyRobin bij BNR Baanbrekende businessmodellen over onze AI-ondersteunde copywriting service.

 • Wat is de nieuwe AI-ondersteunde copywriting-service van CopyRobin?

  CopyRobin biedt sinds 1 juni 2023 een AI-ondersteunde copywriting-service. Hierbij werden twee nieuwe diensten geïntroduceerd: AI-powered en AI-assisted copywriting, naast de traditionele 100% human copywriting.

 • Wat zijn de drie opties voor klanten van CopyRobin?
  1. AI-powered: De tekst wordt grotendeels geschreven met behulp van ChatGPT. De schrijver factcheckt en humaniseert de tekst.
  2. AI-assisted: ChatGPT wordt gebruikt, maar de copywriter heeft extra tijd voor creativiteit, bronnenonderzoek of interviews. De schrijver factcheckt en humaniseert de tekst.
  3. 100% human: De tekst wordt volledig handmatig geschreven door een copywriter zonder AI-ondersteuning.
 • Wat zijn de voordelen van het gebruik van AI in het copywriting-proces?

  De voordelen van het gebruik van AI in het copywriting-proces zijn:

  • Klanten krijgen teksten van hogere kwaliteit voor een eerlijke prijs en zijn minder tijd kwijt aan briefen.
  • Schrijvers kunnen meer teksten in minder tijd schrijven en per uur meer verdienen.
  • CopyRobin kan meer en grotere opdrachten aannemen en hogere kwaliteit output leveren.
 • Is deze service geschikt voor elke branche?

  Ja, de AI-ondersteunde copywriting-service is geschikt voor elke branche en biedt toegevoegde waarde voor marketeers en drukke ondernemers die behoefte hebben aan hoogwaardige content.

 • Wat zijn de kosten voor klanten bij de verschillende opties?

  De kosten variëren op basis van de mate van inzet van AI en de lengte van de tekst. Een AI-powered tekst van 400 woorden is bijvoorbeeld verkrijgbaar vanaf € 35,00.

 • Is er weerstand van tekstschrijvers tegen deze nieuwe aanpak?

  Na de interne presentatie ontstond er een pittige discussie in een Facebookgroep voor tekstschrijvers. Sommige schrijvers uitten hun angst om gedegradeerd te worden tot 'prompt engineers', terwijl anderen begrip toonden voor de nieuwe aanpak. Enkele schrijvers besloten te stoppen met de samenwerking.

  Daartegenover waren er ook veel schrijvers die graag willen werken met gebruik van AI. Er waren dan ook veel deelnemers aan de webinars die CopyRobin organiseerde en het enthousiasme was groot.

 • Hoe kan ik meer informatie krijgen over de AI-ondersteunde copywriting-service van CopyRobin?

  Neem contact op met Eric van Hall via 0717504060 of eric@copyrobin.nl voor meer informatie over de nieuwe dienst.

 • Zijn er nog meer AI-innovaties gepland bij CopyRobin?

  Ja, CopyRobin werkt aan AI-gegenereerde contentstrategieën en -planningen, het matchen van klanten aan schrijvers, het vereenvoudigen van het plaatsen van opdrachten en het ondersteunen van de redactie bij het proeflezen.

 • Hoe zit het met mijn privacy en copyrights?

  Bij CopyRobin maken we gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om unieke en boeiende teksten te maken.

  De AI die we gebruiken komt van een bedrijf genaamd OpenAI. Maar maak je geen zorgen, jouw gegevens zijn superveilig bij ons, net zoals ze veilig zijn bij OpenAI.

  Dus, wat gebeurt er eigenlijk met jouw gegevens? Nou, het is vrij simpel. De AI kijkt naar de informatie die je ons geeft, maar het onthoudt of leert er niet van. Het is alsof je een verhaal vertelt aan een robot, maar de robot vergeet het verhaal zodra je klaar bent met praten.

  Met andere woorden: jij blijft te allen tijde de baas over jouw gegevens. De informatie die je ons geeft en de teksten die de AI maakt, zijn en blijven van jou.

  OpenAI heeft strenge beveiligingsmaatregelen. Ze hebben een speciale certificering (SOC 2) en ze versleutelen jouw gegevens om ze extra veilig te houden.

  Dus, als je gebruik maakt van onze AI-ondersteunde copywriting services, kun je er zeker van zijn dat je gegevens veilig zijn en dat je de controle behoudt.

 • Straft Google AI-teksten af?

  Nee, Google straft niet automatisch alle AI-gegenereerde teksten af. Wat telt, is dat de content waardevol is en voldoet aan hun E-E-A-T-criteria.

  Lees ook dit artikel over Google en het gebruik van AI-gegenereerde teksten.

Ik heb een andere vraag