Eric van Hall
21 februari ‘23 5 min. leestijd

Freelance tekstschrijver kiezen? Zo pak je het goed aan.

Artikelen

Freelance tekstschrijvers: ze kunnen je flink veel tijd (en dus geld) besparen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kwaliteit van je tekst. Toch denken veel ondernemers dat freelancers inhuren juist tijd en veel geld kost.

Behoor jij ook tot deze groep? Dan hebben we goed nieuws: als je de juiste freelance tekstschrijver kiest, zul je zien dat er een wereld voor je opengaat. Maar hoe kies je een freelance tekstschrijver? En wat zijn precies de voordelen van freelancers inhuren? We gaan het je allemaal uitleggen. Lees mee.

De voordelen van een freelance tekstschrijver inhuren:

Je hebt niet altijd een tekstschrijver ‘in huis’. Of misschien zit jouw tekstschrijver nu ramvol met een project. Daar is een volmaakte uitkomst voor: freelance tekstschrijvers! En dat levert je veel voordelen op:

Tekstschrijvers leggen de nadruk op… tekst! Communicatiespecialisten, marketeers of social media managers zijn niet altijd goede tekstschrijvers. Goede copy schrijven is oprecht een vak apart. Het gaat niet alleen om nauwkeurig schrijven, maar ook een deel psychologie. Hoe zorg je er nou voor dat een tekst converteert?

Goede copy schrijven is oprecht een vak apart.

Freelance tekstschrijvers zetten hun beste beentje voor. De inkomsten van een freelancer hangen namelijk af van tevreden opdrachtgevers. Reken er maar op dat zij tot het uiterste gaan om jou blij te maken.

Zoek je specialistische kennis? Ook dan kan het zijn dat je dit niet altijd in huis hebt. Maar als je de juiste tekstschrijver vindt, die alles weet over jouw specialisme, zit je helemaal goed.

Freelancers inhuren scheelt je tijd (en dus geld!). Als je geen tekstschrijver in huis hebt en een teamlid je tekst schrijft, kost dat tijd. En dat is tijd die ze beter kunnen besteden aan hun eigenlijke taak.

Bespaartip: AI-teksten redigeren

Deze mythes zijn niet waar

Veel bedrijven hebben onterecht een oordeel over de nadelen van werken met freelance schrijvers. Twijfel jij ook? Dan ontkrachten we graag enkele van deze zogenoemde nadelen voor je.

  • Werken met freelancers kost veel tijd. buzzer gaat af Fout! Sterker nog: het kan je veel tijd schelen. En schrijversplatformen besparen je nog wat extra tijd. Bij sommige schrijversplatformen (zoals CopyRobin) zit een redactie om iedere tekst van de freelancers na te lopen. Dat hoef jij dus niet meer te doen! Ook alle communicatie wordt door de redactie geregeld. Het enige wat jij hoeft te doen is een opdracht indienen.

  • Freelancers weten niet genoeg over mijn bedrijf. Natuurlijk werken freelancers niet bij je in loondienst. Ze kennen jouw bedrijf meestal niet al jaren. Maar freelance tekstschrijvers moeten (zoals eerder gezegd) zelf hun brood verdienen, en zijn daarom erg eager om met een frisse blik jouw merk-DNA helemaal uit te pluizen.

  • Freelancers zijn duur. Ook dat is niet (altijd) waar! Bepaalde schrijversplatformen werken met een vaste fee, waardoor je niet voor onverwachte kosten komt te staan. En natuurlijk spreek je met freelancers buiten deze platformen een budget af. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt.

Waar vind je een geschikte freelance tekstschrijver?

Ben je overtuigd? Dan is het nu tijd om een schrijver te zoeken die perfect past bij jouw merk! Professionele platforms zoals Upwork, Fiverr of CopyRobin bieden uitkomst om snel een freelance tekstschrijver te vinden. Deze platformen hebben een grote selectie van tekstschrijvers met verschillende niveaus van ervaring en expertise.

Hoe dat bij CopyRobin werkt? Wij verzorgen ‘copywriting as a service’. Jij dient een opdracht in, wij leveren. Zonder gedoe. Alle communicatie wordt door de redactie opgepakt. De redactie controleert je teksten en bewaakt je opdrachtwensen en tone of voice.

Wil je na oplevering iets laten aanpassen? Ook dan staan we razendsnel voor je klaar. Lees eens hoe onze eigen klanten dit ervaren.

"Je krijgt écht wat je vraagt en nog snel ook. Daarnaast is het fijn dat je een briefing ook na het indienen nog kunt aanpassen."  - Puck Bens  MWTS

Hoe kies je de juiste schrijver?

  • Bekijk hun portfolio. Eerder werk vertelt je meer over de kwaliteit en de stijl van een schrijver.

  • Vraag om een proeftekst om te zien hoe de tekstschrijver werkt en om te testen of deze schrijver jouw opdracht en bedrijf begrijpt.

  • Vraag om referenties van andere bedrijven die eerder met de tekstschrijver hebben samengewerkt.

  • Voer een intakegesprek met de tekstschrijver en stel specifieke vragen over ervaring, vaardigheden en hoe ze denken dat ze kunnen bijdragen aan je project.

  • Let op de tarieven en beschikbaarheid van de tekstschrijver. Maak een berekening op basis van jouw budget en zorg ervoor dat de tekstschrijver beschikbaar is wanneer je deze nodig hebt.

Zo bouw je een duurzame relatie op met jouw freelance schrijver

Heb je een schrijver gekozen? Mooi! Dan wil je misschien wel vaker met deze schrijver werken voor toekomstige projecten. Je doet er dan goed aan om een positieve werkrelatie te onderhouden. Enkele tips:

Communiceer duidelijk je wensen en verwachtingen om misverstanden te voorkomen. Als de oplevering niet naar wens is, betekent dat niet altijd dat de tekstschrijver slecht is. Vraag de tekstschrijver of er na jouw briefing nog vragen zijn. Geef, als dat mogelijk is, ruimte om de tekstschrijver je te laten bellen als deze tijdens het schrijven vragen heeft. Zo blijven de lijntjes kort, en weet je zeker dat je een sterke tekst opgeleverd krijgt. Heb je daar geen tijd voor? Dan is het aan jullie om een héle goede briefing op te stellen.

Stel een duidelijk contract op met de tekstschrijver om de verantwoordelijkheden en verwachtingen te specificeren.

Betaal een eerlijk tarief voor het werk van de tekstschrijver. Zo bouw je een goede werkrelatie op en zorg je ervoor dat ze gemotiveerd blijven om goed werk te leveren.

Geef regelmatig feedback om samen met je tekstschrijver te groeien naar (nog) beter resultaat.

Copywriting als service: ben jij er klaar voor?

Het inhuren van een freelance copywriter heeft flink wat voordelen. Heb je een schrijver nodig voor een eenmalig project? Is je huidige schrijver bezet of heb je geen sterke ‘copynerds’ in dienst? CopyRobin heeft 538 copywriters die klaarstaan om van jouw project een succes te maken. Leer hier meer over wat copywriting als service voor je kan betekenen.

Freelance ghostwriter inhuren?

Eric van Hall

CopyRobin

Eric is oprichter en eigenaar van CopyRobin - 'copywriting as a service'. Dit online platform helpt bedrijven aan pakkende teksten en freelance copywriters aan leuke opdrachten. Eric blogt, podcast en vlogt regelmatig over digitale marketing bij o.a. CopyRobin en Emerce. Eric is tevens beschikbaar als presentator, moderator, interviewer en dagvoorzitter voor (online) evenementen. Hij is geïnterviewd door onder andere Het FD, Het Parool, De Volkskrant, De Telegraaf, Het AD, Trouw, Adformatie, BNR, meerdere podcasts en anderen. Zijn missie: om de wereld aan betere content te helpen.

Interviews met Eric   Maak afspraak met Eric


Hulp nodig of vragen?

Is er iets niet duidelijk of wil je liever persoonlijk contact, neem dan contact met mij op!